Nationale feestdag viert 10 jaar koning Filip: dit staat vandaag op het programma en hierop moet je letten tijdens het defilé

Vandaag zijn er in Brussel tal van evenementen gepland voor de nationale feestdag van België. Dit jaar valt die feestdag samen met het 10-jarige koningschap van koning Filip. Van Bal National op het Vossenplein tot concerten van Camille, Paul Michiels en Daan in het Jubelpark: een overzicht van de feestelijkheden.

Deze nationale feestdag staat volledig in het teken van koning Filip en koningin Mathilde die 10 jaar lang koning en koningin zijn. Traditioneel wordt 21 juli gevierd met het Te Deum in De Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal in Brussel en een militair en burgerlijk defilé. Maar ook voor het grote publiek zijn er tal van evenementen gepland.

De politie vraagt om vandaag niet met de auto naar Brussel te komen, want veel straten en tunnels zijn verkeersvrij. Er zijn extra trams en bussen en op verschillende lijnen wordt ’s avonds langer gereden. 

Vrijdag 21 juli

Om 10 uur: Te Deum in Kathedraal Sint-Michiel en Sint-Goedele

Het Te Deum is in België vooral gekend van de nationale feestdag. Deze religieuze ceremonie betekent het begin van de festiviteiten op 21 juli.

De katholieke "lofzang" of Te Deum wordt dan uitgevoerd in verschillende kerken. Het is een vast gebruik dat de Belgische koning en zijn gezin de uitvoering bijwonen in de Kathedraal van Sint-Michiel en Sint-Goedele in Brussel. Jaarlijks trekken heel wat mensen naar de kathedraal om de koninklijke familie te begroeten. 

Koning Filip, koningin Mathilde en hun vier kinderen verlaten de kathedraal na het Te Deum in 2022.
Nicolas Maeterlinck

Vanaf 10 uur: Feest in het Park

In en rond het Warandepark in Brussel vinden tussen 10.30 en 20.30 uur heel wat festiviteiten plaats in het kader van "Feest in het Park".

Op het programma staan tal van gratis evenementen waaronder kinderanimatie, concerten, gratis sportactiviteiten, folkloristische parades, en demonstraties/infostanden van onder meer de Politie, Defensie en veiligheidsberoepen van FOD Binnenlandse zaken. 

Ook de musea en kerken in de buurt zijn open voor het publiek, en het Federaal Parlement opent zijn deuren. De hele dag door is er muziek in het Warandepark en op de Zavel.

BEKIJK - Binnenkijken in het Federaal Parlement:

Videospeler inladen...
IN KAART: Hier moet je zijn tijdens "Feest in het Park".

Om 16 uur: Militair en burgerlijk defilé

Naar jaarlijkse gewoonte vindt het militaire en burgerlijke defilé plaats op het Paleizenplein in Brussel, voor het Koninklijk Paleis. Het is live te volgen op Canvas. 

Tijdens het militaire defilé geven honderden marcherende militairen, gemotoriseerde voertuigen en gevechtsvliegtuigen in formatie het beste van zichzelf in het bijzijn van de koninklijke familie. Tijdens het burgerlijke defilé komen onder meer politie, douane, brandweer, Rode Kruis-Vlaanderen en Croix-rouge de Belgique en de Civiele Bescherming aan bod. 

Het militaire defilé in 2022.
Enkele bijzonderheden tijdens het defilé:
 
  • Voor het eerst stappen twee kinderen van koning Filip en koningin Mathilde mee in het militaire defilé. Prins Gabriël heeft zijn eerste jaar in de Koninklijke Militaire School (KMS) erop zitten. Hij zal mee marcheren met zijn medestudenten. Elisabeth heeft twee jaar geleden ook al meegelopen in het defilé.
  • Dit jaar zullen er tien F-16-gevechtsvliegtuigen in formatie overvliegen. Dat aantal verwijst natuurlijk naar het tienjarige koningschap. Opvallend is dat er ook een Nederlandse F-35 zal overvliegen. Dat is de opvolger van de F-16 die ook ons land besteld heeft.
  • De hulpdiensten krijgen een centrale plaats in het defilé. De brandweer mag dit jaar haar nieuwe, extra hoge ladderwagen voorrijden. Met 64 meter is het de langste van Europa.
  • Aan de parade zullen ook een aantal politiemensen op de fiets deelnemen. "Met meer politiemensen op de fiets zetten we in op een meer aanspreekbare en ook meer wendbare politie", zegt minister Verlinden.

Vanaf 21 uur: Concert "Happy Belgium" in het Jubelpark

Grote Belgische namen sluiten de avond af op een muzikale noot, tijdens gratis evenement "Happy Belgium" in het Jubelpark. De line-up van artiesten is niet min: onder meer Camille, Loïc Nottet, Ozark Henry, Gustaph - de Belgische inzending voor het eurovisiesongfestival dit jaar -, Paul Michiels, Axelle Red en Daan sluiten de avond af op muzikale noot. 

De artiesten brengen hun hits onder begeleiding van een orkest gedirigeerd door Michel Bisceglia. Ook het koningspaar zal de feestvreugde bijwonen. Tijdens het concert wordt niet enkel de tienjarige regeerperiode van de koning geëerd, maar ook Belgen die zich de afgelopen tien jaar hebben onderscheiden. Tussen de optredens door zullen er verschillende video's van 'formidabele Belgen' worden getoond. 

In het park zullen foodtrucks en bars staan opgesteld, en grote beeldschermen waarop het publiek de concerten kan meevolgen.

Het gratis muziekevenement in het Jubelpark in 2022.

Vanaf 23 uur: Laser-, licht- en vuurwerkshow in het Jubelpark

De avond wordt op knallende wijze afgesloten met een moderne multimediashow die licht, lasers en vuurwerk combineert. "Een ballet van licht en kleuren, perfect gesynchroniseerd met muziek", valt te lezen in het programma van de nationale feestdag

Het concert "Happy Belgium" en de daaropvolgende laser-, licht- en vuurwerkshow kan je bekijken op VRT 1 en via VRT MAX.

Vuurwerk in het Jubelpark, Nationale Feestdag 2022.

Donderdag 20 juli

Ook gisteren viel er al heel wat te beleven in Brussel. Koning Filip en koningin Mathilde woonden Bal National op het Vossenplein bij en zakten daarna af naar Flagey voor het jaarlijkse Preludium concert.

Vanaf 19.30 uur: Bal National op het Vossenplein

Aan de vooravond van de nationale feestdag palmt het volksfeest Bal National naar goede gewoonte het Brusselse Vossenplein in. Onder meer De Romeo’s, de Brusselse rockband Sttellla en Hiphop-Dj Daddy K sierden het podium van het populaire evenement midden in de Marollen. 

Ook koning Filip en koningin Mathilde woonden Bal National bij. Ze volgen de festiviteiten bovenop een open bus, samen met onder meer Philippe Close, burgemeester van Brussel .

BEKIJK - Koning Filip en koningin Mathilde vieren mee op Bal National:

Videospeler inladen...

Om 20 uur: Preludium concert in Flagey

Het is een jaarlijkse traditie: het gratis klassiek concert "Preludium tot de Nationale Feestdag". Vrij vertaald: het muzikale voorspel voor de nationale feestdag, jaarlijks bijgewoond door het vorstenpaar en leden van de koninklijke familie.

Centrale gast dit jaar: Cellist Victor Julien-Laferrière, winnaar van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2017. Hij werd begeleid door het Belgian National Orchestra onder leiding van Antony Hermus. Het concert vond uitzonderlijk plaats in de legendarische Studio 4 van het Brusselse cultuurhuis Flagey. 

Het gratis muziekconcert was uitverkocht, maar vanmiddag om 14.00 uur kan je kijken naar een herhaling op VRT 1 en op VRT MAX.

Cellist Victor Julien-Laferrière samen met koningin Mathilde, tijdens de Koningin Elisabethwedstrijd in 2017.

Meest gelezen