Regen op de nationale feestdag vorig jaar
Nicolas Maeterlinck

Natte nationale feestdag voorspeld: hoe typisch is zo'n "drache nationale" op 21 juli?

Op de nationale feestdag wordt regen voorspeld. Het traditionele jaarlijkse weerfenomeen heeft zelfs een naam: "drache nationale". Maar is die reputatie eigenlijk wel terecht? Regent het effectief vaak op 21 juli of is dat een fabeltje?

In ons collectief geheugen is een nationale feestdag zo goed als altijd uitgeregend. Bij het nationaal defilé moet traditiegetrouw de regen met bakken uit de lucht vallen. Zelfs in de fameuze droge zomer van 1976 heeft het op 21 juli geregend. Is zo'n "drache nationale" dan inderdaad iets typisch? Wel blijkbaar niet. Meer zelfs: het is eerder uitzonderlijk.

Weerman Frank Deboosere dook vorig jaar in het archief van de waarnemingen in Ukkel van 1880 tot en met vorig jaar. Wat blijkt? In de overgrote meerderheid van de dagen blijft het droog of regent het amper op 21 juli.

"Het is een fabeltje dat het op 21 juli altijd moet regenen. Je hebt ongeveer 70 procent kans dat het niet of weinig (minder dan 1 mm) regent", zei Deboosere.

GRAFIEK - Oranje en gele zijn de dagen waarop het op 21 juli niet (of nauwelijks) geregend heeft sinds het begin van de metingen:

Regen op de nationale feestdag door de jaren heen:

Een echte "drache nationale" blijft dus in de meeste gevallen uit. Dit jaar lijkt weliswaar de uitzondering te worden die de regel bevestigt. De dag is op sommige plaatsen gestart met nevel en soms dichte mist. Het is nog wel droog, maar in de loop van de voormiddag kunnen er al een aantal buien vallen in het westen van het land.

"In de loop van de namiddag bereiken die ook het centrum van het land", weet weervrouw Sabine Hagedoren. "Later volgt ook nog het oosten. Lokaal kunnen ze intenser zijn met rukwinden of een donderslag. Een lokale drache is best mogelijk."

Maar: aan de achterzijde van die "drache" trekken opklaringen ons land binnen vanaf de kust. We halen maxima van 17 graden in de Hoge Ardennen, 19 graden aan zee en tot 21 of 22 graden elders. Vanavond en vannacht wordt het droog.

BEKIJK - Het weerbericht voor 21 juli met Sabine Hagedoren:

Deze video is niet meer beschikbaar. We beschikken momenteel niet over de rechten om deze video aan te bieden.

Meest gelezen