© Shutterstock

In 2022 meer dan acht verkrachtingen per uur in Brazilië, meer dan 60 procent slachtoffers was jonger dan 14 jaar

Brazilië registreerde in 2022 meer dan acht verkrachtingen per uur, een recordaantal voor het land met zo’n 200 miljoen inwoners. Meer dan 60 procent van de slachtoffers was jonger dan 14 jaar, volgens een rapport van het Braziliaanse Forum van Openbare Veiligheid (FBSP).

gjs
Bron: BELGA

Volgens de ngo werden vorig jaar in totaal 74.930 verkrachtingen gemeld, een stijging van 8,2 procent ten opzichte van 2021. Meer dan 10 procent van de slachtoffers was jonger dan 4 jaar, blijkt uit gegevens die zijn verzameld uit politieregisters en andere officiële documenten. Bijna 70 procent van de verkrachtingen gebeurde bij de slachtoffers thuis.

De situatie van vrouwen in Brazilië is in werkelijkheid nog donkerder, stelt het FBSP. “Een groot aantal verkrachtingen wordt niet gemeld, dus het is goed mogelijk dat de situatie erger is dan de gegevens laten zien”, zei FBSP-coördinator Juliana Martins tegen persbureau AFP.

Pandemie

Martins verklaart de forse stijging van het aantal gerapporteerde verkrachtingen ook door de invloed die de coronapandemie had op de bereidwilligheid van slachtoffers om naar buiten te treden. “Tijdens de pandemie waren scholen lang gesloten en werden slachtoffers opgesloten met hun aanvallers”, aldus Martins. “Met de heropening van scholen nam het aantal klachten toe.”

Ook het aantal moorden op vrouwen en meldingen van huiselijk geweld tegen vrouwen nam volgens het FBSP toe. Er waren 1.437 vrouwenmoorden, een stijging van 6,1 procent ten opzichte van 2021, en 245.713 gevallen van huiselijk geweld, een stijging van 2,9 procent.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer