Journalisten kunnen het proces enkel meevolgen op een tv-scherm in een ruimte naast de rechtszaal
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Russische aanklagers vorderen 20 jaar bijkomende celstraf voor oppositieleider Aleksej Navalny, "wegens extremisme"

Russische aanklagers vorderen een bijkomende celstraf voor Aleksej Navalny van 20 jaar "wegens extremisme". De Russische oppositieleider werd eerder al veroordeeld voor onder meer fraude en minachting van de rechtbank en zit sinds 2021 een celstraf van in totaal meer dan 11 jaar uit. Daar kan nu dus nog eens 20 jaar bijkomen. Volgens zijn aanhangers wil Rusland de oppositieleider met de veroordelingen monddood maken.

De nieuwe strafzaak tegen de Russische oppositieleider Aleksej Navalny begon twee maanden geleden en wordt achter gesloten deuren behandeld in de strafkolonie, waar hij opgesloten zit. Het parket beschuldigt hem onder meer van de oprichting en financiering van een extremistische organisatie.

De openbare aanklager vraagt dat Navalny een gevangenisstraf van twintig jaar uitzit "in een strafkolonie met een speciaal regime", dat schrijft Ivan Zhdanov, een bondgenoot van Navalny op Telegram. Een definitief vonnis zou op 4 augustus geveld worden.

Hoewel de zittingen van de rechtbank openbaar zijn, zijn media niet echt welkom tijdens het proces. In de rechtszaal zijn enkel Navalny, zijn advocaten, de openbare aanklager en de rechter aanwezig. Andere mensen kunnen in een nabijgelegen ruimte het proces via een tv-scherm volgen.

BEKIJK - Bij aanvang van het proces in juni vroeg Navalny toestemming voor zijn ouders om het proces in de rechtszaal bij te kunnen wonen:

Videospeler inladen...

Navalny (47) is een van de grootste tegenstanders van het Kremlin én Russisch president Poetin en wijst alle beschuldigingen tegen hem als een politieke enscenering van de hand. 

In 2020 werd hij in Siberië vergiftigd, een zenuwgasvergiftiging waarvan hij de Russische geheime dienst de schuld gaf. Toen hij na zijn revalidatie in Duitsland in januari 2021 terugkeerde naar Moskou werd hij onmiddellijk gearresteerd.  

De autoriteiten veroordeelden hem tot 2,5 jaar gevangenisstraf voor het schenden van zijn voorwaardelijke vrijlating en vervolgens tot nog eens negen jaar op beschuldiging van fraude en minachting van de rechtbank. De politicus zit momenteel zijn straf uit in een zwaar beveiligde gevangenis ten oosten van Moskou. 

Volgens mensenrechtenactivisten zijn de straffen alleen bedoeld om de oppositieleider het zwijgen op te leggen. Ze maken zich ook zorgen over zijn gezondheid en beschuldigen de gevangenisautoriteiten ervan dat hij niet de juiste medische hulp krijgt.

Meest gelezen