"Vakantie geboekt": dit zijn de leestips van acteur en presentator Stéphan Tanganagba, bekend van "Op kot" of De Warmste Week

Vakantie voor de boeg en nog op zoek naar een goed boek? Laat je elke vrijdag inspireren door twee tips van VRT-collega's. Welk boek hebben ze graag gelezen en kunnen ze warm aanbevelen? En welke lectuur nemen ze zelf mee in de koffer of de rugzak deze zomer? Veel leesplezier!

Acteur en presentator Stéphan Tanganagba ken je wellicht als één van de gezichten uit de reeks "Op kot" in Iedereen Beroemd en De Warmste Week in 2021. Deze zomer wil Tanganagba als kersverse inwoner van Brussel vooral op verkenning trekken en nieuwe buurten in Elsene, Sint-Gillis en Molenbeek ontdekken. En dat doet hij met een boek onder de arm, handig om zich achter te verschuilen op een bankje of terrasje. 

Gelezen en getipt
Life for sale Yukio Mishima

Stéphan Tanganagba studeerde af in de Franse en Engelse taal- en letterkunde en leest nog steeds de meeste boeken in die talen. Na zijn kennismaking met de Japanse auteur Haruki Murakami wilde hij zich verder verdiepen in de Japanse literatuur. Zo ontdekte hij Yukio Mishima, auteur van "Life for sale", het boek dat hij tipt. 

"Life for sale" verscheen voor het eerst in 1968 als serie in de Weekly Playboy. "Het verhaal gaat over een 27-jarige man die beslist dat zijn leven geen waarde meer heeft. In plaats van zelf uit het leven te stappen, biedt hij het te koop aan in de krant. Zo komt hij in allerlei absurde situaties terecht. Het is een boek vol actie, maar de rode draad blijft de morele vraag: wat is een mensenleven waard, en is het ene leven meer waard dan het andere?". Volgens Tanganagba is het boek niet alleen literair sterk maar doet het je ook nadenken over je eigen normen.

Ga ik lezen
Jaag je ploeg over de botten van de doden Olga Tokarczuk

Het boek dat klaarligt om gelezen te worden is “Drive your plow over the bones of the dead” van de Poolse Nobelprijswinnares Olga Tokarczuk, in het Nederlands "Jaag je ploeg over de botten van de doden"

Het boek is een tip van een vriendin van Tanganagba en gaat over de excentrieke zestiger Janina Duszejko die teruggetrokken leeft in een Pools dorpje. Ze vertelt over de dood van haar buurman en andere vreemde gebeurtenissen. 

Stéphan Tanganagba kijkt er naar uit om het te lezen. "Ik hou van boeken die spelen met de grens tussen gezond verstand en waanzin, realiteit en absurdisme en waarin de mens in zijn lelijkste vorm wordt beschreven op de mooiste literaire manier. Het is een mooie inkijk in de arbitraire grenzen die we als mensen stellen. Wie zien we als "gezond" en wat zien wij als "normaal"? En in hoeverre is de beschaafde mensheid een illusie?".

Meest gelezen