Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Jazzlegende Tony Bennett overleden op 96-jarige leeftijd

De Amerikaanse zanger Tony Bennett is overleden. Hij werd 96 jaar oud. Bennett leed al enkele jaren aan alzheimer, toch stopte hij slechts twee jaar geleden met optreden. In zijn 70 jaar lange carrière bracht de zanger meer dan 70 albums uit, die hem 18 Grammy's opleverden. Twee jaar geleden bracht hij nog een album uit met Lady Gaga. 

De jazz- en popzanger overleed in zijn thuisstad New York, amper twee weken voor zijn 97e verjaardag. In 2016 al werd de ziekte van Alzheimer vastgesteld bij Bennett. Toch bleef hij optreden en platen opnemen tot 2021.

Zo stond hij zeven decennia lang op de podia en bracht hij meer dan 70 albums en meer dan 80 singles uit, waaronder zijn bekendste hit "I left my heart in San Francisco". Tony Bennett was de laatste overlevende van de Amerikaanse crooners, en tegelijk wist hij nieuwe generaties aan te spreken met zijn duetten met spraakmakende zangeressen als Amy Winehouse en Lady Gaga.

Collega Frank Sinatra noemde hem "de grootste populaire zanger ter wereld" en hij werd beschouwd als een meesterlijke vertolker van het "Great American Songbook", de canon van populaire nummers en jazzstandaarden.

BEKIJK - De 70 jaar lange carrière van Tony Bennett in enkele minuten:

Videospeler inladen...

Wat zijn crooners?

Een crooner is een zanger, meestal een man, die een ontspannen en intieme houding heeft en zingt met een zachte, lage stem. Vaak zijn de teksten wat sentimenteel. Het Engelse werkwoord to croon is terug te vinden in kreunen dat in het middeleeuws-Nederlands bestond als cronen. Beroemde crooners zijn Frank Sinatra, Dean Martin en Chet Baker.

Zingende ober

Tony Bennett werd op 3 augustus 1926 geboren als Anthony Dominick Benedetto in de New Yorkse wijk Queens. Om zijn familie financieel te steunen ging hij in zijn jonge jaren aan de slag als "zingende ober" in Italiaanse restaurants, tot hij op zijn 18 jaar naar het leger moest. Na de Tweede Wereldoorlog pikte hij zijn passie terug op en zong hij bij een militaire band onder de artiestennaam Joe Bari.

Zijn grote doorbraak kwam toen de Amerikaanse komiek Bob Hope hem in 1949 hoorde zingen. Hope nodigde hem uit om in zijn show te verschijnen, maar adviseerde wel om zijn naam te veranderen. In de daaropvolgende jaren scoorde Bennett veel hits, zoals "Cold, cold heart" en "I left my heart in San Francisco".

BEKIJK - Tony Bennett brengt zijn bekendste hit "I left my heart in San Francisco" bij MTV

In de jaren zeventig belandden de carrières van Tony Bennett en van veel crooners in het slop. Maar hij maakte een verrassende comeback midden de jaren negentig. In 1993 wist Tony Bennett een hele nieuwe jonge doelgroep aan te boren door tijdens de MTV Awards op te treden met de Red Hot Chili Peppers en een jaar later een live-album te maken voor "MTV Unplugged".

Duetten

Bennett was ook de man van het duet. Voor zijn 80e verjaardag bracht hij het album "Duets: An American Classic" uit, waarop hij samen zingt met artiesten als Elton John, Paul McCartney en Celine Dion. 

Vijf jaar later vierde hij zijn 85 met het album "Duets II", met artiesten als Queen Latifah en Andrea Bocelli. Maar een van de bekendste nummers van dat album is zijn duet met Amy Winehouse "Body and soul". De soulzangeres was enorm nerveus tijdens de opnames met haar idool, wat bovendien de laatste opname was voordat ze stierf op 27-jarige leeftijd.

BEKIJK - Amy Winehouse zingt met haar idool Tony Bennett

Ook zijn duet met Lady Gaga "The lady is a tramp" kon de massa bekoren. En dat was bovendien het begin van een lange samenwerking en vriendschap tussen de twee. In 2014 brachten ze samen het album "Cheek to cheek" uit, vijf jaar later volgde de plaat "Love for sale". Beide albums wonnen een Grammy Award. 

In 2021 gaf hij samen met Gaga nog twee shows, onder de naam "One last time", in de Radio City Music Hall in New York. Het waren de laatste optredens van Bennett.

BEKIJK - Lady Gaga en Tony Bennett brengen het ondeugende duet "The lady is a tramp"

Meest gelezen