Eerste vaccin tegen RSV voor baby's en ouderen krijgt goedkeuring van Europees geneesmiddelenagentschap

Het Europees geneesmiddelenagentschap EMA heeft het licht op groen gezet voor een eerste vaccin tegen het RSV voor baby's en ouderen. Het vaccin van Pfizer wordt door experts "een keerpunt" in de strijd tegen de ziekte genoemd. Elke winter is het voor kinderen een van de belangrijkste redenen voor opname in het ziekenhuis.

RSV is een ziekte waar veel jonge ouders wel eens mee in aanraking komen. Het virus, voluit "respiratoir syncytieel virus", veroorzaakt een infectie aan de luchtwegen. Vaak worden enkel de bovenste luchtwegen, de neus en de keel, aangetast, en krijgen patiënten te maken met een gewone verkoudheid of oorontsteking.

Bij baby's of heel oude mensen kan de ziekte zich ook ernstiger ontwikkelen tot in de lage luchtwegen en tot een bronchitis of een longontsteking leiden.

Wereldwijd lopen jaarlijks 33 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar de ziekte op. Dat leidt jaarlijks tot 3,6 miljoen hospitalisaties en 100.000 dodelijke slachtoffers, vooral in lage-inkomenslanden.

Volgens de Britse nationale gezondheidsdienst NHS loopt de dodentol zelfs op tot 160.000 per jaar. Van die dodelijke slachtoffers is 95 procent jonger dan 6 maanden. Het overgrote deel van de kinderen die overlijden, komt uit lage- en gemiddelde-inkomenslanden.

Ook in ons land is het voor kinderen een van de belangrijkste redenen voor opname in het ziekenhuis.

Goedgekeurd vaccin mogelijk "keerpunt"

Daar komt nu misschien een einde aan, want het farmaceutisch bedrijf Pfizer heeft een vaccin ontwikkeld tegen de ziekte. Het Europees geneesmiddelenbureau EMA heeft nu het licht op groen gezet, waardoor het vaccin ook op de markt kan komen.

"Abrysvo (red. van Pfizer) is het allereerste RSV-vaccin dat is aangewezen voor de passieve immunisering van zuigelingen vanaf hun geboorte tot zes maanden na de toediening van het vaccin aan de moeder tijdens de zwangerschap", luidt het in een mededeling van het EMA. "Het vaccin is ook aangewezen voor de actieve immunisering van volwassenen van zestig jaar en ouder."

Johan Neyts, viroloog aan de KU Leuven noemde een tijdje terug dit specifieke vaccin "een keerpunt". "We kennen RSV al vijftig jaar, er was echt wel nood aan een vaccin", zei hij nog. RSV helemaal uitroeien, zal wellicht niet lukken. "RSV is heel besmettelijk, net zoals mazelen", vertelde Neyts toen.

"Mazelen komt bij ons door vaccinatie bijna niet meer voor, maar RSV is toch nog iets anders", legde hij uit. "Ik denk dat er nog veel water door de Schelde zal moeten vloeien voor RSV minder circuleert. In eerste instantie moeten we vooral zorgen dat de ernstige infecties afnemen."

Meest gelezen