© AFP

Armeense premier acht kans groot op nieuwe oorlog met Azerbeidzjan: “Genocide is al aan de gang”

Volgens de Armeense eerste minister Nikol Pachinian is er in de enclave Nagorno-Karabach een “genocide” aan de gang onder leiding van Azerbeidzjan. Hij acht het “erg waarschijnlijk” dat er opnieuw een oorlog komt tussen zijn land en Azerbeidzjan, die allebei twisten over de controle over Nagorno-Karabach.

wver
Bron: BELGA

Azerbeidzjan omringt de enclave Nagorno-Karabach, waar een meerderheid van de inwoners Armeens is. Sinds december beschuldigt Armenië zijn buurland er van de toegang tot de afgescheiden enclave te verhinderen en op die manier een humanitaire crisis te veroorzaken. In april installeerde het land een controlepost omwille van “veiligheidsredenen”.

Het conflict tussen beide landen om het gebied sleept intussen al meer dan dertig jaar aan. Daarbij zijn al zeker 30.000 mensen om het leven gekomen. De twee landen voerden in 2020 nog een korte oorlog om het gebied, waarbij Azerbeidzjan aan het langste eind trok. Er volgde een staakt-het-vuren, maar geen vredesakkoord. In die oorlog vielen 6.500 doden.

In een gesprek met het Franse agentschap AFP laakt de Armeense premier vrijdag dat Bakoe een genocide voert in Nagorno-Karabach. “Het gaat niet om een genocide die in voorbereiding is, maar een genocide die aan de gang is”, aldus Pachinian, die het Azerbeidzjaanse leger ervan beschuldigt een getto te hebben gecreëerd.

Onderhandelingen

De kans dat er tussen beide landen een nieuwe oorlog komt, noemt hij “erg waarschijnlijk”. “Zolang een vredesverdrag niet ondertekend is en niet door de parlementen van beide landen werd geratificeerd, is een oorlog erg waarschijnlijk”, luidde het.

De laatste onderhandelingsronde op 15 juli in Brussel leidde niet tot een doorbraak. Pachinian vindt dat het Westen en Rusland meer druk moeten uitoefenen op Bakoe om de blokkade op te heffen. “Volgens de logica van bepaalde westerse kringen, komt Rusland niet aan al onze verwachtingen tegemoet omdat het zijn verplichtingen niet nakomt, maar Rusland zegt hetzelfde over het Westen”, aldus Pachinian. 

Volgens hem worden de onderhandelingen tussen beide landen ondermijnd door de “agressieve retoriek en het haatdiscours van Azerbeidzjan tegenover Armeniërs.” Hij beschuldigt Bakoe ervan een “politiek van etnische zuivering” te voeren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer