Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu

Italië schrapt niet-biologische lesbische moeders van geboorteakte

In de Noord-Italiaanse stad Padua worden de namen van niet-biologische lesbische moeders uit de geboorteakten van hun kinderen verwijderd. Volgens de Italiaanse wetgeving mag alleen de biologische ouder op de geboorteakte staan, maar die wet werd niet altijd nageleefd. In maart kwam de rechtse premier Giorgia Meloni daarom met een rondzendbrief waarin ze gemeenten verbiedt om nog langer beide homoseksuele ouders te registreren.

In Italië is het homohuwelijk niet gelegaliseerd, waardoor homoseksuele koppels geen kinderen mogen adopteren en alleen de biologische ouder op de geboorteakte van het kind vermeld mag worden. 

Alleen via de zogenoemde stepchild adoption-procedure zou dat wel kunnen, maar dat is een lang en duur proces. Om die lange weg te vermijden, hebben verschillende gemeentebesturen, waaronder de Noord-Italiaanse stad Padua, jarenlang toch beide homoseksuele ouders ingeschreven in de geboorteakte.

Wat is de wetgeving in Italië?

In Italië is er geen homohuwelijk, maar sinds 2016 bestaat er wel een "geregistreerd partnerschap". Dat is hetzelfde als een burgerlijk huwelijk, met uitzondering dat er geen regels in opgenomen zijn voor de adoptie van het kind van de biologische ouder door de niet-biologische partner.

Concreet wil dat zeggen dat bijvoorbeeld een kind van twee vaders dat via draagmoederschap ter wereld is gekomen, in Italië op papier maar één ouder kan hebben. Homoseksuele koppels kunnen dus ook geen kinderen adopteren.

Daar heeft de radicaal-rechtse regering van premier Giorgia Meloni, die holebirechten wil inperken, een einde aan gemaakt. In maart kwam ze met een rondzendbrief waarin ze gemeenten verbiedt om nog langer beide homoseksuele ouders te registreren.

Al 27 aktes geschrapt

Enkele maanden later gaf een openbaar aanklager in Padua daar al gehoor aan. Hij diende eind juni een verzoek in om alle geboorteaktes van kinderen met een homoseksueel ouderpaar die sinds 2017 in de stad werden geregistreerd, te annuleren.

In totaal gaat het om 33 geboorteaktes, waarop telkens twee vrouwen vermeld zijn als ouders. De naam van de niet-biologische moeder moest worden verwijderd.

Exact een maand later, zijn er ondertussen al 27 moeders van de geboorteakte van hun kind geschrapt. Daarmee is Padua de eerste Italiaanse stad die met terugwerkende kracht geboorteaktes aanpast.

Draagmoederschap illegaal

Volgens de Italiaanse minister van Familiezaken Eugenia Roccella "is er geen sprake van discriminatie naar de kinderen toe". Ze vergeleek de situatie met kinderen die nog maar een levende ouder hebben, en nog steeds van dezelfde rechten genieten. De wet zou vooral invloed hebben op wat de niet-biologische ouder kan en mag doen met het kind.

Ook draagmoederschap is in Italië al verboden sinds 2004. Premier Meloni wil ook hier nog verder in gaan en het ook strafbaar maken voor Italianen om in het buitenland een kind te krijgen via een draagmoeder. Overtreders zouden dan een boete tot 1 miljoen euro kunnen krijgen of voor twee jaar naar de gevangenis moeten.

Meest gelezen