Netsky
Nathan Dobbelaere Photography

Belg Netsky keert terug uit VS om Tomorrowland dag 1 af te sluiten: “Het is geen gemakkelijk festival”

Dj Netsky (34) komt rechtstreeks uit LA om vanavond The Library stage op de eerste dag van Tomorrowland af te sluiten. De dj komt oorspronkelijk uit het Antwerpse Edegem, maar toert intussen de wereld rond en kocht zopas een huis in Amerika. Op Tomorrowland krijgt hij een zeer internationaal publiek voorgeschoteld: “Voor een breed publiek moet je je altijd wat aanpassen.”

De Edegemse drum-'n-bass dj Netsky - Boris Daenen voor de vrienden - sluit vanavond The Library stage af op de eerste dag van Tomorrowland. Van middernacht tot 1 uur geeft hij het beste van zichzelf. "Ik ga echt met een knal proberen te eindigen, ik heb er heel veel zin in."

Op-en-top Belg

Netsky is geboren en getogen in het Antwerpse Edegem, maar is intussen uitgegroeid tot een wereldfenomeen. Je kent ongetwijfeld zijn tophits "Come Alive" of "Give And Take". Zijn muziek is enorm populair in onder meer Nieuw-Zeeland én Amerika, waar hij net een tournee heeft afgerond en een huis heeft gekocht.

BEKIJK - "Come Alive" van Netsky:

De dj komt rechtstreeks van zijn vlucht uit LA voor het eerste weekend van Tomorrowland. "Ik zit nog een beetje in een andere tijdzone, maar ik ben heel blij dat ik op tijd gekomen ben. Ik ga alle podia checken. Tomorrowland is mijn favoriete weekend van het jaar."

Tomorrowland is mijn favoriete weekend van het jaar

Netsky, dj

Want ondanks zijn internationaal succes, voelt de dj zich nog op-en-top Belg: "Ik ben nog compleet Belg. Wanneer ik in het buitenland ben, mis ik de typische Belgische dingen. Vooral het eten, je eigen bakker hebben. En uiteraard ook mijn vrienden, de gezelligheid, de terrasjes: dat zie je op geen enkele andere plek, zoals we dat in België kennen."

BEKIJK - Dit is wat Netsky mist aan België wanneer hij in het buitenland verblijft:

Videospeler inladen...

Ereburger

En België is ook Netsky niet vergeten. Zijn thuisgemeente Edegem bekroont de dj binnenkort zelfs met de titel van ereburger. "Ik ben heel vereerd", klinkt het. "Naast mensen die kankeronderzoek hebben gedaan, en andere ongelofelijke professoren, hebben ze mij geselecteerd: iemand die op play drukt."

Om zijn geboortegemeente te bedanken, geeft Netsky op 31 augustus een benefietconcert in Edegem. "Ik wil graag iets teruggeven, en kijk er echt naar uit om een show te spelen in mijn thuisdorp."

BEKIJK - Netsky over zijn ereburgerschap: "iemand die op play drukt"

Videospeler inladen...

Nieuwe muziek

Vanuit zijn studio in LA werkt de Drum-'n-bass dj volop aan nieuwe muziek. Amerika is daarvoor een makkelijkere thuisbasis dan Europa, vertelt hij: "Het is daar makkelijker om met andere ariesten samen te werken. Zeker in LA komen heel wat wat creatieve mensen samen. Er hangt daar een erg hongerige sfeer om muziek te maken en succesvol te zijn, omdat mensen dure huur moeten betalen. Die drang mis ik soms in Europa."

Er zitten ook nieuwe samenwerkingen aan te komen, maar daar kan hij voorlopig nog niets over kwijt. Wat hij wel verklapt: "Ik ben veel samen aan het werken met andere artiesten in verschillende genres, maar ook veel muziek aan het maken voor mezelf. Er komt zeker iets nieuws aan na de zomer."

Chris Stessens

Tomorrowland: "Geen gemakkelijk festival"

Maar vanavond dus eerst zijn set op Tomorrowland, en dat is best een uitdagend festival, vertelt Netsky. Ondanks al zijn internationale tour-ervaring, heeft hij toch wat last van zenuwen: "Ik heb elke keer een gezonde portie stress. Ik zeg altijd dat Tomorrowland een thuismatch is, maar zo voelt het eigenlijk niet. Het is geen gemakkelijk festival. Wanneer je speelt voor een breed publiek uit verschillende landen, moet je je altijd een beetje aanpassen en ook breed spelen."

Toch kan het geluk niet op bij de muzikale Belg: "Ik sta straks voor een zee van mensen die helemaal uit de bol gaan. Daar word ik heel gelukkig van. Ik ben blij dat ik dat na 16 jaar carrière nog altijd kan doen, ik neem het niet for granted."

BEKIJK: Netsky over spelen op Tomorrowland:

Videospeler inladen...

Meest gelezen