© AFP

Noord-Korea vuurde volgens Zuid-Koreaans leger “verschillende kruisraketten” af

Noord-Korea heeft volgens het Zuid-Koreaanse leger verschillende kruisraketten afgevuurd in de richting van de Gele Zee, tussen China en het Koreaans Schiereiland.

lto
Bron: BELGA

De projectielen werden zaterdagochtend vroeg afgeschoten, meldt het Zuid-Koreaanse nieuwsagentschap Yonhap, onder aanhaling van de generale staf van de Zuid-Koreaanse strijdkrachten in Seoel. De inlichtingendiensten van Zuid-Korea en de Verenigde Staten onderzoeken de lanceringen, aldus nog Yonhap.

Resoluties van de Verenigde Naties verbieden Noord-Korea om ballistische raketten af te vuren. Die kunnen, afhankelijk van het model, uitgerust worden met een kernkop. Het testen van kruisraketten is niet onderworpen aan sancties tegen de communistische staat, maar ook die wapens kunnen gebruikt worden voor het lanceren van kernkoppen.

Het nieuwe incident speelt zich af tegen de achtergrond van oplopende spanningen op het Koreaanse schiereiland. De voorbije maanden stapelde Noord-Korea de raketproeven op. Het land verklaarde ook dat zijn status als kernmacht “onomkeerbaar” is en sloot de deur voor onderhandelingen over ontwapening. Zuid-Korea versterkte op zijn beurt de militaire samenwerking met de Verenigde Staten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer