foto VRT NWS - Matthias Bogaert aan de Irish Coffeemachine

Bar op Gentse Feesten bouwt Irish Coffeemachine die tot 1.000 drankjes per uur kan maken

Op de Gentse Feesten gebruikt het Trefpunt in hun Irish Coffeebar een zelfgemaakte machine die tot 1.000 drankjes per uur kan maken. "We werken al sinds 2018 aan een prototype dat ook getest is op kerstmarkten, nu wordt de machine voor het eerst op grote schaal gebruikt", zegt ontwikkelaar en bedenker Matthias Bogaert. Op de Gentse Feesten is Irish Coffee al sinds de jaren 70 dé partydrink bij uitstek. Het begon allemaal in een klein cafeetje, als een verboden drankje. 

In de jaren 70 had Cécilia Carels koffiezaak "Ekkentu" op de Vlasmarkt, in het centrum van Gent. De Gentse Feesten waren nog maar net aan hun revival begonnen onder impuls van Walter De Buck en bevriende kunstenaars, muzikanten en andere enthousiastelingen. Carels ontving tijdens het jaar vooral studenten, ze had eigenlijk geen vergunning om alcohol te verkopen. Tijdens de Feesten begon ze stiekem met Irish Coffees. "Het was eigenlijk verboden, maar het sloeg enorm aan", vertelde ze daar eerder over in een interview bij Radio2. "Het tweede jaar al moest ik iemand voorzien die er constant mee bezig was. Het werd oogluikend toegelaten, iedereen wist dat."

Automatisering

Het idee van Carels werd door andere horecazaken in de buurt gekopieerd en de rest is intussen geschiedenis. Het drankje is uitgegroeid tot dé partydrink van de Gentse Feesten. En, de populariteit zorgt ervoor dat enkele pleinorganisatoren naar creatieve oplossingen zoeken om de grote vraag bij te houden. "Ik ben in 2017 begonnen bij het Trefpunt en ik zag dat het hele proces om voor Irish Coffees te zorgen weinig efficiënt verliep", vertelt Mattthias Bogaert. Hij besloot een Irish Coffeemachine te bouwen die alles vlotter zou doen verlopen. 

De automatisatie zorgt ervoor dat de capaciteit fors omhoog kan, er is ook minder personeel nodig 

Matthias Bogaert, Trefpunt vzw

"Vroeger stonden hier achter de bar constant twee mensen achter een keteltje koffie en achter een keteltje whisky. Dat was gedoe en het ging niet altijd even snel vooruit. Sinds 2018 werkten we met een prototype, dat staat nu helemaal op punt. Het is uitgetest op verschillende kerstmarkten en nu wordt het voor het eerst op de Gentse Feesten gebruikt. We kunnen 200 liter koffie per uur maken en verwerken, goed voor 1.000 Irish Coffees per uur." 

"Het is een systeem dat bestaat uit ketels, pompen en sensoren. De barman of -vrouw moet op een knop te drukken en de juiste hoeveelheden koffie en whisky komen uit de machine. De afwerking, met slagroom, moet dan wel nog met de hand gebeuren." Bogaert is best trots op zijn uitvinding, maar is niet van plan om de wereld ermee te veroveren. "Gent is de enige plek ter wereld waar zo veel Irish Coffee wordt gedronken. Het is niet echt rendabel om dit verder uit te rollen." Bogaert drinkt zelf af en toe een drankje uit de machine. "Pas als mijn shift erop zit, na zeven uur ’s morgens", lacht hij.  

Dubbel gevoel

Cécilia Carels hield, decennia na de doorbraak van het drankje op de Gentse Feesten, een dubbel gevoel over aan de populariteit. "Het heeft me zeker geen windeieren gelegd, het was financieel zeer interessant. Langs de andere kant heb ik trieste dingen gezien, mensen die in de problemen raakten met alcohol. Ik vind het erg dat ik daar misschien een rol in heb gespeeld. Ik kan er nu moreel niet meer achter staan." Carels stopte na tien jaar met het serveren van Irish Coffees en de "Ekkentu". Ze verhuisde later naar Frankrijk.  

Meest gelezen