© Twitter

Weer een wielerdrama: 17-jarige Italiaan overleden na val in Oostenrijk, verslagenheid is groot

De wielerwereld krijgt opnieuw te kampen met een tragisch overlijden. Bij een juniorenkoers in Oostenrijk is de 17-jarige Jacopo Venzo om het leven gekomen. Zijn ploeg Campana Imballagi-Geo & Tex-Trentino reageert geschokt.

Jorunn Vannoorden

De 17-jarige Venzo viel in de afdaling van de Mistelbacher Berg. Vanwege de reddingsoperatie van de Italiaanse jongen werd de wedstrijd stilgelegd en uiteindelijk geannuleerd. De junior werd nog naar het ziekenhuis in Linz gebracht, maar overleed daar uiteindelijk aan zijn verwondingen.

“Met tranen in onze ogen en een gebroken hart delen wij mee dat onze junior Jacopo Venzo ons heeft verlaten. Hij is gisteren tijdens de eerste etappe van de Junioren Rundfahrt het slachtoffer geworden van een zeer zware valpartij”, laat zijn ploeg weten in een statement.

“Jacopo was een buitengewone jongen, met een toekomst die geschreven moest worden in de sport en in het leven. Daarom doet het nog meer pijn. Als ploeg verzamelen wij ons rond familie, vrienden en iedereen die van Jacopo hield en op dit moment immense pijn heeft.”

“Ciao Jacopo, bedankt voor de leuke tijd samen. Je kunt je niet voorstellen hoeveel we je zullen missen.”

Verslagenheid

Om 23.45 uur vrijdagavond kregen alle aanwezige ploegen een bericht dat er op zaterdagmorgen een teambriefing plaatsvond. Daar werd meegedeeld dat de koers volledig geannuleerd zou worden. Alle ploegen hielden een herdenkingsmoment voor Venzo. De verslagenheid was groot.

Ploegleider Francis Van Mechelen: “We zijn allemaal in shock na de dood van die Italiaanse jongen. Als vader van een zoon en dochter die koersen, komt dit onwezenlijk hard binnen”

Francis Van Mechelen is als ploegleider van Cannibal B Victorious aanwezig in de internationaal hoog aangeslagen 48ste Oberösterreich Rundfahrt aanwezig. “Onwezenlijk”, zei de zeer emotionele Francis zaterdagmorgen na een herdenkingsmoment die de organisatie met de renners en begeleiders hield in Hotel Sommerhaus in Bad Leonfeld, waar de permanentie van deze wedstrijd was. “Ik heb met Vlad (een beloftevolle U23) en Gloria een zoon en dochter van die leeftijd die koersen. Dit hakt er ongewoon hard in. Iederéén zit er verslagen bij. Neem het van mij aan”, aldus de Vlaams-Brabander.

“We hadden natuurlijk allemaal gezien dat de onfortuinlijke Italiaanse jongen gereanimeerd werd en dat het er niet goed uitzag. Even voor middernacht dan kregen we een mail van de organisatie dat we vanmorgen om negen uur op een teambriefing verwacht werden. Dan wisten we wel dat er geen goed nieuws zou volgen”, aldus een zwaar geëmotioneerde Francis Van Mechelen.

“Een renner van mij zat achter die Italiaanse renner in het peloton. Er reed een kopgroep voor. Het gebeurde na een berg waar een puntje voor de bergprijs te winnen was. 150 meter na de top in de afdaling was er een flauwe bocht naar links. Daar is die onfortuinlijke junior gewoon rechtdoor gereden in de afspanning. Dat was een soort gaas. Zonder remmen, niets. Dit heeft niets met veiligheid te maken. Zijn fiets werd terug gekatapulteerd in het peloton. We zullen nooit weten wat er exact met die jongen is gebeurd, maar het gaat wel in de richting dat hij zich onwel heeft gevoeld. Hij viel helemaal alleen.”

“Dit is bijzonder erg nieuws. Dit is een nieuwe zware slag voor onze sport waar we met zijn allen enorm van houden. Natuurlijk weet iedereen dat dit kan gebeuren, maar het zou niet mogen zijn. Onze gedachten gaan uit naar zijn team, zijn familie”, aldus Van Mechelen die met Cannibal B Victorious nauw verbonden is met de Worldtourploeg die in juni nog de Zwitser Gino Mäder verloor in de Ronde van Zwitserland.

De Ronde van Oostenrijk voor U19 werd onmiddellijk volledig afgelast. Sente Sentjens werd voor Acrog-Tormans zesde in de proloog van 2,9 km van deze ronde die voor landenploegen en de betere internationale junioresploegen werd gehouden. Maar dat was bijkomstig. De 48ste editie van de Oberösterreich Rundfahrt blijft voor altijd verbonden met het tragisch overlijden van het Italiaanse klimmertje Jacopo Venzo die net zeventien was geworden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen