Curtis Means 2023

Proces tegen Trump over achtergehouden documenten start op 20 mei 2024

Donald Trump zal zich in mei volgend jaar voor een rechtbank in Florida moeten verantwoorden over het meenemen van geheime documenten uit het Witte Huis. Zijn advocaten pleitten voor een proces na de Amerikaanse presidentsverkiezingen van december 2024, maar de rechter volgt dat niet. Toch lijkt de beslissing geen slecht nieuws voor Trump.

De rechtbank had aanvankelijk 14 augustus voorgesteld als startdatum voor het proces tegen Trump. De openbare aanklager vroeg daarop uitstel tot eind dit jaar, om meer voorbereidingstijd te hebben. Trumps advocaten pleitten dan weer voor een proces na de presidentsverkiezingen in november 2024, waarvoor Trump kandidaat is.

Het is een middenweg geworden: de rechtszaak gaat van start op 20 mei volgend jaar.Ā Dat heeft de bevoegde rechter Aileen M. Cannon vrijdag bekendgemaakt. Het proces zal plaatsvinden voor een federale rechtbank in Fort Fierce in Florida.

Waar gaat dit over?

In juni werd oud-president Donald Trump aangeklaagd omdat hij na zijn vertrek uit het Witte Huis in 2021 vertrouwelijke documenten had meegenomen naar zijn landgoed Mar-a-Lago en hij dezeĀ niet teruggaf, ondanks herhaaldelijke vragen daartoe.

Vorige zomer viel de FBI in de villa in Florida binnen en nam ze verschillende van de documenten in beslag. Tijdens een rechtbankzitting in juni in Miami pleitte Trump alvast onschuldig.

Timing is cruciaal

De beslissing van rechter Cannon, die nota bene door Trump zelf werd benoemd, is niet per se slecht nieuws voor de oud-president. Het proces zal nu officieel plaatsvinden tijdens de campagne voor de voorverkiezingen voor de presidentsverkiezingen.

Maar de kans is reĆ«el dat de advocaten van Trump tijdens het proces zelf nog uitstel proberen te verkrijgen. In dat geval komt de zaak mogelijk zo dicht bij de verkiezingen dat het proces verdaagd moet worden.Ā Een officieuze regel van Justitie in de VS is immers dat een presidentskandidaat in aanloop naar de verkiezingen met rust moet gelaten worden.

De timing van de zaak is alleszins van cruciaal belang. Als het proces pas tegen het einde van de campagne start, of pas na de verkiezingen, kan Trump - als hij wint - proberen om zichzelf gratie te verlenen of de aanklachten tegen hem laten vallen.

Meest gelezen