Waar het kan, zoeken mensen verkoeling, zoals hier in de buurt van de Acropolis.

Griekenland is er gloeiend bij dit weekend en volgende week: "Mogelijk heetste juliweekend in 50 jaar"

Griekenland gaat een bijzonder heet weekend in, met temperaturen die tot 45 graden Celsius kunnen klimmen. "Het zou wel eens het warmste juliweekend van de voorbije 50 jaar kunnen worden", waarschuwt de weerman van de openbare omroep. Na een klein dipje maandag blijft het ook volgende week bijzonder warm in Griekenland, dat al zijn derde hittegolf van het jaar beleeft. 

Wie plannen heeft om naar Griekenland te gaan, moet rekening houden met een loden hitte. Gisteren klom het kwik tot 41 graden in Attica, in de regio van de hoofdstad Athene. In het centrum van het land, in Thessalië, werd het zelfs 44 graden. 

En het is nog niet voorbij. Zondag zou nog wat warmer worden, met temperaturen tot 44 graden in Athene en 45 graden in Thessalië, een regio ten noorden van de hoofdstad.

Panagiotis Giannopoulos, weerman bij de publieke omroep ERT, vertelde aan het persbureau AFP dat dit weekend wel eens "het warmste weekend ooit gemeten tijdens een maand juli" zou kunnen worden.

Bovendien houdt de hitte aan, waarschuwt hij: "Athene gaat 6 tot 7 dagen lang temperaturen van meer dan 40 graden tegemoet, tot het einde van de maand." Athene is wel een en ander gewoon, maar zo'n lange hitteperiode is zelfs daar uitzonderlijk. 

Yannis Kallianos van de commerciële omroep Mega heeft het over een "oneindig lange en krachtige hittegolf". 

BEKIJK - Ook aan de Acropolis in Athene is het erg warm: "Veel mensen op een kleine ruimte zonder schaduw"

Videospeler inladen...

Overheid waarschuwt: "Vermijd onnodige verplaatsingen"

De hitte blijft niet zonder gevolgen. Het ministerie van Cultuur waarschuwt dat alle archeologische sites in het land dicht zullen blijven tijdens de warmste uren van de dag, en dat al zeker tot en met zondag. Dat is onder meer het geval aan de toeristische hotspot van de Acropolis. 

De overheid riep mensen gisteren op om thuis te werken en niet naar kantoor te gaan. Het ministerie van Gezondheid vraagt om alle onnodige verplaatsingen te vermijden op de warmste uren.

Op het eiland Euboea is een 46-jarige man gestorven. Hij was naar het ziekenhuis gebracht met naar verluidt "een lichaamstemperatuur van 40 graden". Volgens een communiqué van het ziekenhuis werd hij te veel blootgesteld aan de hoge temperaturen. 

We hebben drie moeilijke dagen voor ons. We moeten waakzaam blijven

Minister Vassilis Kikilias

"We hebben drie moeilijke dagen voor ons. We moeten waakzaam blijven!" richtte minister van Burgerbescherming Vassilis Kikilias zich gisteren tot de bevolking.

Brandweerdiensten houden zich inmiddels klaar om tussen te komen bij eventuele nieuwe bosbranden. Zondag en maandag zou er een krachtige wind waaien, die eventuele bosbranden snel uit de hand kan doen lopen, waarschuwen weersvoorspellers. De Grieken kregen eerder al hulp uit landen als Turkije, Roemenië, Bulgarije en Slovakije om bosbranden te bestrijden. 

In juni 2007 werd de warmste temperatuur opgetekend die ooit werd gemeten in Athene, met 44,8 graden Celsius. De warmste temperatuur ooit gemeten in het land bedraagt 48 graden. Die waarde werd bereikt in juli 1977 in Elefsina, in de buurt van de hoofdstad. 

Contrast in Europa blijft heel groot

Intussen blijft het temperatuurcontrast tussen het frisse noorden van Europa en het  warme zuiden enorm. 

Terwijl het pakweg in België, Groot-Brittannië en Denemarken de volgende dagen fris, winderig en nat wordt, schuift de echte focus van de hitte in het zuiden door naar het centrale en oostelijke deel van de Middellandse Zee. In Spanje blijft het heet, maar gaan de scherpste kantjes er voorlopig even af, net als in Frankrijk. In Italië blijft de hitte vooral hangen in het midden en het zuiden van het land, en op Sicilië. 

Op het eiland Cyprus blijft het bijzonder warm, met temperaturen van om en bij 40 graden. Net als Griekenland kreunt ook Turkije onder de hitte, onder meer toeristische regio's als Antalya en het westen van het land. 

Meest gelezen