foto VRT NWS

Nu al meer verloren voorwerpen dan vorige edities Gentse Feesten: "Ongezien hoeveel bank- en identiteitskaarten achterblijven"

Op de Gentse Feesten zijn, op twee dagen voor het einde, nu al meer verloren voorwerpen geteld dan op vorige edities. "We zitten aan bijna 600 stuks, vooral bank- en identiteitskaarten", stelt de politie. De nationale feestdag lokte opnieuw een massa volk naar de Gentse binnenstad. Het werd zo druk dat pleinen langer open bleven om de volkstoeloop de baas te kunnen. 

Het slotweekend van de Gentse Feesten belooft een enorm bezoekersaantal op de been te brengen. De nationale feestdag was goed voor 210.000 bezoekers. Het was zo druk dat in de loop van de avond en nacht 5 pleinen tijdelijk afgesloten werden door de politie. Op vraag van de stad bleef het gros van de pleinen ook een uur langer open (tot 4 uur), om een volkstoeloop naar de Vlasmarkt (open tot 9 uur) te voorkomen. "We hebben, net als vorig jaar, moeten schakelen", stelt schepen Bram Van Braeckevelt (Groen). Hij roept bezoekers opnieuw op om stil te zijn als ze de feestenzone verlaten. "We moeten blijven inzetten op de leefbaarheid van de buurtbewoners." 

"Veel verloren bankkaarten, mogelijk door meer cashloze betalingen"

Al dat volk lijkt ook meer zaken te verliezen. "We tellen nu al 568 geregistreerde verloren voorwerpen. Dat is twee dagen voor het einde van de Feesten al een nieuw record. Gisteren alleen al werden er meer dan 100 verloren voorwerpen ingeleverd. We zien vooral identiteits- en bankkaarten opduiken. We vermoeden dat die laatste niet correct worden opgeborgen na het cashloos betalen en zo achterblijven. Mensen denken daar niet altijd even hard bij na. Is het nonchalance? Of, hebben mensen misschien al te veel gefeest?", vraagt politiewoordvoerder Matto Langeraert zich af. 

Volgend jaar voor minder volk?

De grote drukte van het openingsweekend en de voorbije twee dagen op de Gentse Feesten doet stilaan wel vragen rijzen over de limieten van het stadsfestival. Er kwamen op 8 dagen tijd al bijna 1,3 miljoen mensen. Dat is een vijfvoud van het aantal inwoners van Gent. Schepen Van Braeckevelt herhaalt dat het bezoekersaantal op zich geen graadmeter is voor succesvolle feesten. "Als het met minder mensen kan en kwalitatief blijft, dan is dat voor mij zeker ook goed." Hij verwijst naar het hogere aantal klachten van bewoners van de binnenstad. "Het zal nooit onze bedoeling zijn om mensen te weren, maar de leefbaarheid staat dus wel voorop." Wat dat concreet kan betekenen voor verdere edities, is nog onduidelijk.

Het is deze editie gelukkig niet tot echt gevaarlijke situaties gekomen omdat het te druk werd. Al deed de politie gisteren wel een oproep aan de bezoekers om hulpdiensten door te laten na een incident waarbij ambulances vast leken te lopen in de massa. De Gentse Feesten duren nog tot maandagochtend 10 uur. Dan worden de allerlaatste feestvierders van de Vlasmarkt geplukt en naar huis gestuurd. 

Meest gelezen