Advocaat Thomas Spaas: Europees voorstel om chatberichten van burgers te mogen lezen “gebaseerd op fake news”

Een voorstel van de Europese Commissie om chatberichten van burgers te bekijken in de strijd tegen kindermisbruik, stuit op weerstand. Volgens advocaat Thomas Spaas wil Europa een wet erdoor duwen die de privacy volledig op de helling zet.


Beluister hier het volledig interview met Thomas Spaas:


In het nieuws: De Europese Commissie wil meelezen en -kijken met chatberichten van burgers. Volgens de commissie is dit om kindermisbuik tegen te gaan. Een aantal lidstaten zijn gewonnen voor het voorstel, terwijl een groep wetenschappers afwijzend reageert.

  • Spaas: “Vanaf het moment dat je encryptie verbiedt, het versleutelen van gegevens, verbied je het ineens voor alles en iedereen. Dus het is een slecht voorstel, maar blijkbaar heeft het toch wat tractie. De Nederlandse en Duitse regeringen hebben gezegd dat ze het zouden goedkeuren. Doen ze dat uit bezorgdheid, om de strijd tegen kindermisbruikmateriaal? Of hebben ze schrik dat er in de toekomst nog meer onrust zou komen in Europa? En wil men die technologie hebben om de telefoons van activisten te doorzoeken?”
  • “Dat een uitgewerkt werkstuk, zoals op 4 juli verscheen, gewoon van tafel wordt geveegd is zeer onrustwekkend. Er zijn bezwaren van veel wetenschappers. (…) Het voorstel moet nog langs het Europees parlement en de lidstaten. Voor mensen die minder ingrijpende middelen hebben om kindermisbruik te bestrijden, die de privacy overeind willen laten, is nu echt wel het moment om in actie te komen.”
  • “EU-commissaris Ylva Johansson (die het voorstel lanceerde, red.) zegt dat het systeem beperkt kan worden tot enkel de opsporing van kindermisbruikmateriaal. Dat is niet juist, zoals de wetenschappers terecht opmerken”, vindt Spaas. “Het is zeer sterk dat de Europese Commissie nu een voorstel doet gebaseerd op fake news of desinformatie. Vroeger verwachtten we dat het technisch goed uitgewerkte voorstellen deed. Dat is grensverleggend. En misschien dat overheden in het geniep nog zulke acties ondernemen.”

(nd)

Meer