Wat is het goedkoopste elektriciteitscontract voor jou: vast, variabel of dynamisch?

Na een forse daling van de energieprijzen bieden verschillende elektriciteitsleveranciers opnieuw vaste contracten aan. Daarnaast is het dankzij de digitale meter mogelijk om te kiezen voor een dynamisch tarief. Maar welke optie past bij jou? Veel hangt af van je verbruik, leert een vergelijking van CallMePower, een vergelijkingssite voor onder meer energie- en verzekeringscontracten.

Waarom is dit belangrijk?

In het najaar van 2022 waren de energieprijzen door de oorlog in Oekraïne fors de hoogte ingeschoten. Die stijgingen waren zo immens dat alle energieleveranciers een tijdlang geen vaste energiecontracten aan de man wouden brengen. De vrees bestond dat de prijzen verder zouden stijgen. Intussen is de situatie volledig gekeerd.

Context: Wanneer je een nieuw elektriciteitscontract wilt afsluiten, kan je uit drie formules kiezen.

  • Vast energiecontract: Je betaalt een vaste prijs per kilowattuur gedurende de looptijd van het contract. De meeste contracten hebben een looptijd van één jaar.
  • Variabel energiecontract: De prijs per kilowattuur van een variabel contract wordt in de meeste gevallen maandelijks of driemaandelijks aangepast op basis van de prijzen op de groothandelsmarkt.
  • Dynamisch energiecontract
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer