© Ivan Put

Scouts en gidsen verzamelen voor vertrek naar jamboree in Zuid-Korea: “Ik heb mijn Teva’s al in mijn rugzak gestopt”

Mechelen, Nijlen, Vremde, Zoersel -

De reis kost handenvol geld, maar dankzij spaghetti-avonden en nieuwjaarszingen verzamelden 1.250 Belgische scouts en gidsen toch de nodige sponsoring om deel te kunnen nemen aan de 25ste Scouts World Jamboree, het vierjaarlijkse internationale kamp dat het summum van scoutszijn is. “Ik hoop terug te keren met onvergetelijke herinneringen”, zegt de 15-jarige Alexis Breugelmans uit Vremde (Boechout). “Want herinneringen kan je niet kopen.”

Guy Van Nieuwenhuysen

Vijftigduizend scouts en gidsen kamperen de volgende drie weken samen in Zuid-Korea. Op de World Jamboree komen jonge mensen uit alle continenten, culturen, religies en achtergronden samen en ondervinden ze wat wereldbroederschap kan betekenen. De World Jamboree in Zuid-Korea is de 25ste, de eerste vond plaats in Londen.

“Van die 50.000 scouts komen er 1.250 uit België, het grootste Belgische contingent ooit voor een niet-Europese jamboree”, weet Jasper Hulstmans. Jasper, een Gentenaar met Limburgse wortels, is eindverantwoordelijke van het Belgische contingent. Zelf beleefde hij op zijn 15 zijn eerste jamboree in Thailand. Zuid-Korea wordt zijn vijfde editie, en zijn tweede als eindverantwoordelijke.

Jasper Hulstmans.© Boumediene Belbachir

“Deze is qua organisatie veel moeilijker”, ervaart hij. “Probeer maar eens vliegtuigtickets te vinden voor 50.000 jongeren die op hetzelfde ogenblik op dezelfde luchthaven moeten arriveren. Dat is een hele uitdaging. Maar het is ons gelukt. De Belgische deelnemers kunnen allemaal vertrekken, weliswaar verspreid over drie dagen en vanop verschillende luchthavens.”

Vol-au-ventweekend

De deelnemers verzamelen op een parking aan de Eeuwfeestlaan in Brussel, waar bussen naar de verschillende luchthavens vertrekken. De 17-jarige Jerko Wouters uit Ekeren, Goedmoedige Paco voor de scouts, reist via Schiphol. De scouts Bunt uit Ekeren vaardigen vijf scouts af, maar Jerko is de enige onder hen die zaterdag afreist. “Gelukkig heb ik al andere jongeren leren kennen, want ik heb al aan diverse weekends en het minicamp, dat aan de jamboree voorafging, deelgenomen.”

Jerko Wouters en zijn ouders.© Ivan Put

Een jamboree in Zuid-Korea, dat is niet goedkoop. “3.500 euro”, verklapt Jerko. Die heeft hij gelukkig niet allemaal zelf moeten bijeensparen. “We hebben een vol-au-ventweekend georganiseerd in de refter van de school. Die refter hadden we wat Koreaans ingericht.” Jerko’s moeder Sylvie had liever een Koreaans gerecht voorgeschoteld aan de sponsors, maar dat bleek iets te ingewikkeld. “De slager heeft ons de vol-au-vent aan een heel zacht prijsje geleverd”, zegt vader Johan.

Johan en Sylvie hadden al wat ervaring, want hun oudste zoon was erbij op de vorige jamboree. “Na zijn terugkeer heeft hij nog twee dagen in zijn tent in de tuin geslapen”, lacht Johan. “Die tent was heilig. Het was een jamboreetent.”

De scouts en gidsen krijgen ter plekke een tent en moeten onderling uitvechten wie deze mee naar huis neemt. Ook Jerko hoopt om zo’n speciale tent op de kop te tikken. “Daarom hebben we allerhande gadgets meegekregen, die we onderling kunnen ruilen. Onder andere een T-shirt met een Belgische driekleur en Suske en Wiske op de rug. Of ze die stripfiguren in Zuid-Korea kennen? Ik weet het niet, maar over drie weken wel!”

Alle Belgische scouts dragen dit T-shirt, dat zeker een hebbeding wordt.© Ivan Put

Grootste afvaardiging uit Vremde

Alexis Breugelmans uit Vremde (Boechout) is 15 en dus een van de jongere deelnemers. Tijdens de jamboree wordt ze 16. Misschien zingen dan wel 50.000 scouts voor haar. “Ik verwacht dat in ieder geval van de andere leden van scouts Sint-Jan in d’Olie, want wij zijn met 28 leden de best vertegenwoordigde scoutsgroep van het land”, zegt ze.

Alexis Breugelmans, hier met ouders en zus, mag haar 16de verjaardag in Zuid-Korea vieren.© Ivan Put

Ook de scouts uit Vremde zamelden het geld voor de jamboree in via allerhande acties, waaronder de verkoop van zelfgemaakte kerstkaartjes en kaartspellen. Wat ze zelf nog heeft moeten betalen, weet Alexis niet. “Hoeveel was dat, mama?” vraagt ze. Mama antwoordt met een knipoog. “Zo’n ervaring wil je je dochter niet onthouden.”

Alexis hoopt veel nieuwe vrienden te maken en ook zij heeft allerhande ruilobjecten bij zich. “We wilden haar ook chocola meegeven, maar het is ginder zo warm dat dit geen goed idee zou zijn”, lacht papa Koen. Warm weer, maar ook veel noodweer en overstromingen, lezen we op de site van Scouts & Gidsen Vlaanderen. Maar Koen maakt zich geen zorgen: “Het is allemaal zeer goed georganiseerd. Daar zijn die Koreanen goed in”.

Dieuwke Luyten (17) gaat bij de scouts Sparlekijn in Nijlen als Guitige Patrijs door het leven. Maar vlak voor het vertrek is het eerder een stille patrijs, ook al deed haar zus het haar vier jaar geleden al voor. “Dit moet een onvergetelijke ervaring worden. Naar Korea ga je niet vaak”, zegt ze ietwat bedeesd. “Ik weet niet wat ik ervan moet verwachten. Ik laat het op mij afkomen. Ik heb een poging ondernomen om wat Koreaanse woorden te leren en heb wat tips gevonden op Instagram, maar de taal en de lettertekens zijn wel erg moeilijk.”

Dieuwke Luyten met haar gezin, voor de bus die haar naar Schiphol brengt.© Ivan Put

Scoutstradities ontdekken

Marie Verdickt (18) uit Zoersel en Janne Schelfhout (18) uit Mechelen hebben elkaar tijdens een van de voorbereidende weekends leren kennen. Ze reizen ook samen naar Seoel. “Er was meteen een klik tussen ons. Hopelijk zitten we naast elkaar op het vliegtuig”, zegt Janne.

Marie heeft een gids bij zich, die haar moet helpen bij het begrijpen van de taal. “Het lijkt me wel tof om dat alfabet te leren”, lacht ze. “Maar niet serieus.”

Jamboree-vriendinnen Janne Schelfhout uit Mechelen en Marie Verdickt uit Zoersel.© Ivan Put

“Ik hoop vooral nieuwe vrienden te maken”, zegt Janne. Marie hoopt vooral op keilekker eten. Maar ook op de ontmoeting met andere scoutslanden en -gewoonten. “Ik ben pas sinds gisteren terug uit Polen, waar we onze Jin-reis hebben gemaakt. Ik heb daar gemerkt dat er scouting van een heel ander niveau kan zijn. Bij ons zijn de leiders 18 of 19, in Polen is de leiding veel ouder en leren ze de leden over survival en zo. Bij ons zijn scouts toch vooral vrienden die plezier maken onder elkaar. Die echte scoutstradities hoop ik tijdens de jamboree toch te ontdekken.”

Janne heeft wat last van zenuwen. Het is haar eerste reis alleen en dan meteen zo’n eind van huis. En dan die dreiging van overstromingen! Marie lacht: “Ik weet het. Ik heb mijn Teva’s al in mijn rugzak gestopt!”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen