Amber Broos (20).
Nathan Dobbelaere Photography

Amber Broos (20) is jongste vrouwelijke dj op hoofdpodium Tomorrowland: "Een kinderdroom"

Amber Broos uit Kortenberg bij Leuven is nog maar twintig jaar, toch staat ze vanavond als jongste vrouwelijke dj op het grote podium van Tomorrowland. Kenners noemen haar dé rijzende dj-ster: "Ik kan niet geloven dat dit allemaal écht aan het gebeuren is."

Het gaat hard voor jong dj-talent Amber Broos. Afgelopen winter mocht ze al opwarmen op de Main Stage van Tomorrowland Winter en enkele weken geleden stond ze nog op Rock Werchter. Maar straks is het tijd voor een nog groter podium. "Elke Belgische dj droomt ervan om op de Main Stage van Tomorrowland te draaien. Ik kan niet geloven dat dit vandaag écht gebeurt", vertelt ze.

BEKIJK - Dag twee van Tomorrowland is de dag van Amber Broos:

Videospeler inladen...

Wie is Amber Broos?

Amber Broos is twintig jaar oud en komt uit Kortenberg bij Leuven. Ze studeert Communicatiewetenschappen aan de KU Leuven. Ondertussen is ze ook vaste dj en presentator bij VRT-radiozender Studio Brussel.

Broos was nog maar twaalf toen ze voor het eerst achter een draaitafel kroop. Haar vader Joeri Broos, die zelf ook dj en producer is, leerde haar de kneepjes van het vak. "De liefde voor elektronische muziek is me met de paplepel ingegeven", vertelt Broos. "Als kind snuisterde ik ook graag tussen de vinylplaten van mijn ouders."

Als kind snuisterde ik graag tussen de vinylplaten van mijn ouders

Amber Broos

Als tiener nam Broos deel aan heel wat dj-wedstrijden. Op dertienjarige leeftijd schreef ze zich in voor een dj-contest van de Nederlandse top-dj Robert Abigail. Ze werd uit meer dan 1.000 kandidaten gekozen als winnaar. Haar talent werd al snel opgemerkt, en Amber begon voor een steeds groter publiek te draaien.

Amber Broos tijdens haar set op Tomorrowland Mainstage.
Chris Stessens

Rijzende ster

Broos laat zich kenmerken door haar eigen specifieke stijl: een mix van techno, technohouse en Belgische retromuziek. Eerder dit jaar bracht Broos nog een nieuwe rave-single uit, "Amok". 

De jonge dj is intussen niet meer weg te denken uit de Belgische muziekscene, maar sinds dit jaar begint ze ook internationaal door te breken. In maart speelde ze voor het eerst de Main Stage van Tomorrowland Winter in Alpe d’Huez plat.

BELUISTER - "Amok" van Amber Broos:

Broos wordt dé rijzende dj-ster genoemd. Deze zomer speelt ze ook op grote festivals in onder meer Spanje en Roemenië. "Op een festival in Roemenië mag ik optreden na Amelie Lens, een van mijn grote voorbeelden", vertelt ze. "Ik kan bijna niet geloven dat dit allemaal écht aan het gebeuren is. Het is een kinderdroom die uitkomt."

En alsof dat nog niet genoeg is, kondigde ze ook nog haar eerste soloshow aan in de Antwerpse Waagnatie, op 31 oktober.

Stress voor Mainstage Tomorrowland

Vanavond om 19.25 uur komt daar haar debuut op het hoofdpodium van Tomorrowland bij. "Dat is echt een super zotte kans en ik kijk er nu al zo hard naar uit."

Toch is haar debuut op Mainstage extra spannend voor Broos, vertelt ze aan VRT NWS: "Het is één van de grootste podia ter wereld. Er staat wel héél veel volk, dus dat geeft altijd een beetje meer stress. Het wordt ook gefilmd en overal uitgezonden. Ik denk dat niets je echt kan voorbereiden op een dag zoals deze. Maar ik ga proberen om mijn stress even te vergeten en tijdens dat uurtje er volledig in op te gaan, te genieten en te knallen."

BEKIJK - Amber Broos heeft stress voor haar set op Mainstage: "Niets kan je voorbereiden op een dag als deze"

Videospeler inladen...

Maar toch is het vooral fantastisch om deel uit te maken van Tomorrowland 2023. De backstage van het grootschalige dancefestial is intussen uitgegroeid tot een plek waar internationale collega-dj's elkaar ontmoeten. "Die VIP hier is echt heel zot, daar zitten alle grootste dj's ter wereld. Ik probeer niet te veel te fangirlen", zegt Broos lachend.

"Je komt hier heel wat mensen uit onze scene tegen, dus ik vind het wel allemaal spannend." Welk idool ze zelf graag eens zou ontmoeten? "Paul Kalkbrenner. Hij speelt zijn set na de mijne, op een ander podium. Die wil ik heel graag zien, dus ik ga er naartoe lopen na mijn set (lacht)." 

BEKIJK - Amber Broos over de backstage van Tomorrowland: "Ik probeer niet te veel te fangirlen"

Videospeler inladen...

Vrouwelijke dj's

Amber Broos is met haar twintig levensjaren op de teller de jongste vrouwelijke dj op het hoofdpodium van Tomorrowland dit jaar. Een hele prestatie, want vrouwelijke dj's zijn nog steeds in de minderheid. Maar daar lijkt verandering in te komen, volgens Broos.

"Er zijn natuurlijk nog altijd veel meer mannen, maar ik zie de laatste jaren meer en meer meisjes opkomen. Dat kan ik alleen maar supporten. Ik vind draaien het leukste wat er is op de hele wereld, het is echt mijn passie. Ik vind het alleen maar top dat meisjes daar nu ook in sharen. De toekomst ziet er positief uit!"

BEKIJK - Amber Broos over de opkomst van vrouwelijke dj's: "De toekomst ziet er positief uit"

Videospeler inladen...

En over vrouwelijke dj's gesproken: eerder vandaag mocht Broos dj-les geven aan Louise van België, de dochter van prins Laurent. Die kwam samen met haar vader voor een eerste keer naar Tomorrowland, en was erg geïnteresseerd in dj-tips.  

Prinses Louise van België, samen met haar vader prins Laurent op Tomorrowland.

"Dat was echt wel ongelofelijk, ik wist niet dat ze hier waren. Nog een vrouw die interesse heeft in het vak, dus ik kan dat alleen maar aanmoedigen", aldus Broos. En of de prinses talent heeft? "Ik denk het wel. Ik heb haar niet lang kunnen lesgeven natuurlijk, maar als je passie hebt en er hard voor werkt kan iedereen er geraken."

BEKIJK - Amber Broos over prinses Louise: "Nog een vrouw die interesse heeft in het vak"

Videospeler inladen...

Meest gelezen