De krater groeit elk jaar stevig aan.
Reuters

Nieuwe, spectaculaire luchtbeelden tonen 's werelds grootste permafrostkrater

Er zijn nieuwe dronebeelden vrijgegeven van de Batagaika-krater in het oosten van Rusland. Het gaat om een gigantische permafrostkrater, de grootste ter wereld. Het begon met ontbossing, daarna deed de opwarming van de aarde en het ontdooien van de permafrost (de permanent bevroren ondergrond) de rest. Zo ontstond er een groot "gat in het landschap", eentje dat almaar groter wordt. "De krater groeit elk jaar verschillende meters aan beide kanten." 

Het persbureau Reuters heeft nieuwe unieke beelden van de krater vrijgegeven. "Hij begon zich te vormen in de jaren 70. Eerst was het een kloof, maar door de opwarming door de zon op warme dagen, groeide de krater", zegt Erel Struchkov, een man uit de streek die de ontwikkeling van de krater opvolgt. "Elk jaar wordt de krater breder, ongeveer 10 meter aan de ene kant en 4 tot 6 meter aan de andere kant, afhankelijk van het jaar", vertelt hij op een pad aan de rand van de krater.  

BEKIJK - de dronebeelden van de permafrostkrater:

Videospeler inladen...

De eeuwig bevroren ondergrond, de permafrost, ontdooit en verliest daardoor zijn stevigheid, waardoor de grond wegzakt. "De mensen dachten eerst dat de krater door de inslag van een meteoriet was gevormd. Daarna dachten ze dat er hier vroeger een meer was dat uitgedroogd was geraakt. Maar het komt door ontbossing, door menselijk ingrijpen, en daarna door Moeder Natuur (de klimaatopwarming, red.)." 

Wetenschappelijk gesproken gaat het om een geologisch verschijnsel dat thermokarst wordt genoemd. "De krater groeit door erosie, omdat het smeltwater van de ontdooiende permafrost aarde wegvoert die vroeger stabiel bleef door die permafrost", zegt onderzoeker Nikita Tananayev van het Yakutsk Melnikov Permafrost Institute. Hij waarschuwt dat we door menselijk ingrijpen in de natuur in combinatie met de klimaatopwarming nog meer van dergelijke kraters zullen zien ontstaan. 

Methaan en CO₂

Volgens wetenschappers warmt Rusland 2,5 keer sneller op dan de rest van de aarde. Ze zijn bezorgd, want de permafrost bedekt gigantische stukken land en bij het ontdooien komen er broeikasgassen vrij zoals methaan en CO₂ die er eeuwenlang gevangen zaten. De precieze impact daarvan is voorlopig nog moeilijk in te schatten. Maar hoe sneller we de klimaatopwarming kunnen afremmen, hoe meer die impact beperkt kan worden. 

De toenemende instabiliteit door het smelten van de permafrost veroorzaakt overigens ook problemen in bepaalde dorpen of steden waar de infrastructuur en huizen worden bedreigd. 

De krater bevindt zich in Jakoetië, in het noordoosten van Rusland. Hij heeft de bijnaam "de poort naar de onderwereld" en is intussen een van de symbolen van de klimaatopwarming geworden. Het natuurfenomeen trekt ook toeristen aan. 

Meest gelezen