“Remco kan er misschien zijn voordeel mee doen”: Patrick Lefevere over deelname van Vingegaard aan de Vuelta

Verrassing van formaat: Tourwinnaar Jonas Vingegaard staat op 26 augustus ook aan de start van de Vuelta. Niet als helper van Primoz Roglic, maar als medekopman. Remco Evenepoel heeft er ineens een zware concurrent bij. “Maar twee kopmannen kan bij Jumbo voor vertwijfeling zorgen”, zegt ploegbaas Patrick Lefevere. “Zoals Cruijff zei: elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Jan-Pieter de Vlieger

Tourwinnaar Jonas Vingegaard ‘dubbelt’. Voor het eerst in zijn carrière rijdt hij twee grote rondes in één seizoen. Na de Tour straks dus ook de Vuelta. Voor de buitenwereld is dat groot nieuws, bij Jumbo-Visma wisten ze het al langer: “Op 21 december hebben we alles rond”, zegt teammanager Richard Plugge. “Dan is het plan klaar en daar houden we ook aan vast. In dat plan stond al dat Jonas de Vuelta zou rijden.”

Het doel van Jumbo-Visma is duidelijk: het wil als eerste team ooit de drie grote rondes in hetzelfde jaar winnen. Plugge houdt wel nog een slag om de pols: “Misschien ziet Jonas er na een paar dagen festiviteiten in Nederland en Denemarken toch nog van af.”

Vingegaard en Roglic: tegen dat duo neemt Evenepoel het op.© AFP

Dat scenario lijkt weinig waarschijnlijk. In Parijs gaf Vingegaard zelf duidelijk aan dat de Vuelta niet zomaar een ideetje is: “Ik wil hem graag winnen.” Dat betekent dat hij straks op 26 augustus evenveel kopman is als Primoz Roglic. “Ik ga als coleider naar de Vuelta, niet als helper”, verduidelijkte de Deen.

Stages afgerond

Remco Evenepoel heeft er dus ineens een tegenstander van formaat bij. De uittredende winnaar van de Vuelta rondde zaterdag een lange periode van stages af. Eerst een teamstage in Val di Fassa, gevolgd door nog eens tien dagen individuele hoogtestage in Livigno. Die verliepen voorspoedig. “Ready to race”, liet Evenepoel weten op Strava.

Deze week gaat hij nog een aantal Vuelta-ritten verkennen, zaterdag begint hij in de Clasica San Sebastian aan een lang competitieblok met ook nog wegrit en tijdrit op het WK (6-8 augustus), gevolgd door de Vuelta (26 augustus tot 17 september).

In het kamp Soudal-Quick-Step zorgt de aanstaande confrontatie met het duo Roglic-Vingegaard alvast niet voor knikkende knieën. “Jumbo komt met een kanonploeg”, zegt CEO Patrick Lefevere. “Maar twee kopmannen kan daar ook voor vertwijfeling zorgen. Bij ons is Remco duidelijk de enige leider. Dat kan voor ons een voordeeltje zijn. Hoe zei Johan Cruijff het ook weer? Elk nadeel heeft zijn voordeel.”

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer