Een man gaat de schade monsteren in Nova Scotia.

Vier mensen vermist na zwaarste regenval in Nova Scotia (Canada) in 50 jaar, noodtoestand uitgeroepen: "Schade is redelijk onvoorstelbaar"

In de oostelijke Canadese provincie Nova Scotia, aan de Atlantische kust, blijven minstens vier mensen vermist na de zwaarste regenval in 50 jaar. De regen zette straten en huizen blank en verstoorde ook de stroomvoorziening. Heel wat wegen zijn geblokkeerd. Op 24 uur viel er tot 250 liter water per vierkante meter, vergelijkbaar met de waterbom die ons land trof twee jaar geleden. Een van de getroffen regio's kreeg in mei nog te maken met hevige bosbranden. 

De plotse overstromingen verrasten heel wat bestuurders, die met hun voertuig vast kwamen te zitten in het wassende water. Bij twee verschillende incidenten in West Hants, ten noorden van Halifax, raakten vier mensen vermist toen hun voertuig geblokkeerd raakte in het water. 

Bij een eerste incident konden drie mensen op het nippertje ontsnappen, maar twee kinderen raakten vermist. Bij een ander incident raakten een jongeman en een man vermist. Twee andere inzittenden konden wel worden gered. De zoektocht naar de vermisten is volop aan de gang. 

BEKIJK - Wegen veranderen in rivieren, het water spoelt zelfs een truck weg:

Videospeler inladen...

Vrijdagnamiddag plaatselijke tijd begon het hard te regenen in Nova Scotia. In de regio van de havenstad Halifax viel op sommige plaatsen meer dan 200 millimeter in 24 uur tijd. Op basis van radargegevens zou er op sommige plaatsen zelfs tot 300 millimeter gevallen zijn. Ter vergelijking: dat is nog meer dan de waterbom in het oosten van België, twee jaar geleden. Normaal valt er in de getroffen regio slechts zoveel regen in drie maanden. 

Het is een beangstigende toestand

Provinciaal gouverneur Tim Houston

Op beelden die binnenkomen zijn ondergelopen gebieden te zien, huizen die worden weggespoeld en wegen die helemaal overstroomd zijn, waarbij het water voertuigen meevoert. De Canadese premier Justin Trudeau zei dat hij "erg bezorgd" is over de situatie. "Mensen moeten goed de raadgevingen van de overheden opvolgen", zei hij. Naar schatting 80.000 mensen zaten minstens een tijdlang zonder elektriciteit.  

De provinciaal verantwoordelijke Tim Houston had het over een "beangstigende toestand". "De lijst van schade aan wegen, bruggen en gebouwen is lang, en zal blijven aangroeien. De schade aan huizen is redelijk onvoorstelbaar," vertelde hij op een persconferentie.

In Halifax en vier andere regio's in Nova Scotia is de noodtoestand uitgeroepen. Een tijdlang werd gevreesd dat er een dam zou kunnen breken in de buurt van de Saint Croix-rivier, maar die vrees bleek onterecht en het evacuatiealarm daarvoor werd afgeblazen. 

Intussen helpen vrijwilligers om mensen in moeilijkheden te redden. Ze varen rond met bootjes om bewoners uit overstroomde huizen te redden.

Nova Scotia is een provincie in het noordoosten van Canada. Ze is ruim 55.000 vierkante kilometer groot (bijna twee keer België) en telt ruim 900.000 inwoners: 

Van bosbranden naar zware overstromingen in enkele maanden

In de regio Hammond Plains, ten noordwesten van Halifax, liepen wegen onder water op een plek waar in mei nog 151 huizen en bedrijven getroffen werden door een bosbrand. Er moesten toen, eind mei, duizenden mensen geëvacueerd worden.

Tijdens de voorbije herfst werd de Atlantische kust in Canada getroffen door de storm Fiona. Toen gingen heel wat huizen tegen de vlakte en kwamen meer dan 600.000 gezinnen en bedrijven zonder stroom te zitten. Fiona werd daarmee de duurste natuurramp in de geschiedenis van de regio, met zowat 600 miljoen euro aan door verzekeraars uitbetaalde schadevergoedingen. 

Extreme weerevenementen die in principe maar eens om de 50 jaar zouden mogen voorkomen, zijn er nu regelmatig

Halifax-burgemeester Mike Savage

Halifax-burgemeester Mike Savage beseft dat zijn stad een bijzonder zware impact ondervindt van de klimaatverstoring. "Het is vrij duidelijk dat het klimaat aan het veranderen is. We hadden Fiona vorig jaar, bosbranden in de lente en nu overstromingen tijdens de zomer. Extreme weerevenementen die maar 1 keer om de 50 jaar zouden mogen voorkomen..., daar krijgen we nu behoorlijk regelmatig mee te maken."

De vorige keer dat er in de regio zoveel regen viel, was volgens Canadese meteorologen in 1971, toen een orkaan over het gebied trok.  

Meest gelezen