JH

"Een baken van vertrouwen, een dame met klasse, maar bovenal een warm mens": politici, vrienden en collega's nemen afscheid van Martine Tanghe

Het overlijden van voormalig journaalanker en boegbeeld van de nieuwsdienst Martine Tanghe (67) maakt veel emotionele reacties los. Collega en goede vriendin Phara de Aguirre vertelt dat Martine Tanghe in 2016 was hervallen na een eerdere diagnose van kanker, maar dat weinigen dat wisten: "Martine ging toen de ene dag naar het ziekenhuis en de volgende dag naar de redactie om het nieuws te presenteren. Ze wou daar geen aandacht voor." 

Het nieuws over het overlijden van Martine Tanghe raakt veel mensen. Op de VRT-website kan je een persoonlijke boodschap achterlaten. Je kan ook mailen naar bedanktmartine@vrt.be

Martine Tanghe was voor collega en vriendin Phara de Aguirre altijd een journalistieke referentie: "Martine is voor mij altijd de lat geweest. Zo moést het, zo moest je presenteren, zo moest je taal zijn. De lat, dat klinkt hoog en streng, maar tegelijk was ze veel meer dan dat voor mij."

Martine en Phara waren hartsvriendinnen, een band die werd versterkt omdat ze beiden te maken kregen met kanker. In 2011 werd bij Martine borstkanker vastgesteld. Ze werd daarvoor behandeld, maar herviel in 2016, iets wat weinigen wisten.

"Martine heeft me na haar diagnose gebeld. Ik ben toen naar haar huis gereden en heb haar veel verteld over hoe het bij mij gegaan was. Maar vijf jaar later zijn er uitzaaiingen vastgesteld. Dan begon de behandeling opnieuw voor haar."

"En zo is Martine, zonder dat veel mensen het wisten, zeven jaar lang de ene dag naar het ziekenhuis gegaan en de volgende dag naar de redactie om het nieuws te presenteren. Ze wou daar geen aandacht voor, omdat ze vond dat haar taak het brengen van het nieuws is en niet medelijden vragen voor wat ik meemaak." 

BEKIJK - Phara de Aguirre: "Wat ik het meeste ga missen? Het gezelschap, dingen delen...":

Videospeler inladen...

Een straffe madam, zegt Phara de Aguirre nog. "Hier bij ons, maar ze was ook straf thuis. Ze heeft na haar pensioen nog meer dan 2.000 bomen geplant samen met een tuinman. Martine had zoveel kracht in zich om dingen goed te doen, om dingen aan te pakken. Ook haar behandeling heeft ze op die manier aangepakt: 'Komaan, we gaan ervoor, ik maak het allemaal door. Ik wil herstellen'. Ik heb haar weinig zien huilen."

En wat haar zeker kracht gaf, is dat ze haar werk zo graag deed, zegt Phara de Aguirre nog. "Ze genoot ervan om een goed journaal op de buis te brengen. Ze keek ook nog aandachtig naar ons, maar liet niet altijd meer iets weten." 

Martine was straf op het werk, maar ze was ook straf thuis

Phara de Aguirre, hartsvriendin van Martine Tanghe

"Ik heb zoveel van haar geleerd, ook qua taalgebruik. Zeg bij overlijdensberichten bijvoorbeeld nooit "iemand heeft de strijd verloren". Daar had ze een hekel aan, want zo is het niet. Want het is geen strijd, het is een kwestie van pech. Uiteindelijk, Martine en ik hebben allebei borstkanker gehad. Ik heb geluk en Martine niet. En dat blijft helaas een realiteit bij borstkanker." 

Martine en Phara in augustus 2015, bij de voorstelling van het nieuwe seizoen op televisiezender Eén.

Deboosere: "Ze praatte er zelf heel weinig over"

Tot enkele maanden geleden bleef Martine Tanghe in behandeling voor kanker. Nadat bij haar borstkanker was vastgesteld in 2011, werkte ze regelmatig mee aan campagnes van Kom Op Tegen Kanker (KOTK).

Ex-weerman Frank Deboosere, voorzitter van KOTK, zegt dat de impact die Martine had niet overschat kan worden: "Zelf praatte ze er heel weinig over, maar ze vond het toch heel belangrijk om er iets mee te doen in verband met KOTK. We hebben het enorm geapprecieerd dat ze zich letterlijk en figuurlijk bloot heeft gegeven om te laten zien dat we allemaal kanker kunnen krijgen, maar ook blijven vechten tegen deze vreselijke ziekte."

BEKIJK - Frank Deboosere: "Enorm geapprecieerd wat ze deed voor Kom Op Tegen Kanker":

Videospeler inladen...

Dany Verstraeten: "Een mokerslag"

Dany Verstraeten, nieuwsanker bij VTM Nieuws, vernam het nieuws over het overlijden toen hij het middagnieuws aan het presenteren was. "Het werd ingefluisterd in mijn oortje. Het was een mokerslag. Ik kon het eerst niet geloven. Heel de VTM-nieuwsredactie leeft mee met familie, vrienden en collega's van Martine." 

Verstraeten, zelf ook 67, kent Martine Tanghe van voor VTM, toen ze elkaar occasioneel wel eens tegen het lijf liepen tijdens de studententijd. "Toen zij op de VRT-nieuwsdienst begon, begon ik bij de radio. In de loop der jaren zijn we dan 'concurrenten' geworden, zij als boegbeeld bij de VRT, ik bij VTM. Maar het wederzijds respect is altijd gebleven."

Voor Verstraeten zelf was Martine Tanghe een voorbeeld als nieuwsanker. "Ze legde de lat heel hoog en is voor mij altijd heel motiverend geweest. Je had haar présence, de rust en het vertrouwen dat ze uitstraalde. Je had die warme stem, de taalbeheersing. Je kan je als concurrent niet permitteren om niet je best te doen." 

BEKIJK - Dany Verstraeten: "Martine was altijd rustig en zocht geen conflicten op":

Videospeler inladen...

Op Twitter en andere sociale media brengen veel mensen hulde aan Martine Tanghe: 

(tekst loopt door onder de berichten)

"Kinderen omhelsden haar na de voorstelling"

Na haar pensioen in de herfst van 2020 bleef Martine Tanghe actief. Ze werd de eerste voorzitter van de "Boon", een nieuwe Vlaamse prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Samen met jeugdschrijver Bart Moeyaert maakte ze de theatervoorstelling "Morris". 

Wat zijn Moeyaerts herinneringen aan Martine? "Een glimlach, een stilzwijgen, de liefde waarmee ze naar de schuur van haar man zaliger wees om aan te duiden 'ik heb alles intact gelaten', het beeld van de kinderen die haar omhelzen na de voorstelling, de dankbaarheid van de kinderen..."

De dankbaarheid van de kinderen, die haar omhelsden na de voorstelling, is me bijgebleven

Jeugdschrijver Bart Moeyaert

Moeyaert is er zelf van geschrokken hoe Martines dood hem pakte. "Maar ze is nu eenmaal de mevrouw die ik al jaren ken, die me goed en slecht nieuws heeft verteld. Bij mij kwam ze altijd heel oprecht over, 'ik doe wat ik doe en ik ben professioneel'".  

BEKIJK - Bart Moeyaert brengt eerbetoon aan Martine Tanghe:

Videospeler inladen...

"Journalistieke afstandelijkheid gekoppeld aan empathie"

Ex-journalist en voormalig televisiedirecteur Leo Hellemans noemt Martine Tanghe het beste journaalanker ooit. Ze koppelde correcte taal aan een mooie stem en was duidelijk en toegankelijk, zegt hij, "zowel voor de oma's als voor de afgestudeerden". Hellemans ziet als groot surplus dat "ze haar journalistieke afstandelijkheid koppelde aan voelbare empathie, het meevoelen met het vele leed soms in de nieuwsuitzendingen."

Tanghe presenteerde op dagen van verkiezingen ook vaak het live verkiezingsprogramma. "10 uur lang in het parlement zitten als anker, foutloos, betrouwbaar; niemand doet het haar ooit na, denk ik", zegt Hellemans die haar verkiezingsmarathons "het toppunt van metier" noemt. 

"Geen enkel anker wist meer van sport"

Ook de collega's van Sporza dragen Martine Tanghe een warm hart toe. "Geen enkel anker wist meer van sport", schrijft sportjournalist Maarten Vangramberen die haar regelmatig ging opzoeken. Klik hier om het artikel te lezen. 

Meest gelezen