© EPA

Waarom het verontrustend kan zijn dat IS een andere dader aanwijst dan de Franse politie voor de aanslag in Parijs

Zo’n twee uur na de schietpartij op de beroemde Champs Elysées in Parijs eiste terreurgroep IS dat incident op. Volgens hen had een van hun strijders die aanslag gepleegd. Ze verwezen daarbij bovendien naar een Belgische strijder, maar de Franse politie heeft het over een Franse dader. Heeft ISIS zich dan vergist?

lbo

Karim C. schoot donderdagavond op de Champs Elysées op meerdere agenten. Eén agent kwam daarbij om het leven. Ook Karim zelf werd doodgeschoten. De veiligheidsdiensten van Frankrijk zeggen dat Karim C. de Franse nationaliteit heeft. Maar in het bericht waarin ISIS de aanslag opeist, spreken ze over een Belg: Abu Yussuf al-Belgiki.

Vanwaar de verwarring? De Franse krant Le Parisien lijst vijf mogelijke hypotheses op.

EERSTE HYPOTHESE || De dader van de aanslag is Frans. IS kan gewoon een eenvoudige fout gemaakt hebben in z’n communicatie door de man als Belg te bestempelen. Toch kwam ook de naam die IS gebruikte niet overeen met de naam van Karim C. ISIS had het over Abu Yussuf. Al wil dat nog niets zeggen: Abu Yussuf kan een pseudoniem zijn van Karim C.

TWEEDE HYPOTHESE || Karim C. heeft de dubbele nationaliteit en is naast Fransman ook Belg. IS had het in dit geval niet fout. Maar dan blijft nog wel de vraag hoe het komt dat de naam uit de opeising niet overeenkomt met de naam Karim C.

DERDE HYPOTHESE|| Een andere mogelijkheid is dat Karim C. een tijdje in België heeft verbleven. Alleen al dat kan genoeg geweest zijn voor IS om te denken dat de 39-jarige man de Belgische nationaliteit had of om hem in de communicatie als Belg te bestempelen.

VIERDE HYPOTHESE || IS vergiste zich, maar vergiste zich tegelijk ook niet: de terreurgroep had het bij het verkeerde eind wat de dader van de schietpartij op de Champs Elysées betreft, omdat er wel degelijk een aanslag zou moeten gepleegd worden in Parijs, door een Belgische strijder. Dat is de meest verontrustende hypothese, want dat zou willen zeggen dat er dus nog altijd een man, een Belg dan, rondloopt die van plan is om in naam van IS een aanslag te plegen in de Franse hoofdstad.

© Photo News

Op het moment dat ISIS de aanslag opeist, wisten ze nog niet dat de dader geïdentificeerd zou worden als Karim C., waardoor ze dus de naam geven van de man die nog een aanslag zou moéten plegen in Parijs: de Belg Abu Yussuf.

VIJFDE HYPOTHESE || Karim C. voerde de aanslag wel degelijk uit in opdracht van IS, maar IS zei dat het om een Belg ging om de inlichtingendiensten te misleiden en de echte identiteit van de aanslagpleger te verbergen.

© EPA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer