Rhodos
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

Nu ook natuurbranden op andere Griekse eilanden: vlammen op Corfu onder controle, vijftiental landgenoten keert terug

In Griekenland woeden nu ook natuurbranden op de eilanden Corfu en Evia. Op Corfu zijn 2.500 mensen preventief geĆ«vacueerd, maar intussen zou het vuur daar onder controle zijn. In heel Griekenland zijn 82 branden aan de gang, de hevigste op het eiland Rhodos. Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Griekenland aangepast en een vijftiental landgenoten keert terug naar BelgiĆ«.Ā 

In Griekenland doet de brandweer er alles aan om de vele natuurbranden onder controle te krijgen. In totaal woeden er op dit moment 82 branden, 64 daarvan ontstonden gisteren. Het was er de warmste zomerdag tot nu toe, met temperaturen die vlot boven de 40 graden gingen op 180 meetpunten.

Corfu en Evia

Naast Rhodos, zijn er ook branden op de eilanden Corfu en Evia en op de Peloponnesos.Ā Op Corfu brak er brand uit in het noorden van het eiland. De brandweer laat weten dat er geen huizen of hotels zijn vernield.Ā Toeristen en inwoners van 12 dorpen (waaronder Santa, Megoula, Porta en Palia Perithia) werden wel uit voorzorg geĆ«vacueerd. Het gaat in totaal om zo'n 2.500 mensen.

Volgens Buitenlandse Zaken zijn er 60 Belgen die op het eiland Corfu wonen. Daarnaast zijn er nog 91 Belgen die zich hebben ingeschreven op het platform "Travellers Online". "Slechts Ć©Ć©n Belgische familie heeft tot nu toe rechtstreeks contact opgenomen met onze ambassade", meldt Buitenlandse Zaken.

Volgens waarnemend burgemeester Theofanis Skembris werden de branden waarschijnlijk aangestoken en is het vuur onder controle. "We moeten het onderzoek afwachten, maar brand kan niet simultaan op vier plaatsen tegelijkertijd ontstaan. De situatie is nu wel beter, ik geloof dat alles snel over zal zijn", zegt hij tegen de Britse openbare omroep BBC.

BEKIJK - Een rode gloed en grote rookpluim op Corfu:

Videospeler inladen...

Op Evia zijn 5 dorpen ontruimd door een natuurbrand die wordt aangewakkerd door een sterke wind. "Het gaat om branden in het zuiden", zegt correspondent Bruno Tersago. "Dat is niet meteen toeristisch gebied dus die krijgen minder internationale aandacht."

"En er is ook nog een hele grote brand in het noorden van de Peloponnesos. Toeristen gaan er vaak kijken naar een heel mooi treintje dat door de bergen rijdt, maar de brandweer krijgt er de vlammen bijna niet onder controle."Ā 

BEKIJK - "Dat soort branden blussen kan Griekenland op dit moment absoluut niet alleen", zegt correspondent Bruno Tersago:

Videospeler inladen...

Rhodos

Op Rhodos woeden al een week hevige branden, die maar niet onder controle geraken. Naar schatting moesten al 19.000 mensen worden geĆ«vacueerd. Daarbij zitten ook heel wat Belgische toeristen. Zij spreken van chaotische evacuaties en slechte communicatie.Ā 

Buitenlandse Zaken heeft intussen "een oplossing gevonden voor een vijftiental Belgen die vandaag naar BelgiĆ« kunnen terugkeren" vanop Rhodos. Er zijn ook twee medewerkers van Buitenlandse Zaken ter plaatse in het crisiscentrum dat werd opgezet door de Griekse autoriteiten.Ā 

Reisorganisatoren TUI en Sunweb hebben uit veiligheidsoverwegingen alle vluchten naar Rhodos geannuleerd tot dinsdag.

Ook het reisadvies voor Griekenland werd aangepast. Buitenlandse Zaken adviseert reizigers onder meer om "de instructies van de lokale autoriteiten nauwkeurig op te volgen" en rekening te houden met mogelijke nieuwe branden door de aanhoudende hitte. Reizigers naar Rhodos en Corfu krijgen daarnaast de raad om voor vertrek contact op te nemen met hun reisorganisatie.

Geƫvacueerde toeristen wachten op de luchthaven van Rhodos

"De bosbranden op Rhodos zijn al een beetje gaan liggen, maar dat betekent nog niet dat het gevaar geweken is", vertelt correspondent Bruno Tersago in "De ochtend" op Radio 1. "Het dorpje Asklipio is bijvoorbeeld helemaal omringd door vlammen. Het blijft een ongelijke strijd."

"Het blussen verloopt ook moeizaam omdat heel veel branden in moeilijk toegankelijk gebied liggen. Brandweerwagens kunnen er moeilijk bij, dus er moet worden geblust met blusvliegtuigen en -helikopters, maar die kunnen 's nachts niet vliegen."Ā 

's Nachts kan het vuur zo weer aan kracht winnen. "Maar ook overdag, want het is bijzonder heet in Griekenland. En als het zo heet is, dan blijft het droog en heb je heel veel kans op heropflakkeringen."

Evacuaties

In tegenstelling tot wat we van Belgische toeristen vernemen, verlopen de evacuaties volgens de Griekse overheid goed. "Deze overheid is heel erg bezig met haar imago en met public relations", weet Tersago. "Gisteren was de toon in regeringsgezinde media dat dit een van de grootste evacuaties is in de geschiedenis van het land en dat het heel goed verloopt."

"Maar er zijn twee factoren in deze evacuaties. Het ene is mensen veilig weg krijgen, het andere is onderdak voorzien voor de mensen die zijn moeten vluchten. De Griekse overheid is niet verantwoordelijk voor dat tweede. Dus de chaos die de toeristen ervaren, is niet noodzakelijk chaos die door de overheid is gecreƫerd."

Alles inzetten op evacuaties, wil ook zeggen dat er minder aandacht gaat naar preventie en blussen van de branden. "De regering kan duidelijk niet goed inschatten hoeveel brandweerlieden ze moeten inzetten voor de branden. De gemiddelde leeftijd van de brandweerlieden ligt ook hoger, en er worden niet genoeg mensen ingezet", vindt Tersago. "Dat zorgt er natuurlijk mede voor dat de branden blijven groeien."Ā 

BEKIJK - "preventie had deze branden kunnen vermijden":

Videospeler inladen...

De verantwoordelijkheid van preventie ligt niet bij de brandweer zelf, wel bij de gemeenten. "Zij hebben doorheen de jaren niet genoeg gedaan en hebben vooral niet genoeg controles uitgevoerd. Dat had ook enkele branden kunnen vermijden", sluit Tersago af.Ā 

Meest gelezen