Een beeld van het beschadigde gebouw na de drone-aanval in Moskou.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

Rusland beschuldigt Oekraïne van "terrorisme" na nachtelijke droneaanvallen op Moskou en de Krim

In de Russische hoofdstad Moskou zijn verschillende gebouwen getroffen door aanvallen van drones. Dat zegt de burgemeester van de hoofdstad, Sergej Sobjanin. Eerder vandaag was ook een munitiedepot op het geannexeerde schiereiland de Krim het doelwit van een droneaanval. Het Russische leger zou vannacht dan weer nieuwe aanvallen hebben uitgevoerd op Oekraïense graaninfrastructuur.

Rond 4 uur lokale tijd zouden twee niet-residentiële gebouwen - dus geen woongebouwen - in Moskou getroffen zijn. Rusland zegt dat de droneaanval een "terreurdaad" van Oekraïne was.

Twee Oekraïense drones zouden zijn "geneutraliseerd" en "neergestort", klinkt het bij het Russische ministerie van Defensie. Volgens de burgemeester van Moskou zijn er geen slachtoffers gevallen en hebben de niet-residentiële sites geen grote schade opgelopen. 

BEKIJK - Een drone boven Moskou vernielt een kantoorgebouw:

Videospeler inladen...
De schade aan het dak van het getroffen gebouw aan Komsomolsky Prospekt, niet ver van het Russische Ministerie van Defensie
AFP or licensors

Een drone viel naar verluidt dicht bij de gebouwen van het ministerie van Defensie. Staatspersbureaus melden dat sommige dronefragmenten werden gevonden op slechts 2 kilometer afstand. De andere drone raakte het zakencentrum aan de Likhacheva-straat, vlak bij een van de belangrijkste ringboulevards van de hoofdstad.

Munitiedepot op de Krim geraakt

Ook het door Rusland geannexeerde schiereiland de Krim werd getroffen door drones. "In het luchtruim zijn elf vijandelijke drones neergeschoten en geneutraliseerd door de luchtverdediging", deelt de gouverneur mee via Telegram. 

Het getroffen munitiedepot bevindt zich in het district Dzjankoj. "Er is beslist om de bevolking binnen een straal van vijf kilometer van de plaats van het incident te evacueren", zegt de gouverneur. Het treinverkeer in de omgeving is om veiligheidsredenen stilgelegd en ook de snelweg tussen Dzjankoj en de regionale hoofdstad Simferopol is afgesloten.

In het district Kirovske hebben brokstukken van een drone een huis beschadigd, aldus de gouverneur nog.

Donauhavens nabij Odessa aangevallen

De situatie blijft woelig. In de Oekraïnse stad Reni zou vannacht voor de eerste keer een Donauhaven zijn aangevallen met Russische drones. Reni ligt in het zuidwesten van het land, niet ver van de havenstad Odessa. 

De Donauhavens zijn een alternatief voor de Oekraïnse havenstad. Ze nemen ongeveer de helft van de graanexport voor hun rekening. Reni ligt overigens op de grens met Roemenië, dat een NAVO-lidstaat is. De Roemeense president Klaus Iohannis heeft de Russische droneaanvallen op Oekraïense havens aan de Donau veroordeeld. Volgens hem komt de veiligheid op de Zwarte Zee daardoor in het gedrang.

"Deze recente escalatie vormt ernstige risico's voor de veiligheid op de Zwarte Zee. Ook heeft dit opnieuw impact op de Oekraïense graantransit en dus de globale voedselveiligheid", klinkt het bij de president. 

De havenstad Odessa werd gisteren al getroffen door raketaanvallen van Rusland. Er vielen toen twee doden en 22 gewonden, onder wie vier kinderen. De Oekraïense president Volodimir Zelenski beloofde zondag represailles.

Sinds Rusland eenzijdig uit het graanakkoord stapte, probeert het leger steeds vaker de graanexport te boycotten.

"Speciale militaire operatie" gaat door

Rusland zal, ondanks de vele droneaanvallen, de "speciale militaire operatie" in Oekraïne toch verderzetten. Dat heeft het Kremlin bekendgemaakt tijdens een persmoment. De woordvoerder van het Kremlin Dmitry Peskov geeft aan dat Rusland nog steeds de vooropgestelde doelen in Oekraïne wil bereiken. 

Rusland beweert bovendien dat het niets te maken heeft met de vernietiging van de kathedraal in de Oekraïense havenstad Odessa. De kerk raakte gisteren ernstig beschadigd na bombardementen op de stad. Volgens het ministerie van Defensie werd de kathedraal geraakt door een Oekraïense luchtafweerraket. 

Meest gelezen