foto VRT NWS

Mysteries van Vlaanderen: hoe belandt een oorlogsbrief achter het behang in Dendermonde? (deel 1)

Deze zomer lost Radio2 elke week een mysterie op. Lisa Dewulf wil graag weten hoe een brief uit de Tweede Wereldoorlog achter het behangpapier in haar huis in Dendermonde is beland. De brief is opgestuurd vanuit Duitsland en was bestemd voor een adres in Molenbeek. Hoe is de brief in Dendermonde terecht gekomen, achter drie lagen behangpapier? 

Radio2 ontrafelt de hele zomer lang mysteries uit Vlaanderen en Brussel. Met de hulp van luisteraars en experten proberen mysteriejagers Sam De Meulder en Ward Schouppe het antwoord te vinden op geheimzinnige verhalen.

Zeven jaar geleden kocht Lisa Dewulf een huis in Sint-Gillis, een deelgemeente van Dendermonde. "We waren meteen verliefd op het pand, maar er was wel wat opfriswerk nodig", vertelt ze. "We hadden een hele hoop vrienden en familie opgetrommeld om klusjes uit te voeren. Op de eerste verdieping wilden we het behang eraf. Het was een echt prutswerkje. We hebben met stoom geprobeerd en later zelfs met van die kleine krabbertjes. Er bleken drie lagen behangpapier achter te zitten, met bloemetjes en allerlei andere patronen."  

"Het is tijdens dat werkje dat plots een brief opdook, in de kinderkamer net naast de trap. Op ooghoogte zat daar een geopende envelop onder het behang gelijmd. We zagen meteen postzegels met het hoofd van Hitler op: een brief uit de Tweede Wereldoorlog! De brief, van enkele pagina's, zat gewoon nog in de envelop en is nog perfect leesbaar. We hadden snel door dat dit iets speciaals was", verklaart Dewulf. 

Hoe is het in godsnaam mogelijk dat een brief uit Duitsland voor een adres in Molenbeek achter ons behang terecht komt? 

Lisa Dewulf uit Dendermonde

Dewulf onderzocht de brief. "Ook enkele andere mensen zijn er mee aan de slag gegaan, maar we hebben eigenlijk nog maar weinig antwoorden. Het meest bijzondere is dat de brief verstuurd is uit Leipzig, Duitsland en bestemd was voor een adres in Sint-Jans-Molenbeek. Ik vraag me echt af hoe die brief hier, in Dendermonde, is beland. Dat is echt een totaal raadsel. Hoe is dit in godsnaam mogelijk?" Dewulf hield de brief bij en vraagt nu de hulp van Radio2 in het kader van de zomerreeks "Mysteries van Vlaanderen".

foto VRT NWS - de afzenderkant van de brief, met het adres uit Duitsland

Wat weten we over de brief?

De brief is geschreven op 25 oktober 1943 en aangetekend verstuurd vanuit "Lager Sportplatz" in Leipzig, Duitsland. De afzender is Jacques Triffaux, de bestemmeling is Jeanne Biesemans in de Jean-Baptiste Janssenstraat 27 in Sint-Jans-Molenbeek. "Het lijkt een liefdesbrief met banale zaken, in een stijl die wij niet meer zouden gebruiken", lacht Dewulf. "Hij vertelt over wat hij gegeten heeft, hoe zijn leven eruit ziet in Duitsland..." De brief is in het Frans. De onderstaande Nederlandse vertaling is van Wout Huygens en is ingelezen door een radiostem. 

Radio2 gaat nu verder op zoek naar de identiteit van de afzender. Waarom was Triffaux in Duitsland? Wie was Jeanne Biesemans? Waarom gebruikt Triffaux de naam Irène in de brief? En, wat is de link met het huis in Dendermonde? Wie heeft er allemaal in het pand gewoond? En wie heeft de allereerste laag behang aangebracht? Staat er iets bijzonders in de brief? Het zijn vragen waar ook lezers van VRT NWS mee aan de slag kunnen door tips en info door te spelen naar het e-mailadres mysteries@radio2.be. Hieronder vind je de originele brief, in het Frans.  

"Ik ben zelf erg benieuwd. Ik heb echt geen enkel idee hoe de brief hier is beland. Als ik mijn fantasie laat werken, dan denk ik misschien wel aan een verboden liefde. Of, misschien moeten we het meer gaan zoeken in de hoek van collaboratie? Alles kan eigenlijk, ik hoop dat we tegen het einde van de week een verklaring hebben!" 

Meest gelezen