Verrassing in Amerikaanse zoo: "Mannelijke" gorilla blijkt na jaren toch een vrouwtje en bevalt onverwacht van baby 

In de Amerikaanse Columbus Zoo in de staat Ohio heeft een gorilla, waarvan jarenlang gedacht werd dat het een mannetje was, een jong gekregen. De aap werd nooit eerder onderzocht en de medewerkers van de zoo gingen er altijd van uit dat ze een mannetje was, tot ze plots een jong vasthield en aan de borst eten gaf.   

In 2019 kreeg de vierjarige gorilla Sully een verblijf in de Columbus Zoo in Ohio in de Verenigde Staten. Vier jaar lang dachten de verzorgers dat Sully een mannelijke gorilla was, maar dat idee moesten ze afgelopen donderdag even bijstellen wanneer ze de gorilla een babyaapje zagen vasthouden.  

Volgens de zoo kwam de geboorte "heel onverwacht, maar toch is het team enthousiast over de geboorte. Het is een belangrijke gebeurtenis voor het behoud van de bedreigde dierensoort."

Ondanks de verwarring zien de verzorgers in de zoo dat Sully een hele goede moeder is en dat de baby het goed stelt.  

Bizarre verwarring

Acht jaar lang werd er gedacht dat Sully een mannelijke gorilla was. Hoe kan zo’n vergissing gebeuren? "De gorilla verkeerde al die jaren in goede gezondheid, dus we hebben haar nooit moeten onderzoeken", stelt de Columbus Zoo. 

"Het is moeilijk om het geslacht van jonge gorilla’s te zien", volgens de zoo. "Tot de leeftijd van acht jaar hebben mannetjes en vrouwtjes ongeveer dezelfde grootte en hun geslachtorganen zijn ook nog niet prominent zichtbaar. Pas vanaf hun twaalfde levensjaar krijgen mannetjes hun groeispurt en zien we hun uitgesproken rug en grote hoofd."

Wat ook niet zichtbaar is, is een zwangere buik van een gorilla. Dat komt door hun lichaamsbouw, zo is de buik van een gorilla al vrij groot. Babygorilla’s zijn ook een stuk kleiner dan mensenbaby's.  

"It's a girl!"

Hoewel het acht jaar heeft geduurd voor er zekerheid was over het geslacht van gorilla Sully, is er nu wel duidelijkheid over het geslacht van haar jong. "Het is een meisje! Ons team heeft het met eigen ogen kunnen vaststellen en verschillende experts hebben het bevestigd aan de hand van foto's", maakt de Columbus Zoo zich sterk.  

Om te bepalen wie de vader is van het kleintje, moet er nog een DNA-onderzoek gebeuren. Sully leeft samen met drie mannetjes in de zoo. De leider Mac van 39 jaar kan de vader zijn, maar ook de twee jongere mannetjes Kamoli (10) en JJ (6) maken kans op het vaderschap.

Meest gelezen