Een propvol gemeentehuis in Ravels: boeren uit het Turnhouts Vennengebied leggen hun bezwaren neer tegen Nationaal Park Lage Venen. “Het had eigenlijk al bij de voorselectie moeten afvallen.”© BERT DE DEKEN

Massaal veel bezwaren tegen kandidatuur nationaal park in Kempen: “Masterplan dat wordt voorgesteld, is gebaseerd op leugens”

Ravels -

“Er is géén draagvlak voor een nationaal park.” Landbouwers uit het onzekere Turnhoutse Vennengebied kwamen maandag massaal naar het gemeentehuis van Ravels om bezwaren neer te leggen tegen de kandidatuur voor Nationaal Park Lage Venen, voorheen Taxandria. “Het masterplan dat wordt voorgesteld, is gebaseerd op leugens”, klinkt het. Ook burgemeester Walter Luyten (CD&V) steunt, net zoals collega-burgemeesters, de bezwaren en zegt dat er beloftes geschonden zijn.

Britt Peeters

Honderden landbouwers uit Ravels en omstreken kwamen maandag samen aan het gemeentehuis van Ravels, deze keer niet om tegen het stikstofbeleid te betogen, maar om hun ongenoegen te uiten over het mogelijk nationaal park dat in hun regio zou gaan komen. Ze tekenden allemaal bezwaar aan, en kwamen de grote, volle doos samen indienen op het gemeentehuis.

Het Nationaal Park Lage Venen, voorheen Taxandria, is een van de kandidaten die erkend willen worden als nationaal park. Het zou op het grondgebied van Ravels, Turnhout, Merksplas, Arendonk, Oud-Turnhout, Dessel, Retie en Mol komen, en ook verder uitspreiden aan Nederlandse zijde in onder andere Goirle, Hilvarenbeek en Reusel.

Retie en Arendonk hebben ondertussen al duidelijk gemaakt dat ze de plannen voor het Nationaal Park Lage Venen niet steunen. De gemeente Ravels was al van in het begin tegenstander. Tot maandag konden mensen bezwaren, vragen en suggesties indienen rond de kandidatuur. Dat deden de Ravelse landbouwers en andere boeren uit het Turnhoutse Vennengebied massaal.

“De jury die de kandidatuur behandelt is verre van onafhankelijk. Op de voorzitter na hebben ze allemaal een link met natuurverenigingen. Iemand die kennis heeft van landbouw, ontbreekt”, zegt Gunther Claessens namens de landbouwers.© BERT DE DEKEN

Voorwaarden niet voldaan

“Nationaal Park Lage Venen, of Taxandria, had eigenlijk al bij de voorselectie moeten afvallen. Er is geen draagvlak: verschillende gemeenten zijn tegen en er is geen aaneengesloten natuurkern van minimaal 3.000 hectare. Dat was nochtans een van de voorwaarden. De versnippering van de verschillende natuurgebieden is duidelijk zichtbaar op de kaart”, zegt Gunther Claessens, die het woord voert voor boeren uit het Turnhoutse Vennengebied.

“Bovendien is de jury die de kandidatuur behandelt verre van onafhankelijk. Op de voorzitter na hebben ze allemaal een link met natuurverenigingen. Iemand die kennis heeft van landbouw, ontbreekt. Omgevingsminister Zuhal Demir (N-VA) heeft er eigenhandig voor gezorgd dat de kandidatuur naar de volgende ronde ging, richting Masterplan”, gaat Claessens verder.

© BERT DE DEKEN

Landbouw ‘ondergeschikt’ en een ‘nevenfunctie’

Hij benadrukt dat het masterplan, dat in mei werd ingediend, gebaseerd zou zijn op leugens. “Gemeenten worden genoemd als steunverleners, hoewel zij niet eens op de hoogte zijn. Er werden gronden ingekleurd die beschikbaar zouden zijn voor natuur, terwijl ze privé-eigendom zijn. Het park zou doorgetrokken worden naar Nederland, maar daar zijn de gemeentebesturen ook tegen”, klinkt het.

Dat landbouw een ‘nevenfunctie’ zal hebben, en ‘ondergeschikt’ is, staat bovendien ook te lezen. “Duizenden mensen gaan hun job verliezen als er een park komt. Want in een landelijke omgeving zoals de onze zijn enorm veel mensen rechtstreeks én onrechtstreeks van landbouw afhankelijk.”

Ook burgemeester Walter Luyten (CD&V) kon op luid applaus rekenen toen hij zijn steun tegenover de boeren liet blijken. “Ravels heeft geen nationaal park nodig om een mooie gemeente te zijn. We zijn van oudsher een landbouwgemeente met veel open ruimte. Vroeger waren onze gronden in Ravels onvruchtbaar, onze grootouders hebben zich krom gewerkt om dat te veranderen. Daarom heeft landbouw altijd een belangrijke plaats in onze gemeente gehad. Het bezwaar tegen het park is vanuit de gemeente vertrokken”, zei hij.

De gemeente Ravels is van in het begin geen voorstander geweest van het park en steunt de plannen niet. Burgemeester Walter Luyten (CD&V): “We mogen hopen dat er in Brussel eindelijk ook rekening wordt gehouden met de stem van het volk.”© BERT DE DEKEN

Woordbreuk

Bovendien zouden er volgens de burgemeester beloftes geschonden zijn: bij aanvang zou aan de gemeentebesturen beloofd zijn dat zij het laatste woord kregen. Dat zij zelf mochten beslissen of ze al dan niet zouden deelnemen aan het project.

“Als we niet akkoord gingen, zou dat betekenen dat de gronden in onze gemeente niet opgenomen zouden worden in het park. Maar nu zegt het kabinet van minister Demir dat we enkel inspraak hebben over gemeentelijke gronden. Privégronden of gronden van bijvoorbeeld Natuurpunt zouden dus wel opgenomen kunnen worden. Dat noem ik woordbreuk, en het stoot mij heel erg tegen de borst.”

“Een nationaal park is schoon van ver, maar ver van schoon. Het klinkt mooi als je er niets mee te maken hebt, maar voor betrokken burgers is het dat niet”, besluit Claessens.

“De zware doos met bezwaren is maandag nog de deur uitgegaan”, voegt Luyten daar ten slotte nog aan toe. “En we mogen hopen dat er in Brussel eindelijk ook eens rekening wordt gehouden met de stem van het volk.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER