© EPA-EFE

Israëlisch parlement keurt wetsontwerp goed dat bevoegdheid van Hooggerechtshof beperkt

Het Israëlische parlement heeft een maandag een omstreden wetsontwerp goedgekeurd dat de bevoegdheid van het Hooggerechtshof beperkt. Het ontneemt aan die rechtbank de mogelijkheid om te oordelen over de “redelijkheid” van een regeringsbeslissing.

nd
Bron: Belga

Een meerderheid van de 120 parlementsleden heeft maandag het licht op groen gezet. Het wetsontwerp maakt deel van een ruimere hervorming van de gerechtelijke macht in Israël. Premier Benjamin Netanyahu beschuldigt die rechterlijke macht van buitensporige inmenging in de politieke besluitvorming. In Israël is er geen geschreven grondwet. Het Hooggerechtshof heeft er daarom een belangrijke rol in het handhaven van mensenrechten en de rechtsstaat.

De plannen van de rechtse regering-Netanyahu leiden al zeven maanden tot grootschalig protest in het land. Tegenstanders uit brede lagen van de bevolking vrezen dat de hervorming zal leiden tot corruptie en willekeurige benoemingen op belangrijke posten. Maandagochtend riep de Amerikaanse president Joe Biden zijn ambtgenoot nog op de juridische hervorming uit te stellen.

De stemming werd geboycot door oppositieleden, die uit protest de zaal verlieten, zo meldt de Israëlische krant Haaretz op zijn nieuwswebsite. Onderhandelingen over een compromis leverden geen resultaat op.

.

LEES OOK. Grootste crisis ooit in Israël: is er een kans op een burgeroorlog?

LEES OOK. Biden vraagt Netanyahu omstreden justitiehervorming in Israël uit te stellen

LEES OOK. Israëlisch parlement stemt mogelijk maandag over controversiële justitiehervorming

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER