Oncologe over leven met kanker: "Hoe eng een herval ook mag lijken, het is geen doodvonnis meer"

Zondag overleed journaalanker Martine Tanghe (67) aan de gevolgen van kanker. In 2011 kreeg ze voor het eerst borstkanker, 5 jaar later in 2016 herviel ze. Haar overlijden roept veel vragen en onzekerheid op rond herval, oftewel het terugkeren van kanker. Dat is logisch volgens professor Sevilay Altintas: "De angst om te hervallen leeft bij alle patiënten", vertelt ze in "De wereld vandaag" op Radio 1.

Het verdriet om het overlijden van journaalanker Martine Tanghe (67) is groot. Ook veel kijkers treuren om haar dood, in het bijzonder mensen die zelf ooit al een kankerdiagnose hebben gekregen. Uit de reacties blijkt dat de mogelijkheid op een herval voor heel wat mensen nu weer net iets dichterbij komt. 

"Ik heb vandaag ook veel vragen gekregen van patiënten die al jaren leven met kanker. De angst om te hervallen leeft bij alle patiënten", vertelt professor en medisch oncologe Sevilay Altintas (UZA en AZ Monica). "Ik vind het dan ook belangrijk om mijn patiënten nooit valse hoop te geven. Ik zeg nooit dat een patiënt genezen is, ik spreek wel over ziektevrij."

Kanker wordt meer en meer een chronische ziekte

Hoe eng een herval ook mag lijken, het hoeft volgens professor Altintas geen doodvonnis te zijn, integendeel: "Kanker wordt meer en meer een chronische ziekte. Ik heb patiënten die al 20 jaar in harmonie met hun kanker samenleven. Ik denk dat we patiënten duidelijk moeten maken: je hebt kanker of zelfs je hebt uitgezaaide kanker, maar je kan nog steeds heel oud worden."

In de volksmond wordt wel eens gezegd dat als kanker na vijf jaar niet meer terugkeert dat je dan genezen bent, maar volgens professor Altintas is dat geen goede vuistregel: "Wij spreken als oncologen over vijfjaars- of tienjaarsoverleving, maar dan gaat het over statistieken. Mijn patiënt is geen statistiek, elke patiënt is anders. Je kan daar geen cijfer op plakken." 

Werken met kanker

Martine Tanghe herviel in 2016 en werkte nog tot 2020 als journaalanker, hét bewijs dat leven en werken met kanker kan. "Veel patiënten met uitgezaaide borstkanker kunnen heel goed functioneren", legt professor Altintas uit.

Martine Tanghe is dus een heel mooi voorbeeld volgens de professor: "Martine was een anker voor ons allen, tot in onze huiskamers. En dus moeten we haar levenswijze onthouden: met of zonder kanker, leef de dag."

BELUISTER hier het gesprek met professor Altintas in "De wereld vandaag" (Radio 1):

Meest gelezen