Belga Image

Luchtkwaliteit in Brusselse metrostations beter dan in Parijs: "Metro in Parijs is zeer oud, toestellen in Brussel recenter"

Uit metingen van openbaar vervoersmaatschappij MIVB blijkt dat de luchtkwaliteit in de Brusselse metrostations uitstekend is. Dat schrijft Bruzz en wordt ons bevestigd. "Wij zitten tot 10 keer onder de norm die ons is vooropgesteld", zegt Guy Sablon van de MIVB. 

Om de twee jaar controleert de MIVB de luchtkwaliteit in haar metrostations. "En de luchtkwaliteit is uitstekend", bevestigt Guy Sablon van de MIVB. "Bij de controles hanteren wij de vooropgesteld normen voor onze werknemers, omdat die in tegenstelling tot de reizigers heel veel tijd doorbrengen in de metro. Uit de controles blijkt nu dat de kwaliteit toch tien keer onder de norm zit." 

Vergelijking met Parijs

In vergelijking met de metrostations in Parijs scoort Brussel veel beter. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) tonen de metrostations in Parijs een vijfvoudige overschrijding van de normen met betrekking tot fijne deeltjesvervuiling. "Al is dat eigenlijk appelen met peren vergelijken", zegt Guy Sablon. "De metro in Parijs is al zeer oud, in Brussel rijdt de metro pas rond sinds 1976, onze toestellen zijn dan ook veel recenter. Bovendien rijdt de metro in Brussel voor een groot stuk bovengronds, zodat we een natuurlijk ventilatie hebben. Dat alles zorgt voor een betere luchtkwaliteit dan bijvoorbeeld in Parijs." 

Meest gelezen