Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved

VS sleept Texas voor rechter om drijvende grensmuur: "Bedreiging voor scheepvaart en openbare veiligheid"

Het Amerikaanse ministerie van Justitie begint een rechtszaak tegen de staat Texas omdat de staat een 300 meter lange drijvende grensmuur heeft aangelegd in de rivier Rio Grande. De rivier vormt de grens tussen Mexico en Texas. De gouverneur van de staat hoopt zo migranten en vluchtelingen die de grens willen oversteken, tegen te houden.

Volgens het Amerikaanse ministerie van Justitie is de grensmuur illegaal, omdat die geplaatst is zonder toestemming van de federale regering. De Republikeinse gouverneur van Texas, Greg Abbott, werkt de regering op die manier tegen, zegt een woordvoerder. Daarnaast zou de grensmuur ook ingaan tegen de "Rivers and Harbors Act", die het plaatsen van zulke obstructies verbiedt.

"De drijvende barrière vormt een bedreiging voor de scheepvaart én de openbare veiligheid. Ze roept verschillende humanitaire vragen op", laat de procureur-generaal weten in een verklaring. 

KIJK - Vorige week werden de boeien in het midden van de Rio Grande geplaatst:

Videospeler inladen...

De grensmuur zou ook hebben geleid tot diplomatieke protesten in Mexico en riskeert het Amerikaanse buitenlandse beleid zo te schaden. Mexico heeft eerder deze maand al een klacht ingediend bij de Amerikaanse regering, waarin het land wordt beschuldigd van het schenden van grensverdragen.

Het ministerie van Justitie had Texas vorige week donderdag al gewaarschuwd dat het een rechtszaak zou aanspannen als de grensmuur niet onmiddellijk werd weggehaald. 

Gouverneur Abbott heeft daar geen gehoor aan gegeven. In een brief aan president Joe Biden schrijft hij dat de staat z'n recht uitoefent om de grensmuur te plaatsen. Het maakt deel uit van "Operation Lone Star", een plan van de gouverneur om illegale migratie de kop in te drukken.

"Om een einde te maken aan het risico dat migranten die illegaal de grens oversteken iets overkomt, moet u de wetten die illegale immigratie verbieden, volledig handhaven. In de tussentijd zal Texas volledig gebruikmaken van zijn grondwettelijke bevoegdheden om de crisis die u hebt veroorzaakt, aan te pakken. Texas ziet u in de rechtszaal, meneer de president", aldus Abbott.

Naast het plaatsen van de grensmuur heeft Abbott ook al bussen met migranten en vluchtelingen naar Democratische staten in het noorden gestuurd, en liet hij in het grensgebied prikkeldraad spannen om migranten tegen te houden. Abbott beschuldigt president Biden ervan "een recordhoeveelheid illegale immigratie" veroorzaakt te hebben.

Strenger asielbeleid

De Texaanse gouverneur vindt het asielbeleid van de Amerikaanse regering niet streng genoeg. In mei voerde de president nochtans een nieuw en strenger asielbeleid in, waardoor veel migranten niet meer in aanmerking komen om asiel aan te vragen.

Zo moeten de meeste asielzoekers eerst een aanvraag indienen in de landen waar ze doorheen komen of ze moeten vooraf hun aanvraag indienen, die dan goedgekeurd moet worden door de Amerikaanse overheid. Het aantal migranten dat betrapt werd, is sindsdien gedaald. Toch werden er vorige maand nog ongeveer 100.000 illegale migranten aangehouden. 

Meest gelezen