Links: de ravage na een Russische aanval op de historische Transfiguratiekathedraal in Odesa. Rechts: Russisch president Vladimir Poetin.
Volledig scherm
PREMIUM
Links: de ravage na een Russische aanval op de historische Transfiguratiekathedraal in Odesa. Rechts: Russisch president Vladimir Poetin. © AP / via REUTERS

ANALYSE. Waarom schiet Poetin Russisch erfgoed aan flarden in Odesa?

De amper dertien jaar geleden heropgebouwde Transfiguratiekathedraal in Odesa is tot puin gebombardeerd door de Russen. Het is al de tweede keer in een eeuw tijd dat Moskou dit orthodoxe erfgoed vernielt. De havenstad Odesa, ontsproten aan de geest van tasarina Catharina de Grote, heeft een grote symbolische waarde voor de Russen. Maar het strategisch economisch belang is op dit moment blijkbaar groter. En er speelt nog iets.

25 reacties

  • Yvan Maes

    9 maanden geleden
    Ben eens benieuwd hoe we gaan reageren als onze fantastische leiders van het "vrije westen" met hangende pootjes terug handjes moeten gaan schudden met Putin en in schaamte alle sancties moeten terugdraaien maar zelf met deze enorme berg kosten mogen achterblijven in ruil dat Nato mag blijven bestaan! De hegemony van amerika is voorbij! De EU zal blij zijn dat ze nog mogen meespelen. Maar de BRICS landen zijn de grote winnaar voor de toekomst!
  • Jacques Wolff

    9 maanden geleden
    Hij heeft voor aan het begin van de inval van Oekraïne verklaart dat hij, tot aan de Oder-Neisse grens,het land wil terug hebben als het oude Sovjet-grens. Daarom moet eerste dit land, Oekraïne, onvolkt worden, om te dienen als voedselschuur en als verdienmodel .voor deze nieuw te vormen staat.
  • Polutnik Ronald

    9 maanden geleden
    De Russen moeten gewoon weg uit Oekraïne en dan alle oorlogsmisdadigers straffen en niets anders .
  • William Lambrecht

    9 maanden geleden
    Heel eenvoudig: omdat hij stapelzot is!
  • Marc Paesen

    9 maanden geleden
    Het interesseert hem geen bal wat of hoe hij vernietigd, hij denkt alleen maar aan zijn eigen.