AFP

Noodweer in Noord-Italië: "De hagelbollen zijn gewoon door het dak van onze caravan gegaan"

Het noorden van Italië is vannacht getroffen door zwaar noodweer. Hevige onweers- en hagelbuien veroorzaakten grote overlast in Milaan en de regio rond het Gardameer. Verschillende omgevallen bomen hebben de straten geblokkeerd en grote hagelbollen vernielden meerdere auto's. Twee vrouwen kwamen om het leven in de noordelijke provincies Monza en Brescia. Ook een vliegtuig dat opsteeg vanuit Milaan, raakte beschadigd en maakte een noodlanding in Rome.  

Terwijl het puffen en zweten geblazen is in het zuiden van Italië, werd het noorden vannacht geteisterd door hevig noodweer. Voornamelijk de regio Lombardije werd getroffen door hevig onweer en grote hagelbollen. In de regionale hoofdstad Milaan leidde een wolkbreuk tot de verstoring van het elektriciteitsnetwerk. Verschillende omgevallen bomen blokkeren de wegen, waardoor het verkeer er moeilijk verloopt. De brandweer kreeg vannacht meer dan 200 oproepen.  

Ook in de regio rond het Gardameer, een populaire vakantiebestemming, heeft het noodweer hevig toegeslagen. Tamara Sterckx uit Tielt-Winge kan erover meepraten. Zij staat met haar caravan op een camping aan het Gardameer en werd vannacht opgeschrikt door de stevige hagelstorm, met hagelbollen zo groot als een tennisbal. "Het is echt angstaanjagend. De hagelbollen zijn gewoon door het dak van onze caravan gegaan", zegt ze in een interview op Radio2. Ook haar nieuwe auto raakte beschadigd, maar gelukkig is niemand gewond. "Er zijn ook mensen die er botbreuken aan hebben overgehouden", vervolgt ze.        

BEKIJK - "Er vielen hagelstenen zo groot als perziken":

Videospeler inladen...

16-jarig meisje overleden

In de provincies Monza en Brescia kwamen ook twee mensen om het leven door een omgevallen boom. Eén van hen was een meisje van 16 dat op scoutskamp was in Codegolo. Het meisje was aan het slapen in een tent toen ze onder een omgevallen boom terechtkwam. De scoutsgroep werd nadien geëvacueerd naar de sportzaal van het dorp.

De Italiaanse premier Giorgia Meloni betuigde vanmorgen haar steun aan de familie van het meisje. Ze riep ook op tot solidariteit onder de getroffenen. "Voor mijn vertrek naar de G7 in Japan moest ik nog een droogtecommissaris benoemen en nu, bij mijn terugkomst, moet ik een overstromingscommissaris benoemen...", voegde ze nog toe. Hiermee verwijst ze naar de extreme omstandigheden in het noorden en het zuiden, dat al weken getroffen wordt door een hittegolf. 

Verstoring vliegverkeer

Door de hevige rukwinden en de hagelbuien werd ook het vliegverkeer vanuit Milaan sterk verstoord. Delta Air Lines meldde dat een vlucht "van Milaan naar New York JFK omgeleid werd naar Rome, nadat het in extreem weer terechtgekomen was net na vertrek". Verder in het statement wordt gezegd dat de vlucht veilig is kunnen landen. "Het vliegtuig is beschadigd door het noodweer en wordt nagekeken door het onderhoudsteam."

Meest gelezen