LIVE. Bosbranden en noodweer teisteren Europa

Terwijl het noorden van Italië geteisterd wordt door extreme hagelbuien, worden in het zuiden van het land temperaturen tot 47 graden Celsius gemeten op Sicilië. In Griekenland woeden bosbranden en moeten toeristen geëvacueerd worden. Volg hier het laatste nieuws over de hittegolf en het extreme weer in het zuiden van Europa.

wver
    Redactie
    Redactie
    • Noodweer eist al vijf levens in Italië
    • Scoutsmeisje (16) komt om door omgevallen boom in Brescia
    • Op de Griekse eilanden Corfu en Rhodos woeden felle bosbranden
    • Een blusvliegtuig is neergestort op het Griekse eiland Evia: twee doden
    • Ook in Turkije woeden bosbranden en worden mensen geëvacueerd in vakantieregio Antalya
    • Waarom België aan de hitte ontsnapt
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Bosbranden in Griekenland zijn onder controle volgens Civiele Bescherming

    De bosbranden die verschillende delen van Griekenland de afgelopen dagen plaagden, zijn gedoofd of onder controle. Dat meldt Vassilios Kikilias, de Griekse minister die verantwoordelijk is voor de Civiele Bescherming, vrijdag. Notis Mitarakis, minister van Burgerzaken, heeft intussen ontslag genomen. Bij de Griekse bevolking vielen de afgelopen tien dagen drie doden als gevolg van de bosbranden. Ook twee piloten van een blusvliegtuig kwamen om het leven. Bij de brandweer vielen 74 gewonden.

    Het merendeel van de 667 bosbranden was het gevolg van onzorgvuldig gedrag, zegt de minister. Er waren ook branden met een criminele oorzaak. Notis Mitarakis, minister van Burgerzaken, heeft ontslag genomen omwille van persoonlijke redenen. Volgens de entourage van eerste minister Kyriakos Mitsotakis is het ontslag gelinkt aan het feit dat de minister op vakantie was terwijl grote delen van het land in de as werden gelegd. Mitarakis zal worden vervangen door Yannis Oikonomou, huidig volksvertegenwoordiger en woordvoerder van de vorige regering.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Al 110 Belgische toeristen onderweg naar huis met VAB-bussen na noodweer Italië

    De eerste toeristen wier auto door hagelschade vaststaat in Italië, zijn onderweg naar huis. Van VAB rijden momenteel twee bussen naar België, met daarin 110 passagiers. Dat meldt de reisbijstandorganisatie vrijdag. Omdat het aantal getroffen toeristen zo groot is, breidt Touring hun bijstandsverlening uit naar klanten die eigenlijk niet gedekt zijn tegen stormschade.

    Door het noodweer in Italië raakten ook de wagens van veel toeristen beschadigd, vooral rond het Gardameer. Omdat de lokale autogarages overbevraagd zijn, zitten verschillende Belgen vast in het land met een gebarsten autoruit.

    VAB-klanten met een verzekering van het type VAB-Pechverhelping Europa kunnen rekenen op repatriëring. In totaal werden daar 234 dossiers geopend voor klanten die niet meer met de eigen wagen naar huis kunnen. Op donderdag vertrokken daarom de eerste twee bussen naar het Gardameer. Vrijdagnacht en zaterdagochtend zullen die in België aankomen. Mogelijks volgt er later nog een derde bus. De auto's van de getroffen reizigers worden sinds dinsdag lokaal getakeld naar een centraal depot aan het Gardameer. Die worden vanaf volgende week opgehaald.

    Niet alle reisbijstandsorganisaties dekken, zoals VAB, stormschade onder hun standaard reisverzekering. Touring gaf in eerste instantie voorrang aan klanten van wie het bijstandscontract dat wel doet. Maar nu bekijkt de organisatie hoe het ook andere Touring-leden kan helpen. "Touring biedt elk van hen hulp aan om te bekijken hoe onze bijstandsorganisatie hen kan bijstaan in het organiseren van vervangend vervoer, het repatriëren van zwaar beschadigde voertuigen, het bieden van tijdelijk onderdak of de terugkeer naar België", klinkt het vrijdag in een persbericht.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Lichte verbetering in bosbranden, brandweer blijft vuur bestrijden

    De bosbranden in Griekenland lijken wat af te nemen, maar de brandweer blijft "op voet van oorlog" in een onvoorspelbare toestand die onder meer van de wind afhangt.

    Sinds twee weken is het land aan de Middellandse Zee ten prooi aan vuur. De grootste branden woeden op de toeristische eilanden Rhodos, Corfu, Evia en in het midden van Griekenland, in de streek van Volos aan de oostkust. "Momenteel hebben we geen actieve brandhaard, de toestand verbetert, maar we blijven op voet van oorlog om de branden die nog woeden, in te dammen", zei een woordvoerder van de brandweer vrijdagmorgen.

    In de omgeving van Volos bereikten de vlammen donderdag een kazerne van de luchtmacht bij het dorp Nea Anghialos, en veroorzaakte het vuur een reeks ontploffingen in een munitiedepot. Elektra Grecos, een 50-jarige vrouw uit België die op vakantie is in haar geboortedorp Ano Lechonia, was op een strand vanwaar ze de rook van de brand kon zien. Ze vertelde dat de mensen op het strand opgeschrikt werd door de explosies en dat "iedereen begon te telefoneren om te weten te komen wat er aan de hand was". 

    Vrijdagmorgen was het vuur in de kazerne onder controle en konden de inwoners van Nea Aghialos die onder meer per boot geëvacueerd waren, terugkeren naar hun woningen en winkels, waarvan de vensters weggeblazen waren door de explosies.  

    De temperatuur in Griekenland, die in het weekend tot 46 graden opliep, begon donderdag te dalen en gaat vrijdag niet over de 37 graden volgens de Griekse nationale weerdienst EMY, die wel sterke wind voorspelt tot 60 kilometer per uur, wat de branden kan aanwakkeren. 

    Tot nu toe kwamen vier mensen om het leven in de branden, terwijl bijna 50.000 hectare bos en vegetatie verwoest is volgens schattingen van het Observatrorium van Athene.
     
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Brand bereikt munitiedepot van Griekse luchtmacht: verschillende explosies

    Een bosbrand heeft donderdag een munitiedepot van de Griekse luchtmacht in het centrum van het land bereikt. Er vonden explosies plaats die kilometers verderop nog te horen waren, zo meldt de Griekse openbare omroep ERT. "Een deel van het munitiedepot van de luchtmachtkazerne van Nea Anchialos staat in brand en er heeft een ontploffing plaatsgevonden", zegt Yannis Artopios, woordvoerder van de brandweer.

    Het depot kon tijdig worden ontruimd, zo melden bronnen binnen de Griekse regering. Er zijn voorlopig geen meldingen van slachtoffers. Volgens de Griekse omroep zijn er wel vensters gesneuveld.

    In Nea Anchialos, vlak bij de stad Volos, ligt een van de grootste luchtmachtbasissen van het Griekse leger. Het getroffen munitiedepot bevindt zich ongeveer vier kilometer ten noorden van het vliegveld, meldt ERT.
     
    Michiel Thijs

    Felle wind kan Griekse bosbranden verder aanwakkeren

    De Griekse brandweer blijft ook donderdag nog in de weer met het bestrijden van de zware bosbranden die verschillende Griekse eilanden al wekenlang teisteren. Voor donderdag wordt een felle wind voorspeld, die het vuur verder kan aanwakkeren. Het wordt wel iets minder warm dan de voorbije dagen.
    Volgens de autoriteiten zijn er sinds 13 juli al 600 bosbranden uitgebroken in Griekenland. De meeste werden snel geblust, maar vooral op de eilanden Rhodos, Corfu en Evia raakt het vuur maar moeilijk onder controle. Duizenden inwoners en toeristen moesten al worden geëvacueerd. Daar zijn ook veel Belgen bij, maar alle landgenoten met wie contact is geweest zijn veilig, klonk het woensdag bij de federale overheidsdienst Buitenlandse Zaken.
    Ook in het centrum van Griekenland braken de afgelopen weken bosbranden uit. Woensdag gebeurde dat in Volos, een stad halverwege tussen Athene en Thessaloniki, in de buurt van een industriezone. Een mindervalide vrouw kwam er om het leven in een caravan, net als een veehouder die zijn dieren in veiligheid wilde brengen. De industriezone is uit voorzorg afgesloten.
    De temperaturen in Griekenland zouden donderdag wel wat zakken, na een lange periode van extreem warm weer. In de hoofdstad Athene worden donderdag maxima van 36 graden voorspeld, in Rhodos 31 graden. De felle wind die wordt voorspeld kan de bluswerkzaamheden echter bemoeilijken.
    Vlammen maken zich meester over het eiland Rhodos. FOTO: AFP/Belga
    thierry.goeman

     Alle gecontacteerde Belgen op Rhodos en Corfu zijn veilig, meldt Buitenlandse Zaken

    Alle Belgen op de Griekse eilanden Corfu en Rhodos, die door de FOD Buitenlandse Zaken gecontacteerd werden, zijn in veiligheid. Dat heeft de federale overheidsdienst woensdagavond laten weten. De twee eilanden worden momenteel getroffen door felle bosbranden.
    Buitenlandse Zaken heeft twee medewerkers naar het zwaargetroffen eiland Rhodos gestuurd. Momenteel zijn zij nog steeds aanwezig in het crisiscentrum dat de Griekse overheid op de luchthaven van Rhodos heeft ingericht. Ze verlenen consulaire bijstand aan Belgen die dat nodig hebben.
    De afgelopen 24 uur konden op die manier nog oplossingen worden gevonden voor "enkele Belgen", meldt Buitenlandse Zaken. Dat gebeurde in overleg met de Griekse autoriteiten, touroperators en luchtvaartmaatschappijen. 
    Buitenlandse Zaken blijft Belgen aanraden om altijd de instructies van de lokale autoriteiten op te volgen en voor vertrek contact op te nemen met hun reisorganisatie voor meer informatie over het verblijf op Rhodos of Corfu.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Noodnummer 1722 geactiveerd wegens risico op storm of wateroverlast

    De federale overheidsdienst Binnenlandse Zaken heeft het noodnummer 1722 geactiveerd omdat het KMI waarschuwt voor slecht weer. Er is een risico op een storm of op wateroverlast, meldt Binnenlandse Zaken woensdag in een persbericht.

    Wie bij storm- en/of wateroverlast bijstand van de brandweer nodig heeft, kan een aanvraag indienen via het e-loket www.1722.be of bellen naar het nummer 1722. Er wordt gevraagd om bij voorkeur het e-loket te gebruiken. Het nummer 1722 dient enkel voor situaties die niet levensbedreigend zijn. Bij mogelijk levensbedreigende situaties kan er nog altijd gebeld worden naar 112. De bedoeling van het e-loket en nummer 1722 is om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn niet te laten wachten. 

    Het KMI heeft vanaf donderdagmorgen 2 uur tot en met vrijdagmorgen 7 uur code geel afgekondigd. De waarschuwingscode geldt voor het grootste deel van Wallonië. Ten zuiden van de Samber en Maas worden gemiddelde neerslaghoeveelheden van 25 tot 30 liter per m² verwacht. Voor Vlaanderen wordt minder neerslag voorspeld en geldt geen waarschuwingscode.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Buitenwijken van twee Griekse steden ontruimd

    In Griekenland hebben de plaatselijke autoriteiten woensdag de evacuatie bevolen van de buitenwijken van de steden Volos en Lamia, centraal gelegen in het Zuid-Europese land. De wijken worden bedreigd door de oprukkende bosbranden. Dat melden de autoriteiten.

    Het vuur naderde woensdag de buitenwijken van Volos, een stad met 85.000 inwoners. Ook nabij Lamia, dat 60.000 inwoners telt, woedden hevige branden. Het vuur werd aangewakkerd door de hevige wind. De autoriteiten besloten om over te gaan op de evacuatie van de inwoners van vijf wijken van Volos en drie wijken van Lamia. "Als de wind niet snel afneemt, krijgen we nog grotere problemen", benadrukte de brandweer.

    Woensdag is volgens de brandweer een zware dag voor Griekenland. In totaal woeden er woensdag 90 branden, waarvan 61 nieuwe de voorbije 24 uur.
     
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Satellieten meten recorduitstoot door bosbranden in Griekenland

    De bosbranden die Griekenland teisteren, veroorzaken de uitstoot van recordhoeveelheden koolstof. Het Europese programma Copernicus, dat doorlopend satellietmetingen verricht, ziet de afgelopen weken een ongekend hoge piek in de koolstofuitstoot die door natuurbranden in het land worden veroorzaakt.
    De wetenschappers schatten dat deze maand al circa 1 megaton aan koolstof de lucht in is gegaan door de branden in Griekenland. Dat is grofweg een verdubbeling ten opzichte van het vorige record voor juli, dat stamde uit 2007. En de maand is nog niet voorbij. Copernicus waarschuwt voor aanhoudende luchtvervuiling door de natuurbranden.
    Koolstofuitstoot is een graadmeter voor de omvang en intensiteit van bosbranden. Onder meer vakantie-eiland Rhodos en het schiereiland Attica zijn getroffen door vuurzeeën. Het bosbrandrisico is extra hoog door de hitte in het gebied. Een groot deel van Zuid-Europa zucht al enige tijd onder een hittegolf.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Vliegtuigen en 3.000 brandweerlieden ingezet tegen bosbranden in Palermo

    Nabij Palermo hebben de hulpdiensten drieduizend brandweerlieden en enkele blusvliegtuigen ingezet in de bestrijding tegen de aanhoudende bosbranden. De voorbije dagen zijn al tientallen hectaren bos verschroeid door het vuur. In andere delen van Sicilië is de situatie sinds dinsdag beter.
    In Cinisi, bij Palermo, werden dinsdag twee verkoolde lichamen gevonden. Een vrouw van 88 jaar kwam om het leven omdat de ambulance niet bij haar raakte door de vlammen. Ook aan de oostkant van het eiland, bij Catania, werden vroeg woensdagochtend nieuwe branden vastgesteld. Sterke winden wakkeren het vuur daar aan.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Dodelijke bosbranden eisen al meer dan 40 levens

    De bosbranden in het Middellandse Zeegebied hebben al meer dan 40 levens geëist. Er vielen onder meer dodelijke slachtoffers in Algerije, Italië en Griekenland. Duizenden mensen moesten al worden geëvacueerd uit hun woningen of vakantieverblijven.

    De hoogste dodentol tot nu toe is in Algerije, waar al 34 slachtoffers te betreuren zijn. Onder hen ook 10 soldaten die om het leven kwamen tijdens een evacuatie in de kustprovincie Béjaïa, ten oosten van hoofdstad Algiers. Alleen in Béjaïa vielen al 23 doden. In buurland Tunesië moesten 300 mensen worden geëvacueerd uit het kustplaatsje Melloula.

    In Griekenland waarschuwde de civiele bescherming woensdag voor een "extreem gevaar" voor brand in 6 van de 13 regio's van het land. Twee piloten kwamen om het leven op het eiland Evia, ten noorden van Athene, toen hun blusvliegtuig in een ravijn stortte. Elders op het eiland werd het verkoolde lichaam van een man aangetroffen in een afgelegen plattelandshut. Op het eiland Rhodos zijn de voorbije dagen meer dan 20.000 mensen geëvacueerd uit huizen en resorts in het zuiden.

    Italië is dan weer getroffen door contrasterende weersomstandigheden: dodelijke stormen in het noorden en bosbranden op Sicilië en andere zuidelijke regio's. Een echtpaar van in de 70 werd dood aangetroffen in een uitgebrand vakantiehuis nabij Palermo. In de buurt van de stad stierf ook een 88-jarige vrouw. Door een omgevallen boom kwam een 16-jarig meisje dinsdag al om het leven tijdens een scoutskamp in Brescia en in Lissone stierf maandag al een 58-jarige vrouw, eveneens door een omgewaaide boom.

    Ook Portugal, Kroatië en het Franse eiland Corsica ontsnapten niet aan de vlammen. In het nationaal park Cascais, nabij de Portugese hoofdstad Lissabon, moesten meer dan 600 brandweerlieden worden ingezet tegen een bosbrand en minstens 130 brandweerlieden moesten aan de slag om een brand nabij de Kroatische trekpleister Dubrovnik onder controle te krijgen. In Corsica braken woensdagochtend branden uit, met stormwinden tot 130 kilometer per uur die de vlammen aanwakkerden.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Alle bosbranden onder controle in Griekenland: "Maar gevaar is nog niet voorbij"

    De bosbranden in verschillende delen van Griekenland zijn woensdag onder controle, zo wordt gemeld door Griekse media. Door de hitte, het kwik kan op sommige plaatsen tot 47 graden stijgen, blijft het brandgevaar wel extreem groot, zo waarschuwen de Griekse civiele veiligheid en de weerdienst. "Het gevaar is nog niet voorbij", zei een brandweerwoordvoerder op de Griekse staatsradio. Sinds 12 juli is in heel Griekenland sprake van zowat 500 bos- en natuurbranden, klinkt het.

    Donderdag wordt wel felle wind verwacht, wat de vlammen kan aanwakkeren. De voorbije dagen werden de eilanden Corfu, Rhodos en  Evia getroffen, alsook het westen van het schiereiland Peloponnesos.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Ook bosbrand nabij Kroatische stad Dubrovnik

    Meer dan honderd brandweermannen zijn nabij Dubrovnik, in het zuiden van Kroatië, in de weer om een bosbrand te blussen. Ze krijgen daarbij de hulp van blusvliegtuigen, zo meldde de nationale brandweervereniging van het Balkanland woensdag.

    De brandt woedt op een twaalftal kilometer van het historische stadscentrum van Dubrovnik. Het vuur was maandag uitgebroken op het grondgebied van het dorp Zupa Dubrovacka, maar tot nu toe waren er geen evacuaties nodig. Intussen zijn zowat 130 brandweerlieden in de weer nabij de populaire toeristische stad aan de Adriatische kust. Felle wind wakkerde de vlammen dinsdag aan.

    Volgens lokale media doet het vuur ook mijnen ontploffen die er destijds gelegd werden tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Opnieuw tot 46 graden verwacht in Griekenland

    De Griekse weerdienst waarschuwt woensdagochtend dat het uiterst warm blijft. Op het middaguur wordt op vele plaatsen tot 46 graden verwacht. Het gevaar voor bosbranden blijft extreem hoog. Op een kaart van de Griekse civiele veiligheid is de helft van het land ingekleurd met de hoogste alarmfase voor brand.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Dorp op Rhodos gered dankzij duizenden vrijwilligers

    De Griekse brandweer en zowat 3.000 helpers zijn er dinsdagnacht in geslaagd het bij toeristen populaire dorp Gennadi, in het zuidoosten van Rhodos, te vrijwaren van de vlammen. Lokale media melden woensdag dat de brandweer bij het krieken van de dag meteen blusvliegtuigen en helikopters inschakelde om het vuur voort te bestrijden. Nabij Mesanagros woedt nog steeds de gevaarlijkste brand op het Griekse eiland nabij de Turkse kust, aldus nieuwswebsite Rodiaki.

    Op Corfu is de situatie minder gespannen. In het noorden van het Ionische eiland, ten noordwesten van het vasteland, zijn er geen grote brandhaarden meer, aldus de regionale staatszender ERA-Corfu. Ook daar zijn blusvliegtuigen ingeschakeld om de kleinere brandhaarden te bedwingen.

    Op Evia, een groot eiland ten noorden van Athene, is de situatie woensdagochtend eveneens beter dan de voorbije dagen, meldt de radiozender van de openbare omroep. Dinsdag waren op het eiland twee piloten van een blusvliegtuig om het leven gekomen en vonden de hulpdiensten het verkoolde lichaam van een man.

    Ook in het westen van het schiereiland Peloponnesos woeden bosbranden. Hier is sprake van 140 brandweermannen en een blushelikopter die een bosbrand bestrijden.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Brandweer bestrijdt hevige brand op Corsica

    Brandweerlieden hebben tijdens de nacht van dinsdag op woensdag hevige branden bestreden op Corsica, die aangewakkerd werden door windstoten tot 120 à 130 kilometer per uur en drie dorpen bedreigden. Er vielen geen slachtoffers. Tegen de ochtend was de situatie verbeterd, meldden de hulpdiensten.

    Twee branden braken dinsdagavond in de regio van Corbara rond 22 uur uit op een kilometer afstand van elkaar, om nadien uit te groeien tot één grote brand. Door de felle wind naderde de brand rond 2 uur de dorpen Corbara, Pigna en Santa-Reparata-Di-Balagna. Zowat 200 brandweerlieden bestreden de brand. Blusvliegtuigen waren nog niet ingezet, omdat dat enkel overdag kan.

    Volgens een brandweerofficier van het departement Haute-Corse hebben de nachtelijke bluswerken resultaat opgeleverd en is de hele situatie woensdagochtend verbeterd. Ook een geringe afname van de wind speelt in het voordeel van de spuitgasten. De brandweer moet evenwel nog verschillende brandhaarden aanpakken, maar kan daarbij nu rekenen op twee blusvliegtuigen en twee helikopters.

    De autoriteiten gingen niet over tot evacuaties, al besloten zowat 120-130 mensen zelf hun woning te verlaten. Zij brachten de nacht door in een sporthal in het havenstadje L'Île-Rousse. Ook de broeders van een klooster trokken naar een veiligere plek.
    Nieuwsblad.be
    Nieuwsblad.be

    Zeker vijf doden bij branden en hevige onweders in Italië

    Zeker vijf mensen zijn in Italië om het leven gekomen bij de hevige onweders in het noorden van het land en de branden op Sicilië. Dat meldt premier Giorgia Meloni dinsdagavond in een boodschap op Twitter (ondertussen omgedoopt tot 'X').
    "Het is met grote droefheid dat ik de tragedie vernomen heb van twee ongevallen door het noodweer, waarbij een meisje van 16 jaar om het leven kwam tijdens een scoutskamp in Brescia (noorden) en een vrouw door een val van een boom in Lissone (noorden)", aldus Meloni in een tweet.
    Op hetzelfde moment wordt het zuiden van Italië getroffen door een hittegolf en zware branden. De lichamen van twee zeventigers werden verkoold aangetroffen in een woning die ten prooi viel aan de vlammen en een vrouw van 88 jaar kwam om het leven nabij Palermo.
    Aangeboden door onze partners

    Hoofdpunten

    Aangeboden door onze partners

    Beste van Plus

    Lees meer