Piloten gecrasht blusvliegtuig op Grieks eiland Evia dood teruggevonden

Op het Griekse eiland Evia is een blusvliegtuig gecrasht. De twee piloten zijn overleden, meldt het Griekse ministerie van Defensie. VRT NWS-journalist Bert De Vroey is op het eiland en zag de crash gebeuren. "We hebben het vliegtuig achter een heuvel zien verdwijnen en onmiddellijk daarna een grote rookpluim zien opstijgen." De piloten zijn zo de eerste dodelijke slachtoffers dit jaar van de branden in Griekenland.

Nabij het dorp Platanistos, op het eiland Evia, vlak bij de Griekse hoofdstad Athene, is een Canadair-blusvliegtuig gecrasht toen die een brand op een heuvel wilde blussen. Al snel werd een reddingsoperatie op poten gezet, maar beide piloten zijn overleden. Het gaat om twee mannen van 26 en 34 jaar oud. De brandweer is op het eiland al dagenlang bezig met het blussen van zware branden.

VRT NWS-journalist Bert De Vroey is op het eiland Evia en zag de crash gebeuren. "Het gebeurde in een zone waar het vannacht hevig heeft gebrand. De brandweer dacht vanmiddag dat de situatie onder controle was. Uit voorzorg werd er wel nog geblust. Een blusvliegtuig is met zijn vleugel tegen een boom gevlogen en dan gecrasht", zegt De Vroey. 

BEKIJK - "De mensen reageren geschokt en verdrietig omdat er twee jonge Griekse piloten zijn omgekomen terwijl ze probeerden de branden te blussen", legt Bert De Vroey uit in "VRT NWS journaal":

Videospeler inladen...

"We hebben het vliegtuig achter een heuvel zien verdwijnen en onmiddellijk daarna een grote rookpluim zien opstijgen." Op beelden van de Griekse openbare omroep ERT is te zien hoe het vliegtuig een onderdeel verliest en de piloot de controle lijkt te verliezen.

Volgens de omroep ERT zijn twee helikopters naar de rampplek gestuurd voor een reddingsoperatie. Die hebben onder andere het smeulende wrak geblust. Reddingswerkers op de grond zochten de twee inzittenden. Die zijn dood teruggevonden. Het gaat om een vliegtuig van de Griekse civiele bescherming. 

BEKIJK - "Op beelden is te zien dat een vleugel van het vliegtuig een boom raakt en daarna neerstort en in brand vliegt", legt Bert De Vroey uit:

Videospeler inladen...

Door de crash vreest de brandweer op Evia voor heropflakkering van de branden. "Hoewel het toestel is gecrasht en een nieuwe (kleine) brand heeft veroorzaakt, is de toestand hier niet hopeloos", zegt De Vroey. "De mensen hier op Evia maken dit jaarlijks mee. Twee jaar geleden waren we hier ook, toen was het dramatisch."

"De jaarlijks terugkerende bosbranden zijn het nieuwe normaal hier in Griekenland, maar de Griekse overheid lijkt niet klaar om met dat nieuwe normaal om te gaan", besluit De Vroey.

Griekenland wordt al meer tien dagen geteisterd door bosbranden en een hittegolf. Volgens de Griekse weerdienst EMY zal de thermometer dinsdag 44 graden bereiken in het centrum van het land. Naar verwachting zullen de hoge temperaturen woensdag aanhouden en pas donderdag met vijf graden dalen.

BEKIJK - Beelden van de Griekse openbare omroep tonen hoe het vliegtuig een stuk van de vleugel verliest:

Videospeler inladen...

Meest gelezen