Klopt het dat je op een watermeloen kan kloppen om te horen of hij rijp is?
Wie zomer zegt, zegt watermeloen. Geen fruit dat verfrissender is op warme zomerdagen dan de zoete, waterachtige vrucht. Tenminste: als het fruit al rijp is. Het rek in de supermarkt ligt er vol van, maar hoe haal je daar een rijpe watermeloen uit? Waar moet je op letten voor je een exemplaar mee naar huis neemt? Groente- en fruitexpert Hoshyar Barani legt het uit.
Bijzonder frustrerend is het: zin hebben in een verfrissend stuk watermeloen en tijdens het aansnijden ervan ontdekken dat hij nog niet rijp genoeg is, of nog erger: dat hij al overrijp is vanbinnen. De dikke schil lijkt niets te verraden, maar hoe kan je toch te weten komen welke watermeloen je best in je mandje legt? “Een van de meest voor de hand liggende manieren is wel degelijk door te kijken naar de schil”, vertelt Hoshyar Barani, die al meer dan 20 jaar werkzaam is bij groente- en fruitzaak Joop Sjouwerman in het Nederlandse Hilversum. “De schil moet er fris en niet al te glanzend uitzien. Een watermeloen met grote deuken of bruine vlekken erop laat je beter links liggen.”
Kies liever voor een kleinere watermeloen die wat zwaarder weegt dan voor een grote die relatief licht is.
Daarnaast speelt ook het gewicht van de watermeloen een rol. “Rijpere watermeloenen zijn in verhouding zwaarder dan niet rijpe of overrijpe exemplaren. Groter is in het geval van een watermeloen dus niet altijd beter. Je kiest liever voor een kleinere watermeloen die wat zwaarder weegt dan voor een grote die relatief licht is”, aldus Barani. In de groentewinkel in Hilversum keurt hij watermeloenen op rijpheid voordat ze in stukken worden gesneden voor de verkoop per voorgesneden stuk.
Kleurverschil
Watermeloenen rijpen aan de steel. Op het moment dat de vrucht geteeld wordt, zit die rijpheid dus meestal al goed. “Na de oogst rijpt een watermeloen niet meer door”, vertelt Barani. “Als het goed is, hebben alle meloenen in de winkel daarom op hetzelfde moment hetzelfde rijpheidsstadium”, vult Pauline van den Brandhof aan. Zij is woordvoerder bij supermarktketen Albert Heijn.
Hoe groter het verschil tussen de kleur van de schil en de kleur van de ligplek, hoe rijper de vrucht normaal gesproken is.
“Een goede indicator voor de rijpheid van een watermeloen is een geel-, goudkleurige ligplek. De meloen ligt tijdens het groeien en rijpen namelijk op de grond. De gehele meloen kleurt groen door de zon, behalve het stuk dat in contact is gekomen met de grond. Een ligplek begint wit en wordt geel- of goudkleurig naarmate hij verder doorrijpt aan de plant. Hoe groter het verschil tussen de kleur van de schil en de kleur van de ligplek, hoe rijper de vrucht normaal gesproken is”, legt Van den Brandhof uit.
Erop kloppen om het verschil tussen een onrijpe en rijpe meloen te horen: feit of fabel?
En erop kloppen, kan dat helpen? Volgens sommigen is het een fabeltje dat niet wetenschappelijk onderbouwd is. Maar Barani zweert erbij en past deze techniek al jarenlang toe met een hoge kans op slagen. “Door op een meloen te kloppen kan je horen dat hij rijp is. Hiervoor moet je de meloen even optillen”, tipt de ervaringsdeskundige. “Het gaat dus niet over een licht tikje tegen een meloen in de schappen, wel over écht even kloppen tegen de zijkant bij wijze van test.”
“Als een meloen te massief of dof klinkt, is dat geen goed teken. Dat betekent dat hij vanbinnen nog wit is of juist al te zacht. Een hol geluid geeft aan dat er genoeg vocht in het vruchtvlees aanwezig is. Dat wil echter niet altijd zeggen dat de watermeloen ook zoet is. Het gaat puur over de rijpheid en niet alle rijpe watermeloenen zijn even zoet.” De strepen of de vorm van de meloen zijn volgens Barani niet belangrijk en geven geen indicatie over de rijpheid ervan.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“We rijden er speciaal van Aalter naar Oostende voor”: 10 BV’s verklappen hun weloverwogen bestelling bij de frituur
-
Alcoholvrije smaakbom, gezond en “perfect bij het aperitief”: driesterrenchef Tim Boury lanceert eigen kombucha
Een gezond drankje zonder alcohol dat toch veel smaak heeft: kombucha staat niet alleen op de kaart van hippe cafés, ook sterrenchefs zoals Tim Boury gaan er vandaag mee aan de slag. Wat is kombucha precies, is het moeilijk om zelf te maken en bij welke gerechten past het goed? “Niet elke brouwer kan dit zomaar maken.” -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
Look eten en jezelf daarna ongemakkelijk voelen door de knoflookadem: we hebben het allemaal al meegemaakt. We lezen ook veel feiten en fabels over wat ertegen werkt, en na al die mythes die de ronde doen hebben Amerikaanse wetenschappers écht iets ontdekt wat werkt. En wat blijkt? De oplossing vinden we terug in het zuivelaanbod van de supermarkt. -
-
PREMIUM
“Deze Belgische wijn van 22 euro uit de supermarkt is echt de moeite”: wijnproductie in ons land boomt, maar welke flessen zijn lekker?
-
Waarom zwarte olijven zonder pit uit de supermarkt nep zijn
Olijven bij een zomers aperitiefje of door een Griekse salade lusten we allemaal wel, maar hoe komt het eigenlijk dat sommige olijven wel of geen pit hebben? En wat is het verschil tussen groene en zwarte olijven? Als je er zélf het verschil niet tussen proeft, ben je zeker niet alleen. We passeerden bij olijfexpert Ramo Goktepe, zaakvoerder van Taris in Gent om te weten te komen hoe dat kan. -
Jobat
Ontslag gekregen of genomen: op welke werkloosheidsuitkering kan je dan rekenen?
Er komen heel wat formaliteiten bij kijken als je werkgever je ‘laat gaan’. Eén van de belangrijkste, waarvoor je ook zelf de nodige stappen dient te ondernemen, is de werkloosheidsuitkering. Terwijl je zoekt naar een nieuwe job – intensief én tijdrovend – zorgt deze vergoeding ervoor dat je niet zonder een inkomen komt te zitten. Maar wanneer heb je er recht op als bediende, en hoeveel bedraagt die uitkering? Jobat.be zoekt het uit. -
PREMIUM
“Met de juiste voeding vermijd je hoofdpijn en stijve spieren": wat eet en drink je best voor en na een loopwedstrijd?
-
PREMIUM30
Na opdracht in ‘De mol’ over “de grootste schande van Italië”: waar komt ananas op pizza eigenlijk vandaan?
-
PREMIUM
Belgische chef Ben werkt 32 uur minder in Denemarken en verdient evenveel: “Belgische horeca kan hiervan leren”
Vier op de tien werknemers in de Vlaamse horeca is volgens Horeca Vlaanderen op zoek naar meer balans tussen werk en privé. “En dat kan ook écht”, getuigt chef Ben Jacobs die naar Denemarken verhuisde om in het vijfde beste restaurant ter wereld te gaan werken. Wat kan de Belgische horeca leren van de Denen? Hij vertelt zijn verhaal en Jonas Kellens van Dim Dining (*) en Mathias De Caluwe van Horeca Vlaanderen leggen uit wat we hier ook kunnen doen. “Maar er is een addertje.” -
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
PREMIUM
Luc Bellings test 10 keer balletjes in tomatensaus en deelt een 0/10 en 8/10 uit: “Lekkere vleessmaak en goed gekruide saus”