Bijstandsorganisatie VAB overstelpt met hulpvragen na noodweer in Noord-Italië

Pechverhelpingsorganisatie en verzekeraar VAB kent momenteel een piek aan hulpvragen van Belgen in Noord-Italië. Daar veroorzaakte het noodweer met hagelbollen zo groot als tennisballen de voorbije dagen veel schade. "Doordat de hagelbollen voorruiten hebben verbrijzeld, is terugrijden naar België voor velen van hen onmogelijk", zegt VAB-woordvoerder Stijn Smets. 

Wind, regen, maar vooral hagelbollen zo groot als kerstballen vielen maandag uit de hemel boven Milaan en de streek rond het Gardameer. Terwijl het zuiden van Italië kreunt onder de hitte, kregen het noorden en delen van Zwitserland enkele stevige stormen te verwerken. En dat leidde tot bijzonder veel schade, zo merkt ook verzekeraar en bijstandsorganisatie VAB.  

Dit zijn allemaal extra dossiers die er plots uit een specifieke regio bijkomen
Stijn Smets, woordvoerder VAB

Op enkele uren tijd werd de noodoproepcentrale van VAB overstelpt met hulpvragen van Belgen die in de getroffen regio op vakantie zijn. Er zijn al zeker 150 dossiers geopend. Doordat de hagelbollen voorruiten hebben verbrijzeld, is terugrijden naar België voor velen van hen onmogelijk.

"Dit zijn allemaal extra dossiers die er plots uit een specifieke regio bijkomen", zegt Stijn Smets, woordvoerder van VAB. "Daardoor moeten mensen die vanuit andere plekken in Europa bellen, mogelijk iets langer wachten."

Ruitentekort

Toeristen met een VAB Pechverhelping Europa hebben in "normale" omstandigheden recht op een snelle herstelling in het buitenland, maar door de omvang van het noodweer is dat geen gemakkelijke opdracht.

Doorgaans worden beschadigde wagens naar lokale hersteldiensten en garages gebracht, maar ook die zijn op dit moment overbevraagd door andere toeristen en de lokale, Italiaanse bevolking. Verschillende garagisten gaven al aan dat de wachttijden voor herstelling en aanvoer van nieuwe autoruiten oploopt tot vier weken. Die tijd hebben veel buitenlandse toeristen uiteraard niet. Ook zo goed als alle vervangwagens zijn al bezet of zijn zelf te ernstig beschadigd.

Een omgewaaide boom beschadigt enkele geparkeerde wagens in Milaan
AFP or licensors

Voor reizigers zonder doorlopende hotel- of verblijfsaccomodatie wordt momenteel een nieuwe hotelkamer gezocht. "Wij zorgen er terwijl ook voor dat de mensen hun wagen ergens veilig gestald wordt", zegt Smets. VAB probeert voor gedupeerden daarnaast nog gaatjes in vluchten huiswaarts te boeken, maar omdat ook daar de vraag groter dan het aanbod is, kan nog niet iedereen meteen weg. Daarom bekijkt de organisatie of het Belgen met een vloot bussen kan terughalen. In een later stadium worden de beschadigde wagens weer naar België gehaald voor herstel.

Weer belbaar

Smets laat weten dat de grootste drukte op de alarmcentrale op dit moment wel is afgenomen en dat mensen in binnen- en buitenland bij VAB terechtkunnen, al kan de wachttijd voor het verwerken van een dossier dus iets langer zijn. Bij pechverhelpingsdienst Touring zijn momenteel geen echte verwerkingsproblemen.

Meest gelezen