© AFP

Russisch vliegtuig heeft Amerikaanse drone in Syrië beschadigd, beweert Washington

In Syrië hebben Russische vliegtuigen vuurpijlen afgevuurd op een Amerikaanse drone van het type MQ-9, die betrokken was bij een missie tegen de jihadistische groepering Islamitische Staat (IS). Daardoor werd de propeller van de drone beschadigd, zo meldt de Amerikaanse luchtmacht dinsdag in een persbericht.

tg
Bron: BELGA

Het is het vierde incident tussen beide landen sinds het begin van de maand. De Verenigde Staten beschuldigden het Russische leger er eerder van Amerikaanse drones en bemanningsleden in gevaar te hebben gebracht door gevaarlijke manoeuvres uit te voeren bovenop Syrisch grondgebied. Russische troepen zijn daar gevestigd ter ondersteuning van het regime van president Bashar al-Assad, dat door Poetin wordt gesteund.

Zondag vlogen Russische gevechtsvliegtuigen “gevaarlijk dichtbij een Amerikaanse MQ-9-drone die deelnam aan een missie om IS te verslaan, waarbij ze de MQ-9 lastig vielen en vuurpijlen inzetten vanuit een positie meteen bovenop de drone”, aldus de generaal van de Amerikaanse luchtmacht, Alexus Grynkewich. Een van de vuurpijlen zou daarbij de propeller van de drone hebben beschadigd. Hoewel de drone kon terugkeren naar het Amerikaanse leger, roept Grynkewich de Russische troepen op om een einde te maken aan hun “gevaarlijke” en “onprofessionele” gedrag dat “niet werd geprovoceerd”. 

© AFP

Op 16 juli naderde een Russisch gevechtsvliegtuig een Amerikaans verkenningsvliegtuig met bemanningsleden aan boord, waardoor die door turbulentie in het kielzog van het gevechtsvliegtuig raakte en de bemanning naar eigen zeggen het vermogen verloor om het vliegtuig “veilig te bedienen”.

In maart beschuldigde de VS het Russische leger er al van van de propeller van een drone te hebben beschadigd, waardoor die neerstortte in de Zwarte Zee.

Moskou ontkent alle aantijgingen en wil verder niet reageren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer