Renteverhogingen ECB schieten hun doel niet voorbij: consumenten en bedrijven lenen minder

Door het verstrakkende geldbeleid van de Europese Centrale Bank (ECB) is het voor gezinnen en bedrijven minder aantrekkelijk om geld te lenen. Daardoor hebben banken in het tweede kwartaal veel minder kredieten verstrekt, leert een rondvraag van de monetaire instelling.

Waarom is dit belangrijk?

De ECB is zowat een jaar geleden begonnen met de rente te verhogen. Bedoeling is om de torenhoge inflatie te temperen. Doordat gezinnen en bedrijven minder kunnen lenen en dus minder consumeren, stijgen de prijzen minder hard.

In het nieuws: Uit een rondvraag van de ECB bij 158 kredietinstellingen blijkt dat bedrijven en consumenten in het tweede kwartaal veel minder leningen hebben aangevraagd.

  • Bij de bedrijven werd er een daling van liefst 42 procent opgetekend. Dat is de grootste afname sinds de ECB in 2003 is begonnen met de rondvraag. In het eerste kwartaal was er sprake van een daling met 38 procent.
    • "De nettodaling was opnieuw aanzienlijk sterker dan de banken in het vorige kwartaal hadden verwacht",
Dit premium artikel is exclusief voor abonnees
Lees nu 3 artikels gratis per maand!
Denk jij vooruit, aan de toekomst van morgen? Business AM is jouw leidraad doorheen verandering. Hol niet achter de feiten aan en maak deel uit van Vlaanderens snelst groeiende business website.
Al abonnee? Log in en krijg toegang tot alle premium artikels.
Meer premium artikelen
Meer