© Zoonar/V.Kiatying-An - portal.belgaimage.be

Schimmel en kalk in je douche, hoe ga je die te lijf?

Ontdek je tijdens een verfrissende douche ineens schimmel en/of kalk in je douche? Geen pretje, en eens je er last van hebt, kan het ook hardnekkig zijn. Hoe raak je er weer vanaf? Deze tips kunnen helpen. 

Voorkomen is beter dan genezen: dat is het belangrijkste advies van Liesbeth Verboven, schoonmaakexperte bij Het Poetsbureau part of Glowi. "Schimmels zijn erg moeilijk te verwijderen. En ook kalk is hardnekkig", zegt ze. "Je krijgt het zelden helemaal weg. Of je moet agressieve, chemische producten gebruiken, die niet altijd even goed zijn voor de gezondheid."

Maar hoe kan je voorkomen dat schimmel en/of kalk je douche beginnen in te palmen? "Hou het droog", beklemtoont Verboven. "Als je na elke douchebeurt de douche en de kranen goed afdroogt, dan hebben kalk en schimmel geen schijn van kans. Laat je daarentegen het vocht betijen, en zeker als je de ruimte niet goed verlucht, dan krijgen ze vrij spel."

Dat vraagt wel wat discipline, en eens het kwaad toch is geschied, is het volgens Verboven moeilijk om de douche weer helemaal spic en span te krijgen. Maar deze middelen kunnen volgens haar wel helpen: 

Schimmel

  • Tandpasta: helpt niet tegen schimmel op siliconen, maar wel bij schimmels die zich in de hoekjes en voegen hebben genesteld. In tandpasta zit een schurend effect en zeker met een tandenborstel raak je makkelijk in de hoekjes en voegen. Altijd wel opletten met schuursponsjes: die maken krassen op het materiaal rond de schimmel, met een tandenborstel is dat risico er niet. 

  • Azijn: breng de (eventueel verdunde) azijn met bijvoorbeeld een spuitfles aan op schimmelplekken, laat even inwerken en spoel dan met water. Wie een douche in natuursteen heeft, gebruikt beter geen azijn: het is immers een zuur en dat maakt vlekken. Azijn druipt op een muur ook naar beneden, waardoor het minder kan inwerken - tandpasta blijft wel op zijn plaats. 

  • Bleekwater: is een chemisch product, en daar is Verboven wat minder fan van. Maar wie het wil gebruiken: op de schimmel aanbrengen, laten inwerken en afspoelen. Ook hier goed opletten met natuursteen!

  • Ook citrusextract wordt wel eens genoemd als schimmelbestrijder, maar volgens Verboven is dat minder efficiënt. Hetzelfde met natriumbicarbonaat (ook bekend als baking soda): dat ontgeurt wel, maar zal schimmels niet meteen doen verdwijnen.

    En wat schimmel op siliconen betreft, daar heeft Liesbeth Verboven maar één oplossing voor: "Verwijder siliconen waar schimmel binnengedrongen is en vervang door nieuwe, want je krijgt het niet weg."

© Imageselect

Kalk

  • Azijn: breng met water verdunde azijn (⅔ azijn, ⅓ water) met een spuitfles aan op de kalk, laat even inwerken en spoel dan af met water. Ook hier geldt: opletten als je douche in natuursteen is. Om kalk van je douchekraan los te weken, kan je de kraan in een zakje gevuld met azijn en warm water stoppen. Spoel af, wrijf af met een nat microvezeldoekje en maak daarna alles goed droog met een vaatdoek of tetradoek. 

  • Citroen: knijp de citroen uit in warm water en benevel de kalkplekken. Het is volgens Verboven wel een pak minder efficiënt dan azijn.

  • Klassieke kalkreinigers: zij doen in beperkte mate hun werk, maar bij grote oppervlakken of hardnekkig kalk zijn ze minder doeltreffend. Let op als je in je douche/badkamer zwarte kranen hebt: door het gebruik van een klassieke kalkreiniger kan het zwart na verloop van tijd afbladderen. 

  • Dat een pasta van waspoeder vermengd met wat water ook zou helpen, daar is Verboven niet van overtuigd. "Het kan wel enigszins helpen, maar het creëert veel schuim dat kan aankoeken, waardoor de riolering mogelijk verstopt raakt. Hiermee verplaats je eerder de problemen dan dat je ze oplost." 

© Imageselect

Meest gelezen