De Russische minister van Defensie krijgt een groots onthaal in Noord-Korea.
AFP or licensors

Russische minister van Defensie krijgt groots onthaal tijdens eerste bezoek aan Noord-Korea sinds corona

Een Russische delegatie, onder leiding van de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe, is aangekomen in Noord-Korea. Ook China stuurt later deze week een delegatie. De landen zullen er de festiviteiten naar aanleiding van de 70e verjaardag van het einde van de Koreaanse Oorlog bijwonen. Noord-Korea ontvangt voor het eerst bezoek sinds het land in 2020 zijn grenzen sloot naar aanleiding van de coronapandemie.

Dat de Russische minister van Defensie Sergej Sjojgoe groots onthaald werd, is een understatement. De rode loper lag uit, het Russische volkslied weergalmde over het tarmac en "Welkom, Kameraad Defensieminister van de Russische Federatie Sergej Sjojgoe" stond er zowel in het Russisch als het Koreaans te lezen op een rode vlag. 

Hernieuwde vriendschap

De vriendschappelijke relatie tussen Rusland en Noord-Korea is niets nieuws. Toch hebben de vertegenwoordigers van beide landen elkaar een tijdje moeten missen. In 2020, naar aanleiding van de coronapandemie, sloot Noord-Korea zijn grenzen voor alle economische en diplomatieke betrekkingen. Ook met Rusland en China, de twee belangrijkste partners van het land. 

BEKIJK - Russisch minister van Defensie Sergej Sjojgoe in Noord-Korea:

Videospeler inladen...

Tot nu, want ter gelegenheid van de 70e verjaardag van het einde van de Koreaanse Oorlog werden delegaties van beide landen uitgenodigd om de talrijke militaire parades bij te wonen. Het is niet meteen duidelijk of de uitnodiging ook betekent dat Noord-Korea de strikte coronarestricties zal versoepelen, maar het hint alvast wel in die richting.

Einde van de Koreaanse Oorlog

Op 27 juli 1953 werd het conflict tussen het communistische Noord-Korea en het prowesterse Zuid-Korea beslecht met een wapenstilstand. Formeel is het conflict nog niet afgelopen, want er werd tot op vandaag geen vredesverdrag ondertekend.

Een nieuwe scheidingslijn, op de 38e breedtegraad, vormde de grens tussen de twee landen. In Noord-Korea wordt de wapenstilstand feestelijk gevierd, maar in Zuid-Korea wordt deze dag niet gezien als een overwinning. Ze herdenken er wel het tekenen van een wapenstilstand.

Het bezoek moet ook de militaire banden tussen beide landen opnieuw aanhalen. "Het bezoek zal de Russisch-Noord-Koreaanse militaire banden helpen versterken", klinkt het bij het Russische ministerie. "Het zal een belangrijke fase zijn in de verdere ontwikkeling van de samenwerking tussen de twee landen."

Noord-Korea is ook één van de weinige landen die openlijk zijn steun uitsprak voor Rusland in de oorlog met Oekraïne. Vorig jaar kocht Rusland zelfs miljoenen artilleriegranaten en raketten van Noord-Korea.

Grote voedseltekorten

Noord-Korea heeft zijn buitenlandse partners meer nodig dan ooit tevoren. Toen het land de strenge coronarestricties invoerde, kwam ook de bevoorrading van essentiële goederen als voedsel en medicijnen in het gedrang. Het land ging daarvoor al gebukt onder zware voedseltekorten, en de situatie is sinds het sluiten van de grenzen alleen nog maar verergerd. 

Begin juni slaagde de Britse openbare omroep BBC erin om enkele interviews af te nemen met inwoners van Noord-Korea. Ze vertelden dat het voedsel er zo schaars is, dat hun buren omkwamen door de honger. Een vrouw die in de hoofdstad Pyongyang woont, vertelt dat ze een gezin van drie kende dat omkwam van de honger.

"We klopten bij hen aan om hen water aan te bieden, maar niemand deed open", vertelt ze. Toen de lokale autoriteiten het huis later binnengingen, troffen ze alle drie de inwoners dood aan. "Ik heb altijd schrik gehad om te overlijden aan de gevolgen van Covid", vertelt een andere buurtbewoner. "Maar nu vrees ik dat ik ga omkomen door een tekort aan voedsel."

Corona in Korea

Het is onduidelijk hoe het intussen gesteld is met de verspreiding van het coronavirus in het land. Begin dit jaar kondigde Noord-Korea aan dat het virus overwonnen was. Het land wou de industriële productie heropstarten en opnieuw op het normale niveau krijgen. Enkele weken geleden verspreidden de staatsmedia ook voor het eerst beelden van inwoners die zonder mondmaskers rondliepen.

Maar het land blijft erg schaars met het delen van gegevens over de verspreiding van het virus. Tot op vandaag zouden 'slechts' 74 mensen gestorven zijn aan de gevolgen van het coronavirus. Ter vergelijking: in België, een land met een bevolking die twee keer zo klein is als Noord-Korea, kwamen in totaal 33.086 mensen om door de gevolgen van het virus.

Meest gelezen