Beurzen tellen af naar rentebesluit Fed

De Brusselse beurs noteert momenteel in het rood, waarbij beleggers zich schrap zetten voor de rentebesluiten van centrale banken. De Bel20 index daalt ruim 0,7 procent naar 3.785 punten.

Wat voorafging: De Europese beurzen eindigden gisteren nog hoger, wat de zesde opeenvolgende positieve sessie betekende. Mijnbouwaandelen stegen met 4,5 procent dankzij nieuwe Chinese stimuleringsmaatregelen.

Het bredere plaatje: Wereldwijd navigeren beleggers zich door een drukke week van bedrijfswinsten en centrale bankvergaderingen. De Europese Centrale Bank komt morgen bijeen en zal naar verwachting een renteverhoging van 25 basispunten aankondigen. Vooral de begeleidende verklaring zal aandachtig gevolgd worden. Maar eerst dus de Fed.

De verwachtingen: De Amerikaanse Federal Reserve zal vanavond haar rentebeslissing bekendmaken. De basisrente (federal funds rate) staat momenteel op 5,00 tot 5,25 procent. De verwachte verhoging met 25 basispunten later deze week is bijna volledig ingeprijsd door de markt.Algemeen wordt verwacht dat de Fed daarmee de piek van de verkrappingscyclus heeft bereikt.

  • “Wacht ons voorlopig de laatste renteverhoging van de Federal Reserve?”, vraagt beleggingsspecialist Jack Horvest van Van Lanschot Kempen zich af in een vooruitblik. “Een verhoging van de Amerikaanse beleidsrente naar 5,25 tot 5,50 procent lijkt een voldongen feit, maar is het genoeg om de inflatie terug in het hok van 2 procent te krijgen? Horvest wijst erop dat In juni de consumentenprijzen met 3 procent op jaarbasis stegen, tegen 9 procent een jaar eerder. “Dit stemt aandelenbeleggers optimistisch. Anderzijds weten we dat het laatste stukje van de inflatiestrijd het taaist is, zeker nu de woonlasten (waaronder de huren) doorstijgen.
  • Volgens economen van ING koelt de inflatie in de Verenigde Staten weliswaar af, maar blijft die nog ver boven de doelstelling van de Federal Reserve. “De Fed zal het vooruitzicht van verdere verhogingen blijven signaleren”, denkt ING, maar de economen verwachten niet dat de centrale bank de daad bij het woord voegt door de rente na deze week nog verder te verhogen.
  • Economen van Nomura denken dat Fed-voorzitter Jerome Powell tijdens zijn persconferentie zal vasthouden aan het basisscenario van nog een verhoging na juli, met een pleidooi voor een lager tempo van verhogingen, waardoor een renteverhoging in november niet van tafel is.
Meer