Archiefbeeld ter illustratie: de Rocky Mountains in Colorado.

"Ze wilden zelfvoorzienend gaan leven": 3 Amerikanen na een jaar dood teruggevonden in de Rocky Mountains

Op een afgelegen plek in de Rocky Mountains in de Amerikaanse staat Colorado zijn eerder deze maand drie lichamen ontdekt door een wandelaar. Het blijkt nu te gaan om Rebecca Vance, haar tienerzoon en haar zus Christine. De drie waren zowat een jaar geleden de natuur ingetrokken om "zelfvoorzienend te gaan leven". Kou en honger werden hen de voorbije winter wellicht fataal.

De 42-jarige Rebecca Vance uit Colorado Springs had genoeg van het nieuws, de Amerikaanse politiek en de toestand van de wereld. "Ze was angstig over heel wat dingen en over de richting die de wereld in haar ogen uitging", vertelt haar stiefzus Trevala Jara aan de lokale krant The Gazette.

Rebecca liet haar familie een jaar geleden weten op zoek te willen gaan naar een beter leven, dichter bij de natuur, ver van de alledaagse beslommeringen. "Ik wil van het land gaan leven", klonk het, "off the grid", zelfvoorzienend. Haar tienerzoon en haar zus Christine zouden haar daarbij vergezellen.

Een jaar lang bleef het stil. Tot een wandelaar eerder deze maand een lijk ontdekte

Trevala en haar man Tommy waren het er niet mee eens en probeerden hen van hun plan af te brengen. "Ze wilden niet luisteren, ze hadden hun beslissing genomen." In augustus kwamen de drie nog bij hen over de vloer om wat familiebezittingen in bewaring te brengen en om afscheid te nemen. Waar ze naartoe gingen, zeiden ze niet.

Een jaar lang bleef het stil. Tot een wandelaar eerder deze maand een lijk ontdekte bij een tent, op een paar honderd meter van een afgelegen kampeerterrein, niet ver van het stadje Gunnison, in de Rocky Mountains van Colorado. In de tent vonden de reddingsdiensten nog twee andere lichamen, in verregaande staat van ontbinding. Onderzoek heeft intussen uitgewezen dat het gaat om Rebecca Vance, haar zoon en haar zus.

Honger en kou

Volgens de eerste vaststellingen kwamen de drie om het leven door ondervoeding, door de koude winter (die niet zo uitzonderlijk is in die contreien) of een combinatie van beide. Ze hadden al die tijd geprobeerd te overleven op conservenblikken met soep en andere voorverpakte voedingswaren, maar hun lichamen waren uitgemergeld. 

Mogelijk waren ze tijdens de winter ingesneeuwd geraakt en geraakten ze daardoor niet meer aan voedsel. Bij de tent werd een kampvuur gevonden, maar ook in de tent hadden ze een vuurtje proberen te stoken. Dat ze hun toilet hadden gemaakt bij een boom pal naast de tent, wijst erop dat ze last moeten hebben gehad van de snijdende kou. 

Je kunt niet zomaar het internet opgaan, video's kijken over hoe je zelfvoorzienend moet gaan leven en het dan ineens ook doen, zonder ervaring

Trevala Jara, stiefzus van een van de slachtoffers

De drie hadden dan ook hoegenaamd geen ervaring met overleven in de natuur. "Je kunt niet zomaar het internet opgaan, video's kijken over hoe je zelfvoorzienend moet gaan leven en het dan ineens ook doen, zonder ervaring", zucht Trevala. "Ze stierven omdat ze niet voorbereid waren."

"Into the wild"

Het verhaal van Rebecca en haar familie roept herinneringen op aan "Into the wild", het waargebeurde verhaal van Chris McCandless, waarover in 1996 een boek en in 2007 een film verschenen. Die twintiger besloot in 1992, kort na zijn studies, in de wilde natuur van Alaska te gaan leven. Hij vond er onderdak in een verlaten mijnwerkersbus in de bossen, waar hij enkele maanden overleefde op bessen, zaden en klein wild. 

Maar toen hij in de zomer uiteindelijk naar de bewoonde wereld wilde terugkeren, geraakte hij niet meer over de rivier, die fel was aangezwollen. Hij moest terugkeren naar de bus en stierf niet veel later, wellicht compleet verzwakt door een gebrek aan voedsel.

McCandless wilde de "wereld beleven zoals die ooit bedoeld was". Ook Trevala denkt dat haar zus een vergelijkbare filosofie volgde. En dat ze goede bedoelingen had. "Ze dacht dat ze haar zoon en onze zus Christine zo kon beschermen." Toch hoopt ze dat het verhaal van haar zus anderen twee keer doet nadenken over vergelijkbare plannen. "Ik weet dat deze wereld angstaanjagend is", zegt ze aan The New York Times. "Maar laat die angst, die twijfel, niet alles overnemen."

Meest gelezen