INBO

Nu ook officieel: doodgereden wolf in Oudsbergen is August

Een autopsie van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek bevestigt officieel dat de wolf die gisteren aangereden is in Oudsbergen, August is. Ook de doodsoorzaak is bevestigd: de verwondingen van het dier wijzen op een aanrijding. 

Dat de wolf die gisteren op de N76 in Oudsbergen om het leven kwam een volwassen mannetjes wolf was, was meteen duidelijk. Dat het om het mannetje August ging, die al jaren in Limburg verblijft, vermoedde zowat iedereen. Het INBO bevestigt dat vermoeden nu na een autopsie in zijn laboratorium in Geraardsbergen in Oost-Vlaanderen. 

Het INBO komt tot die conclusie op basis van de vindplaats van de dode wolf, midden in het territorium van August, en de uiterlijke kenmerken van de wolf. Die kenmerken, zoals het specifieke kleurencontrast van de staart en snuit, zijn vergeleken met bestaande beelden van August.  DNA-resultaten, die voor een absolute zekerheid kunnen zorgen, zijn er nog niet. 

Ook over de doodsoorzaak is het INBO vrijwel zeker: alles wijst op een aanrijding. De wolf is overleden aan een stomp trauma. De ruggengraat en het bekken van de wolf waren gebroken, het middenrif en het hartzakje gescheurd, en de lever verbrijzeld.

INBO

Aanpassingen ecoraster

De gemeente Oudsbergen vraagt intussen opnieuw aan het Agentschap Wegen en Verkeer om het ecoraster langs de N76 aan te passen. Dat meldt TV Limburg. Vlak bij de plek waar wolf August werd aangereden ligt een veerooster en daarnaast is een opening voorzien voor ruiters en hun paarden. Maar zo kunnen ook de wolven snel en gemakkelijk op de weg raken. Oudsbergen wil dat er een poortje geïnstalleerd wordt.

Wegen en Verkeer zegt dat het het voorbije anderhalf jaar samen met de gemeente en Natuur en Bos op zoek is gegaan naar een gepaste oplossing, maar dat er tot nu toe nog geen consensus over bereikt is.

Meest gelezen