AFP or licensors

IN KAART - Hier brandt het in het Middellandse Zeegebied

Verschillende landen rond het Middellandse Zeegebied kampen met bosbranden. De meeste brandhaarden raken stilaan uitgedoofd. In Griekenland en Algerije is de situatie grotendeels onder controle. Toch blijft het risico op opflakkeringen erg groot. Bekijk op de kaarten hieronder waar het precies brandt.

Spanje

Op de Canarische eilanden is zo'n 400 hectare bos verbrand. De brand ontstond in het gebied Caldera de Los Marteles door vonken uit een bosmaaier, vertelde de lokale president Antonio Morales. 

Drie arbeiders probeerden tevergeefs het vuur te blussen voor ze de brandweer belden. Zo'n negen helikopters werden door de brandweer ingezet. Vannacht moesten honderden mensen geëvacueerd worden. Een huis is door de vlammen verwoest. De brand is sinds vanochtend onder controle.

Frankrijk

Op het eiland Corsica braken gisterenavond twee branden uit in de regio van Corbara. Door de felle wind naderde de brand vannacht de dorpen Corbara, Pigna en Santa-Reparata-Di-Balagna.

Volgens een brandweerofficier van het departement Haute-Corse is de hele situatie onder controle. De wind neemt ook af. 

Ook in de regio Alpes-Maritimes, ten noorden van Nice, woedt er een bosbrand. Daar is 100 hectare bos in rook opgegaan. Gisterenavond was de brand nog niet onder controle. In het zuiden van Frankrijk, vooral in de Provence en in het zuiden van de Rhônevallei, blijft het risico op bosbranden erg hoog. 

Italië

Nabij Palermo hebben de hulpdiensten drieduizend brandweerlieden en enkele blusvliegtuigen ingezet in de bestrijding tegen de aanhoudende bosbranden. De voorbije dagen zijn al tientallen hectaren bos verschroeid door het vuur. 

Ook aan de oostkant van het eiland, bij Catania, werden vanochtend nieuwe branden vastgesteld. Sterke winden wakkeren het vuur daar aan.

Italiaanse brandweerlieden zeiden dat ze tussen zondag en dinsdag bijna 1.400 branden hebben bestreden, waaronder 650 op Sicilië en 390 in Calabrië, de regio op het zuidelijke vasteland. In Calabrië kwam een 98-jarige man om het leven toen een brand zijn huis in de as legde. Nabij Palermo stierven twee zeventigers en een vrouw van 88. 

Kroatië

In Kroatië woedt een brand op een twaalftal kilometer van het historische stadscentrum van Dubrovnik. Het vuur brak maandag uit bij het dorp Zupa Dubrovacka. Tot nu toe waren er geen evacuaties nodig. Het vuur is zo goed als onder controle.

Volgens lokale media doet het vuur ook mijnen ontploffen die er destijds gelegd werden tijdens de Joegoslavische burgeroorlog.

Griekenland

In Griekenland woeden al een tijdje een aantal felle bosbranden. De meeste brandhaarden raken ondertussen uitgedoofd. "Het ziet er Op het eiland Corfu waren er vanochtend nog kleine opflakkeringen. Al bij al bleven die beperkt. 22.000 hectare ligt er in as. 

Ook op Rhodos is de situatie een stuk beter vanochtend, laat de lokale brandweer weten. Er was nog een kleine opflakkering nabij het dorpje Vati, maar die was vrij snel onder controle. De meeste inwoners kunnen terug naar hun huizen.

Afgelopen dagen zijn ook in Volos, Macheras en Sithonia branden ontstaan. Dicht bij Volos, in het dorpje Nea Aghialo is een munitiedepot van de Griekse luchtmacht in brand gevlogen. Dat heeft enkele explosies veroorzaakt.

Door de hitte blijft het brandgevaar wel groot in een aantal regio's. De brandweer waarschuwt voor Attica, Centraal-Griekenland, de Peloponnesos en de eilanden in de zuidelijke en noordelijke Egeïsche Zee. 

Satellietbeeld van Rhodos.
contains modified Copernicus Sentinel data (2023), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO

Turkije

In de Turkse kuststad Kemer werden uit voorzorg een ziekenhuis en een tiental huizen geëvacueerd. Brandweerlieden proberen er al voor de vierde dag op rij een bosbrand te blussen. De brandweer heeft minstens 10 vliegtuigen, 22 helikopters en honderden brandweerlieden ingezet.

Algerije

Volgens het Algerijnse ministerie van Binnenlandse Zaken zijn zo goed als alle branden geblust. Bij de bosbranden in Algerije kwamen de afgelopen dagen minstens 37 mensen om het leven. Er vielen ook nog eens meer dan 80 gewonden, onder wie 25 soldaten. Ruim 1.500 mensen moesten geëvacueerd worden uit hun huizen. 

Tunesië

In het dorpje Melloula moesten zo'n 600 inwoners geëvacueerd worden met boten. De bosbranden waren overgewaaid van het oosten van buurland Algerije. Ondertussen zijn de branden weer onder controle en kon iedereen terugkeren. De Tunesische minister van Binnenlandse Zaken Kamel Feki meldt dat er geen doden zijn gevallen. 

Meest gelezen