archieffoto van Amerikaans ministerie van Defensie van een ongeĂŻdentificeerd vliegend voorwerp

"VS verbergt informatie over buitenaards leven": ex-officieren getuigen voor Amerikaans Congres in "UFO-hoorzitting"

In de VS heeft een luchtmachtveteraan tijdens een hoorzitting in het parlement herhaald dat de Amerikaanse overheid al decennialang een onderzoeksprogramma naar UFO's verbergt voor de bevolking. Volgens de voormalige majoor David Grusch is het Pentagon in het bezit van bewijsmateriaal van buitenaards leven. Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft die beweringen met klem ontkend.

Vorig jaar bevestigde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat er een onderzoek loopt naar een 400-tal geheimzinnige waarnemingen in het luchtruim van de voorbije twee decennia. Dat onderzoek wordt gevoerd door de speciale afdeling die onderzoek doet naar UAP's (ongeĂŻdentificeerde verschijnselen in de lucht of unidentified aerial phenomena).

Vanmiddag hebben drie klokkenluiders die voor de Amerikaanse Defensie hebben gewerkt, getuigd in een hoorzitting in het Amerikaanse parlement over "ongeĂŻdentificeerde abnormale verschijnselen in de lucht".

Hun getuigenissen roepen meer vragen dan antwoorden op. Ze beweerden over veel meer informatie te beschikken, maar wilden of konden die niet delen op de hoorzitting. 

De voormalige inlichtingenofficier David Grusch verklaarde dat Defensie in het bezit is van bewijsmateriaal van buitenaards leven en UFO's, maar concrete informatie gaf hij niet. Grusch had het over "niet-menselijk biologisch materiaal". De overheid zou die informatie volgens Grusch bewust verbergen voor de bevolking.

Grusch kon niet antwoorden op vragen in de hoorzitting omdat hij gehouden is aan een geheimhoudingsplicht (non-disclosure agreement of NDA). Hij gaf mee dat hij wel meer antwoorden kan geven in een gesloten commissie.

De drie getuigen, Ryan Graves, David Grusch en David Fravor leggen de eed af voor de hoorzitting

Onderzoek naar onverklaarbare waarnemingen

Het Pentagon heeft altijd ontkend dat er geheime onderzoeksprogramma's lopen naar UFO's en buitenaards leven. Er wordt wel onderzoek verricht naar onverklaarbare waarnemingen.

Volgens Defensie is het in het belang van de strijdkrachten om de oorsprong van de fenomenen te achterhalen, omdat ze mogelijk gevaar kunnen opleveren voor piloten. Het valt evenmin uit te sluiten dat het om tot dusver onbekende systemen of tuigen gaat van vijandelijke mogendheden. 

Adjunct-directeur Inlichtingen van de Marine Scott Bray meldde eerder dat zijn diensten "niet over materiaal beschikten of stralingen hadden opgepikt die zouden suggereren dat het om iets van buitenaardse oorsprong zou gaan". Geen bewijs van buitenaards leven dus, maar Defensie wil de mogelijkheid van het bestaan van buitenaards leven ook niet uitsluiten. 

Rosswellincident

Radars van het Amerikaanse leger kunnen niet altijd bepalen wat er in de lucht wordt waargenomen. Dat bleek begin dit jaar nog toen ongeĂŻdentificeerde vliegende objecten werden neergeschoten door het leger, na het incident met de Chinese spionageballon.

Amerika is ook altijd in de ban geweest van het Roswellincident, de vermeende crash van een UFO in het plaatsje Roswell in New Mexico. Het was in de zomer van 1947 groot nieuws in de VS en is nog altijd het bekendste UFO-incident. Sindsdien doen er om de zoveel tijd allerhande beweringen over bewijs van buitenaardse wezens de ronde, maar nooit is dat bewezen.

Meest gelezen