AP1989

Van "briljante zangeres die kampte met mentale problemen" tot "belangrijkste vrouw in de Tijdloze 100": eerbetoon aan Sinéad O'Connor

"Sinéad O'Connor was een briljante zangeres, die als mens kampte met mentale issues en een verstoorde relatie met haar moeder. De woede over haar traumatische relatie met haar moeder komt doorheen al haar platen terug", reageert muziekkenner en Radio 1-presentator Ilse Liebens op het overlijden van de Ierse zangeres. Studio Brussel-presentator Stijn Van de Voorde omschrijft O'Connor als de "belangrijkste vrouw in de "Tijdloze 100"".

Net op de dag dat Mick Jagger gevierd wordt voor zijn 80e verjaardag loopt het nieuws binnen dat de Ierse zangeres Sinéad O'Connor overleden is. "Toch verbaast het nieuws mij niet helemaal. Als het over muzikale helden gaat die je bewondert en die er plots niet meer zijn, dan denk je aan artiesten als Mick Jagger en Paul McCartney. Ik denk dat ik de voorbije twee jaar al dikwijls gezegd heb dat ik ook voor iemand als Sinéad O'Connor vrees", reageert Ilse Liebens in "Zomerland" op Radio 1.

Liebens verwijst naar de moeilijke periode die O'Connor doorging na de dood van haar zoon Shane anderhalf jaar geleden. "Ze zei toen dat ze niet meer kon leven zonder haar zoon. Ze heeft ook meermaals gezegd dat ze niet bang is voor de dood."

Volgens Liebens is Sinéad O'Connor heel vaak misbegrepen tijdens haar carrière. "Ze heeft letterlijk uitgeschreeuwd dat ze hulp nodig heeft. Ze is ook heel lang ongelukkig geweest omdat ze kampte met depressies en mentale problemen. Er zat ook bijzonder veel woede in haar muziek, zeker in haar eerste album. Daarin bezong ze onder meer de traumatiserende ervaringen met haar moeder."

Tijdens interviews was O'Connor steeds recht voor de raap en ze schuwde de controverse niet. "Haar carrière heeft een deuk gekregen, nadat ze in 1992 in de talkshow "Saturday Night Live" die foto van de paus had verscheurd. Het was heel moeilijk voor het publiek om haar opnieuw in de armen te sluiten", aldus Liebens.

Sinéad O'Connor is de belangrijkste vrouw uit de "Tijdloze 100" van Studio Brussel

Stijn Van de Voorde

Studio Brussel-presentator Stijn Van de Voorde omschrijft O'Connor als de belangrijkste vrouw uit de "Tijdloze 100" van Studio Brussel.

"Je kan niet zeggen dat ze de belangrijkste vrouw is uit de muziekgeschiedenis, maar ze is zeker de belangrijkste vrouw uit de "Tijdloze 100". Sinds 1988 staat ze in die lijst met het nummer "Troy". Niemand heeft dat ooit gedaan. Ze stond bovendien vrij hoog in de lijst", reageert Van de Voorde.

Van de Voorde verwijst ook naar haar turbulente leven. "Het is opvallend als je weet dat haar heel actieve carrière zich over een vijftal jaar afspeelt, eind de jaren 80 en begin de jaren 90. Ze was van 1987 tot 1993 heel populair. Daarna is ze wat weggedeemsterd."

"De documentaire "Nothing compares" van vorig jaar geeft een heel goed beeld van O'Connor. Zeker in het tweede deel van de jaren 90 werd ze wat weggezet als iemand die een beetje gek was. Als je weet wat er achter zat, dan weet je dat dat niet zomaar iets was", zegt Van de Voorde. De documentaire "Nothing compares" is te zien op VRT MAX.

De Amerikaanse zangeres en gitarist van The Bangles Susanna Hoffs heeft ook haar medeleven betuigd op het internet.

Vanuit de Ierse politieke wereld wordt ook verslagen gereageerd op het overlijden van de 56-jarige Sinéad O'Connor. Zowel de eerste minister Leo Varadkar als de minister van Buitenlandse Zaken Micheál Martin hebben hun medeleven betuigd met de familie.

De Ierse Mixed Martial Arts-kampioen Conor McGregor heeft verschillende lofbetuigingen aan het adres van Sinéad O'Conner gepost op verschillende sociaalnetwerksites. "Ierland heeft een iconische stem verloren en ik heb een vriend verloren. De muziek van Sinéad zal voortleven en blijven inspireren", schrijft McGregor.

BEKIJK - Het overzicht van haar carrière in het "VRT NWS Journaal":

Videospeler inladen...

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de site www.zelfmoord1813.be.

Meest gelezen